Prima menstruație a fiicei tale, un motiv bun pentru o discuție deschisă

 

Prima menstruație poate fi o experiență confuză pentru fiica ta adolescentă. Iar dacă menstruația vine ca o surpriză sau este înconjurată de secret și rușine, experiența poate fi copleșitoare. O astfel de experiență poate modela perspectiva unei fete asupra corpului ei pentru anii următori. O poate face să se simtă izolată si o poate împiedica sa ceara ajutor si sa inteleaga cum sa-si gestioneze menstruatia intr-un mod igienic. Acest lucru poate duce la infectii, ingrijorare si frustrare.

Insa poti s-o ajuti sa fie pregatita, discutand din timp cu ea despre ceea ce este „normal” si ceea ce nu este. O poti ajuta sa clarifice miturile si conceptiile gresite despre menstruatie si ii poti oferi indrumari cu privire la ce forma de protectie (absorbante vs. tampoane) functioneaza cel mai bine intr-o anumita situatie.   

Si da, pentru multe mame discutia despre acest subiect poate fi stresanta. Nu esti singura! Iata cateva recomandari care te pot ajuta:

Informeaza-te

Menstruatia este un subiect invaluit in mituri si tabuuri, asa ca este important sa discuti despre acest subiect cu fiica ta intr-un mod firesc, simplu, dar acurat si fara interpretari.

Citeste la randul tau informatii valide despre menstruatie, astfel incat sa fii pregatita sa-i explici ce este menstruatia si de ce apare la fete – si sa poti raspunde cu incredere si corect la orice intrebari pe care le-ar putea avea. Urmatoarele informatii iti pot fi utile:

Ce este prima menstruatie
Prima menstruatie este una dintre schimbarile care apar in corpul unei fete la pubertate. Pubertatea este un moment in care corpul unei fete incepe sa se schimbe pentru a dobandi caracterele sexuale fizice ale femeii si capacitatea de reproducere.

Cand incepe pubertatea, creierul semnaleaza corpului sa produca hormoni. Unii dintre acesti hormoni vor pregati corpul in fiecare luna pentru o posibila sarcina. 

Acesti hormoni determina mucoasa uterului sa devina mai groasa cu sange si tesut suplimentar. Acest lucru se intampla astfel incat, daca ar avea loc o sarcina, embrionul sa se poate implanta in mucoasa uterina. Hormonii determina, de asemenea, ca unul din ovare sa elibereze un ovul. Acest proces se numeste ovulatie. Ovulul se deplaseaza de-a lungul trompei uterine unde asteapta intalnirea cu spermatozoizii. Daca ovulul nu intalneste un spermatozoid si nu este fertilizat, cu formarea unei noi celule, sarcina nu are loc. Mucoasa ingrosata a uterului se descompune si se elimina din corp prin vagin. Eliminarea de sange si tesut din interiorul uterului reprezinta menstruatia. 

Termenul medical pentru prima menstruatie este menarha. 

Cand apare prima menstruatie
Majoritatea fetelor isi incep menstruatia intre 12 si 13 ani, insa la unele, menstruatia poate incepe mai devreme sau mai tarziu, considerandu-se normal oricand intre 8 si 15 ani. Pana la varsta de 15 ani, 98% dintre fete ar trebui sa fi avut prima menstruatie.

Este greu de spus cu exactitate cand va veni prima menstruatie. Apare de obicei la aproximativ 2-3 ani dupa ce sanii incep sa se dezvolte si la aproximativ 1 an dupa ce parul pubian incepe sa creasca. De asemenea, pot fi observate scurgeri vaginale albe sau galbui cu cateva luni premergatoare aparitiei menstruatiei. 

Varsta medie a primei menstruatii a scazut in timp. Acum 100 de ani, pe vremea bunicelor sau strabunicelor noastre, varsta medie a primei menstruatii era intre 14 si 15 ani. Varsta in scadere a debutului menstruatiei pare sa se fi stabilizat acum intre 12-13 ani (in medie 12 ani si 4 luni). Varsta la care mama si-a inceput menstruatia poate ajuta la prezicerea cand fata isi poate incepe menstruatia.

O fata ar trebui sa mearga la un consult la medicul ginecolog daca:

  • Menstruatia a aparut inainte de varsta de 8 ani.
  • Nu a avut prima menstruatie pana la varsta de 16 ani.
  • Nu a avut prima menstruatie dupa 3 ani de la cresterea sanilor.

Cat dureaza o menstruatie
Primele menstruatii ar putea sa nu dureze foarte mult si pot fi foarte usoare, aparand doar cateva pete de sange brun roscat. Ca regula generala, o perioada menstruala intre 2 si 7 zile este considerata normala. La cele mai multe femei, menstruatia dureaza aproximativ 5 zile. Daca menstruatia dureaza mai mult de 7 zile sau este de 1 zi in mod constant, este bine ca mama sa mearga cu fata la un consult la medicul ginecolog.

Cat sange se pierde la fiecare menstruatie?
Ar putea parea mult, dar la fiecare perioada de menstruatie se pierd aproximativ 30-40 ml (aproximativ 2-3 linguri) de sange. Unele cercetari sugereaza ca aceasta cifra poate fi mai aproape de 60 de ml ceea ce inseamna aproximativ 4 linguri. Lichidul menstrual contine, de asemenea, un amestec de mucus si tesut uterin, care se adauga la volumul total.

La acest ritm de sangerare, este nevoie de aproximativ 4 ore pentru ca un tampon sau un absorbant obisnuit sa devina complet imbibat, ceea ce inseamna aproximativ 3-6 tampoane sau absorbante pe zi. Dar asta este doar o medie: fluxul menstrual este mai intens in primele 2 zile decat in ultimele.

Se considera o sangerare abundenta daca pierzi mai mult de 80 ml de sange in timpul unei perioade menstruale, in special daca aceasta dureaza > 7 zile. Asta ar corespunde cu nevoia de a schimba absorbantul in mai putin de 1-2 ore. 

Ce este ciclul menstrual?
Menstruatia este o parte a ciclului menstrual.

Ciclul menstrual este ciclul hormonal lunar prin care trece corpul unei femei pentru a se pregati pentru sarcina. Ciclul menstrual este perioada cuprinsa intre prima zi a menstruatiei pana in prima zi a urmatoarei menstruatii. Nivelurile hormonilor (estrogen si progesteron) se modifica pe parcursul ciclului menstrual si uneori pot cauza simptomele menstruale. Ciclul fiecarei femei este usor diferit, dar procesul este acelasi.

Cat dureaza un ciclu menstrual normal?
La femeia adulta, ciclul menstrual tipic este de aproximativ 28 de zile, dar poate exista o variatie considerata normala intre 21 pana la 35 de zile. 

In timpul adolescentei, ciclurile menstruale sunt adesea neregulate. In primii cativa ani dupa inceperea menstruatiei, ciclurile lungi sunt mai frecvente. Totusi, 90% din cicluri vor fi in intervalul 21-45 de zile. Este posibil sa dureze pana la 6 ani dupa inceperea menstruatiei pana cand ciclul sa se scurteze si sa devina regulat, asemanator cu cel al femeii adulte.

Incepe sa-i vorbesti despre menstruatie devreme

Corpul fiecarei fete este diferit, dar cel mai probabil fetele vor avea prima menstruatie oricand intre 8 si 15 ani. Varsta medie la care incepe menstruatia este de aproximativ 12 ani. De obicei, menstruatia incepe la aproximativ 2 ani dupa ce sanii incep sa creasca. Alte semne ca menstruatia ar putea incepe in curand sunt:

  • I-a crescut parul la subrat si parul pubian.
  • Starile ei emotionale se schimba mai mult.
  • A inceput sa aiba cosuri (acnee).

Pentru a te asigura ca fiica ta este pregatita pentru cand va avea prima menstruatie, este recomandat sa ai mici conversatii despre crestere si pubertate inca de la o varsta mai mica.

De exemplu, daca fetita ta de 4 ani vede un absorbant si te intreaba la ce foloseste, ai putea spune: „Femeile sangereaza putin din vagin in fiecare luna. Se numeste menstruatie. Nu pentru ca sunt ranite. Este modul in care corpul se pregateste pentru un copil. Absorbantul capteaza sangele, astfel incat sa nu ajunga pe lenjeria intima.

De-a lungul anilor, poti oferi fetei tale mai multe informatii pe masura ce este pregatita. In jurul varstei de 6 -7 ani, majoritatea fetelor pot intelege elementele de baza ale menstruatiei. In jurul varstei de 8-9 ani, poti lua in considerare includerea subiectului despre menstruatie in conversatiile pe care le ai despre sistemul reproducator feminin sau despre modul in care corpul unei fete se schimba la pubertate. O modalitate buna de a incepe o discutie despre acest subiect este sa o intrebi daca a observat schimbari in corpul ei pe care ar dori sa le discute.

Poti, de asemenea, sa discuti cu invatatoarea de la clasa fiicei tale pentru a vedea cand si cum abordeaza aceste subiecte si pentru a planifica discutiile de acasa.

Intuitia ta este cel mai bun ghidaj pentru a decide cand crezi ca fiica ta este pregatita pentru aceste conversatii, pe baza dezvoltarii ei. Totusi, asigura-te ca porti astfel de conversatii inainte de aparitia primei ei menstruatii.

Alege un moment si un loc adecvat

Este important sa alegi un moment in care tu si fiica ta sunteti relaxate si aveti timp sa vorbiti, fara stres sau vreo alta distragere. Incerca sa alegi un loc confortabil, unde sa nu fiti deranjate. Fii deschisa, relaxata si calma pentru a-ti ajuta fiica sa se simta confortabil. Daca esti agitata, stanjenita sau te comporti evaziv, ea va observa starea ta, ceea ce o va face sa se simta la randul ei inconfortabil in privinta subiectului.

Daca nu te simti pregatita, dar crezi ca ar putea exista o matusa, bunica sau o verisoara mai mare de incredere, cere-i sa te ajute.

„Sparge gheata” pentru a incepe conversatia

Daca nu esti sigura cum sa incepi o astfel de conversatie, urmatoarele propozitii te pot ajuta sa „spargi gheata”:

  • „Voiam sa vorbesc cu tine despre ceva care este o parte normala a cresterii fetelor.”
  • „Pe masura ce cresti, corpul tau va incepe sa treaca prin unele schimbari, iar una dintre aceste schimbari este legata de menstruatie”.
  • „Ai invatat ceva despre menstruatie la scoala sau de la prietenele tale?”

Explica-i intr-un mod adecvat varstei ei

Asigura-te ca folosesti un limbaj clar si adecvat varstei. Pentru a explica poti folosi carti, desene, animatii, videoclipuri sau aplicatii.

 

Fii naturala in exprimare, pastrand expresia faciala calma si neutra si evita sa folosesti expresii de argou sau sa etichetezi menstruatia ca fiind ceva murdar sau impur. In schimb, foloseste cuvinte medicale adecvate, precum „vulva”, „vagin” si „sange”.

 

Cel mai bine este sa ii oferi explicatii simple, astfel incat sa nu o coplesesti cu prea multe informatii deodata. Scopul general este de a ramane la fapte si de a clarifica ideea ca menstruatiile sunt absolut normale si ca sunt un semn de sanatate buna. Conversatiile ar trebui sa-i transmita urmatoarele fapte despre menstruatie:

  • Menstruatia este o parte normala a vietii pentru femei.
  • Aceasta inseamna ca este capabila sa ramana insarcinata.
  • Primele ei menstruatii vor fi probabil usoare (posibil doar cateva picaturi de sange) si neregulate, dar in cele din urma se vor stabili intr-un model, in medie vor ajunge la fiecare 28 de zile si vor dura intre 2 si 7 zile.
  • Este normal ca ea sa experimenteze anumite simptome in timpul menstruatiei, cum ar fi dureri de spate sau abdomen, sani sensibili, dureri de cap, oboseala, balonare, schimbari de dispozitie sau pofte alimentare.
  • Explica-i biologia unei menstruatii, daca este suficient de mare pentru a intelege. La fiecare 28 de zile, unul dintre ovare elibereaza un ovul. Aceasta se numeste ovulatie. In acelasi timp, modificarile hormonale pregatesc uterul pentru sarcina. Daca ovulatia are loc si ovulul nu este fertilizat de spermatozoid, mucoasa uterului este eliminata prin vagin. Aceasta este menstruatia.

Spune-i ca poate folosi absorbante sau tampoane pentru a colecta sangele menstrual, astfel incat sa evite ca sangele sa ajunga pe hainele ei.

Fii rabdatoare! Las-o sa prelucreze informatiile in ritmul ei. Daca vezi ca se simte inconfortabil, spune-i ca o anumita stare de disconfort este normala si ca nu are de ce sa-si faca griji.

 

Pune intrebari – si asculta-i raspunsurile

Intreab-o despre ce ceea ce stie deja despre ce se intampla cu corpul fetelor pe masura ce cresc si despre menstruatie. Las-o sa raspunda fara s-o intrerupi. Asculta ce spune pentru a-i arata ca iti pasa de ceea ce are de spus.

S-ar putea sa fi auzit tot felul de mituri despre menstruatie sau s-ar putea sa nu stie nimic despre asta. Fii pregatita pentru ambele situatii. Gandeste-te in prealabil cum le vei gestiona.

Aminteste-ti ca nu exista o modalitate corecta despre cum ar trebui sa se simta fiica ta. Nu critica si nu judeca ceea ce spune, chiar daca tu stii ca informatia este gresita. Empatizeaza cu ea si incearca sa intelegi cum se simte. Daca iti spune informatii incorecte, asigura-te ca le corectezi intr-un mod amabil si bland.

Incurajeaza-o sa puna intrebari – si raspunde la ele sincer

Intreab-o daca are intrebari – si spune-i ca nu exista intrebari „prostesti”. De asemenea, o poti intreba daca are vreo ingrijorare cu privire la orice i-ai spus.

Incearca sa raspunzi la toate intrebarile ei cat de sincer poti. Daca nu esti sigura de raspuns, spune-i ca te vei informa si ca vei reveni cu raspunsul catre ea – si asigura-te ca o vei face.

Continua sa ai astfel de conversatii cu fiica ta

Menstruatia este un subiect important si acoperirea tuturor aspectelor poate dura ceva timp. Continua sa porti astfel de conversatii cu fiica ta pe masura ce ea creste, invata si experimenteaza lucruri noi.

Poti folosi momentele de zi cu zi pentru a incepe conversatia intr-un mod natural. De exemplu, cand vezi o reclama despre tampoane sau cand stii ca subiectul a fost tratat la scoala.

Aceasta abordare o va ajuta sa se simta mai confortabil sa discute despre acest subiect. De asemenea, o va ajuta sa se simta in siguranta si sa aiba incredere ca poate sa te abordeze in viitor cu orice ingrijorari si intrebari are despre corpul si dezvoltarea ei.

Discuta cu fiica ta despre igiena menstruala

Igiena intima precara in timpul menstruatiei poate cauza infectii, asa ca este important sa discuti cu fiica ta despre igiena din timpul menstruatiei si sa te asiguri ca intelege cum sa se spele si sa se ingrijeasca cel mai bine.

Iata cateva recomandari pe care i le poti transmite:

  • Mentine igiena personala normala. Nu exista niciun motiv sa nu faci dus sau baie in timpul menstruatiei. 
  • Spala-te pe maini cu apa si sapun inainte si dupa ce ai mers la toaleta, cand atingi zona genitala sau iti schimbi tamponul.
  • Spala-ti zona genitala cel putin o data pe zi.
  • Daca nu ai acces la dus sau cada, foloseste o cantitate mica de apa plata, sapun si o carpa moale curata.
  • Spala zona genitala cu miscari din fata spre spate.
  • Nu te spala in interiorul vaginului.
  • Poarta lenjerie curata (pe care s-o schimbi in fiecare zi).

Discuta cu fiica ta despre folosirea absorbantelor si a tampoanelor in mod igienic

De asemenea, este bine sa o inveti despre cum sa foloseasca absorbantele sau tampoanele, cat de des ar trebui sa le schimbe si cum sa le arunce.

 

Echipeaz-o cu o trusa pentru menstruatie

Este o buna idee sa-i oferi o trusa pentru menstruatie plina cu elemente esentiale, cum ar fi o pereche de lenjerie de rezerva, 1-2 absorbante sau tampoane si servetele intime, pe care sa o poarte in ghiozdanul sau rucsacul ei, astfel incat sa fie pregatita in orice moment.

Absorbante
Absorbantele sunt purtate in interiorul lenjeriei pentru a colecta fluxul menstrual. Multe fete prefera sa inceapa cu absorbante deoarece sunt disponibile in mai multe dimensiuni si niveluri de absorbtie si sunt usor de utilizat. Totusi, folosirea acestora necesita cateva cunostinte de baza.

Unele fete pot pune absorbantul cu partea adeziva pe piele, ca un bandaj. Arata-i fiicei tale cum sa lipeasca absorbantul de lenjeria intima si unde sa-l pozitioneze pentru a evita cel mai bine scurgerile si posibilele pete. Exista absorbante care au „aripioare”, care ajuta la pozitionarea mai buna la nivelul chilotului.

De asemenea, ar trebui sa-i explici ca un absorbant trebuie schimbat la fiecare 4-8 ore sau ori de cate ori pare plin sau se simte umed si inconfortabil. 

Invat-o sa inveleasca absorbantul folosit in hartie igienica sau in ambalajul noului absorbant si sa-l arunce apoi intr-un cos de gunoi. Sa nu arunce absorbantele folosite in toaleta, deoarece pot bloca conducta.

Tampoane (absorbante interne)
Tampoanele (absorbante interne) absorb sangele menstrual din interiorul vaginului. Unele tampoane au un tub aplicator din plastic sau carton care ajuta la glisarea tamponului in pozitie. Unele tampoane nu au aplicatoare si sunt introduse doar cu degetele.

Daca fiica ta este interesata sa foloseasca tampoane, ar trebui sa te asiguri ca stie cum sa le foloseasca. Desfa un tampon si arata-i cum sa-l tina corect si sa-l elibereze din aplicator. Examinati instructiunile de inserare desenate in prospectul pachetului sau arata-i cateva videoclipuri destinate adolescentelor care invata acest lucru. Explica-i ca poate sa stea pe toaleta sau sa stea in picioare, sa foloseasca o oglinda de mana daca doreste si ca ambalajul si aplicatorul trebuie sa fie apoi aruncate la gunoi, si nu in toaleta.

De asemenea, ar trebui sa stie ca un tampon odata introdus in interiorul vaginului nu ar trebui sa doara. Ar trebui sa fie confortabil de purtat. Odata ce este introdus corect, nu ar trebui sa-l simta.  Daca o doare, ar trebui sa-l scoata si sa incerce sa-l introduca din nou. De asemenea, este important ca fiica ta sa stie ca nu trebuie sa lase tamponul intravaginal prea mult timp si ca trebuie sa schimbe tamponul dupa 4-8 ore. Daca fluxul este puternic, tampoanele ar trebui schimbate mai des. 

In plus, daca fiica ta decide sa utilizeze tampoane, asigura-te ca stie semnele sindromului socului toxic, care este o complicatie rara a unui anumit tip de infectie bacteriana, care insa poate pune viata in pericol. 

Semnele si simptomele sindromului socului toxic apar brusc si se agraveaza rapid. Cu toate astea, majoritatea pacientelor se recupereaza daca sindromul este diagnosticat si tratat rapid. Semnele si simptomele constau dintr-o eruptie cutanata asemanatoare cu o arsura solara, in special pe palme si talpi si manifestari asemanatoare gripei – febra mare aparuta brusc, dureri musculare, durere de cap, varsaturi si diaree, ameteala, confuzie. 

Cel mai frecvent, bacteriile Staphylococcus aureus (stafilococ) cauzeaza sindromul socului toxic. In circumstante normale, aceste bacterii traiesc pe piele sau pe membranele mucoase (ca de exemplu, in nas sau gura), fara a provoca efecte negative. Totusi, in anumite conditii, unele tulpini de bacterii pot incepe sa creasca rapid si sa produca toxine care pot sa ajunga in sange si pot sa afecteze organe precum inima, ficatul sau rinichii. Pentru a reduce riscul de aparitie a sindromului socului toxic tampoanele ar trebui indepartate din vagin dupa maximum 8 ore.

Cupele menstruale si lenjeria menstruala
Daca pare interesata, poti discuta si despre alte produse pentru menstruatie, cum ar fi lenjeria menstruala (chilotul menstrual) si cupele menstruale, desi niciunul nu este ideal pentru primele menstruatii. Cel mai bine este sa amane folosirea acestora pana cand fiica ta va intelege cum este fluxul ei menstrual, desi nu este nimic in neregula sa discuti despre aceste metode alternative daca ea este curioasa.

Cupele menstruale devin populare in randul adolescentelor mai mari, in special al celor care sunt preocupate de mediul inconjurator. Insa fiica ta ar trebui sa se simta confortabil sa foloseasca tampoane, inainte de a incerca o cupa menstruala. Cupele menstruale sunt fabricate din plastic sau cauciuc. La fel ca tampoanele, sunt introduse in vagin pentru a capta fluxul menstrual. Cupa trebuie scoasa si golita la fiecare 8 pana la 12 ore. Unele cupe sunt folosite o singura data si aruncate. Altele pot fi spalate si refolosite.

Lenjeria menstruala este un tip de lenjerie (chilot menstrual) care absoarbe sangele menstrual. Poate fi purtat intreaga zi. Lenjeria menstruala este lavabila, similar cu lenjeria normala.

Discuta cu fiica ta despre petele de sange accidentale si durerile menstruale 

Este important sa o informezi despre ce se intampla in timpul ciclului menstrual si la ce sa se astepte. Dar ai grija sa nu te concentrezi prea mult pe aceste probleme sau sa o sperii. In schimb, concentreaza-te pe modul in care provocarile pot fi gestionate.

Petele de sange
Menstruatia poate veni pe neasteptate, mai ales in primii ani. Acest lucru poate cauza pete pe lenjeria intima, haine sau pe lenjeria de pat, ceea ce poate fi suparator pentru ea. Asigur-o ca petele accidentale nu sunt ceva de care sa-i fie rusine si ca orice femeie probabil ca a experimentat astfel de inccidente.

Spune-i ca daca menstruatia incepe cand este departe de casa poate acoperi petele legandu-si un pulover in jurul taliei. Daca nu are unul, poate cere ajutor unei femei adulte sau unei fete mai in varsta de incredere.

Durerile menstruale
Uneori, menstruatia poate fi dureroasa! Fiica ta ar putea avea crampe abdominale, dureri de spate, dureri de cap sau schimbari de dispozitie, in zilele premergătoare menstruației. Atunci cand apar timp de cel putin 3 cicluri menstruale la rand, aceste semne si simptome fizice si emotionale pot face parte din ceea ce se numeste sindromul premenstrual. Desi uneori aceste manifestari pot fi suficient de severe pentru a afecta viata de zi cu zi, ele dispar, in general, in termen de 4 zile de la inceperea menstruatiei la majoritatea fetelor.

De cele mai multe ori, durerea premenstruala poate fi atenuata stand in pat, punand local o sticla cu apa calda, band multa apa si luand medicamente pentru durere care pot fi cumparate fara reteta, ca de exemplu, paracetamol sau nurofen. Pentru multe fete, exercitiile aerobice regulate, ca de exemplu mersul rapid, alergarea, ciclismul sau inotul, diminueaza simptomele, reduc oboseala si tristetea. Daca simptomele sunt severe, medicul ginecolog poate prescrie unul sau mai multe medicamente pentru sindromul premenstrual.

Invat-o sa foloseasca diverse metode de urmarire a menstruatiei pentru adolescente

O modalitate buna pentru a scadea anxietatea legata de aparitia menstruatiei este sa iti ajuti fiica sa invete sa-si prezica urmatoarea perioada a menstruatiei, astfel incat sa fie mai bine pregatita sa faca fata provocarilor care vin odata cu aceasta. Astfel, va fi mai increzatoare in sine si se va simti mai in control asupra corpului ei in schimbare. 

Calendar
Cumpara-i fiicei tale un calendar mic, pe care il poate purta in ghiozdan sau pe care il poate pune intr-un sertar in camera ei. Instruieste-o sa foloseasca acest calendar doar pentru scopul de a-si calcula ciclul lunar. Testele de la scoala, intalnirile, petrecerile si alte evenimente le poate nota in calendarul familiei sau pe alt calendar pe care il pastreaza pentru ea insasi.

Pentru a urmari datele aparitei menstruatiilor, spune-i fiicei tale sa puna un „X” sau un alt semn pe prima zi a menstruatiei. Apoi sa noteze fiecare zi suplimentara in care apare sangerarea menstruala. Procesul trebuie apoi repetat lunile urmatoare. Numarul de zile dintre prima zi a menstruatiei anterioare si prima zi a urmatoarei menstruatii este ciclul lunar menstrual. Mai ales in primii ani de la aparitia primei menstruatii, poate dura cateva luni de urmarire pentru a intelege care este ciclului menstrual al fiicei tale, iar unele fete au in mod obisnuit cicluri neregulate. Insa tinand evidenta menstruatiei, fiica ta va putea prezice cat mai bine cand va incepe fluxul menstrual, astfel incat sa se poata pregati pentru asta.

Aplicatii de urmarire a menstruatiei
Daca ii permiti fiicei tale sa foloseasca un smartphone, ii poti sugera una din numeroasele aplicatii de urmarire a menstruatiei. Acestea sunt concepute special pentru a ajuta adolescentele in primii ani de menstruatie. Aplicatiile sunt atat un instrument foarte facil de urmarire a datei cand ar trebui sa inceapa o noua menstruatie, astfel incat sa fie pregatita, cat si o modalitate de a inregistra daca apar semne si simptome care o ingrijoreaza. 

Inregistrarea simptomelor intr-o aplicatie o poate ajuta sa isi dea seama daca acestea sunt legate de menstruatie si astfel, daca ar trebui sa le discutati cu medicul ginecolog. De exemplu, daca observa o tendinta de aparitie a simptomelor ca de exemplu, balonare persistenta, sani durerosi si crestere in greutate, chiar inainte de menstruatie cu cateva zile, este posibil sa sufere de sindromul premenstrual.

Discuta cu fiica ta despre rusine si tabuuri

Vorbeste cu fiica ta despre cultura „tacerii” din jurul menstruatiei si despre alte tabuuri si mituri. Ii poti explica ca deseori, in societate, fetele se pot confrunta cu presiuni din partea altora care incearca sa le faca sa se simta rusinate sau jenate de corpul lor.

Explica-i fiicei tale ca:

  • Menstruatiile sunt normale si nu are de ce sa-i fie rusine.
  • Rusinea ii poate afecta stima de sine si increderea in sine.

De asemenea, o poti intreba daca a avut momente in care s-a simtit rusinata din cauza menstruatiei. Mai mult, poti sa-i povestesti din propria ta experienta, cum te-a afectat si cum ai depasit acele momente. Toate acestea o pot ajuta pe fiica ta sa se simta mai putin singura si mai increzatoare.

Mituri despre menstruatie

Exista multe conceptii gresite despre menstruatie, care pot face si mai confuza abordarea acesteia. Discuta cu fiica ta astfel incat sa clarifici ceea ce este mit de ceea ce este adevar.

Mit: Trebuie sa merg la medic dupa prima menstruatie.
Fapt: Cu exceptia cazului in care exista o problema, cum ar fi durere severa sau sangerare importanta, probabil ca nu este nevoie deocamdata sa consulti un medic ginecolog. De obicei, fetele ar trebui sa mearga la primul consut ginecologic atunci cand devin active sexual sau candva in jurul varstei de 16-18 ani, dar nu mai tarziu de 21 de ani, oricare dintre acestea apare primul.

Mit: Menstruatia ar trebui sa dureze exact o saptamana.
Fapt: Menstruatia fiecarei persoane este diferita. Este perfect natural ca menstruatia sa dureze intre 2 si 7 zile, in medie 5 zile. Daca dupa primul an de la menstruatie, perioada este in mod frecvent mai lunga de o saptamana sau daca ai menstruatia doar pentru o singura zi, ar trebui sa discutati cu medicul ginecolog despre asta.

De asemenea, mai ales in primele luni, ciclul menstrual poate fi neregulat. Ciclul unei adolescente se poate incadra oriunde in intervalul 21 pana la 45 de zile. In timp, ciclu menstrual se va regla. Ciclul menstrual mediu dureaza 28 de zile, desi ciclul normal al unei femei poate dura intre 21 si 35 de zile.

Mit: Daca sunt virgina nu pot folosi un tampon intravaginal. Am auzit ca tampoanele sunt pentru fete/femei care au facut sex.
Fapt: Mitul se refera la faptul ca fetelor care nu au facut sex li se va parea dureros sa foloseasca tampoane. Acest lucru nu este adevarat, desi nivelul de confort depinde de fiecare persoana. De exemplu, unele fete prefera sa foloseasca tampoane cu aplicatoare de plastic cu varf rotunjit pentru ca aluneca fara probleme. Tampoanele sunt mici si, de obicei, pot fi introduse prin deschiderea existenta a himenului. O alta ingrijorare este ca tampoanele pot „inlatura virginitatea” cumva. Poate parea prostesc, dar aminteste-i fiicei tale ca singurul mod in care isi poate pierde virginitatea este sa faca sex. 

Mit: Trebuie sa ma feresc atunci cand cumpar absorbante.
Fapt: Este complet natural ca fetele sa aiba menstruatie. Cumpararea absorbantelor este asemanatoare cu a cumpara sapun sau pasta de dinti. Toate sunt produse de igiena personala.

Mit: In timpul menstruatiei, fetele sunt impure. Fetele care au menstruatie nu ar trebui sa atinga mancarea sau sa intre in biserica.
Fapt: Menstruatia face parte din cresterea si dezvoltarea normala a corpului unei fete. Nu este nimic impur in legatura cu menstruatia. Sangerarea este un proces natural care nu afecteaza, in niciun fel, locurile pe care o fata sau o femeie le viziteaza sau lucrurile pe care le atinge.

Mit: Nu ar trebui sa merg la ora de sport in timpul menstruatiei.
Fapt: Poti continua sa participi la ora de sport sau sa faci antrenamentul obisnuit, chiar si in timpul menstruatiei. Nu numai ca exercitiile fizice sunt excelente pentru corpul tau, dar pot ajuta la reducerea durerii cauzate de crampele menstruale. Menstruatia nu ar trebui sa afecteze eficienta antrenamentului. Totusi, unele fete raporteaza ca au mai putina energie in timpul menstruatiei, ceea ce le poate afecta dorinta de a face exercitii fizice.

Mit: Nu ar trebui sa fac baie in timpul menstruatiei.
Fapt: Nu exista niciun motiv sa nu faci baie la menstruatie. Practicarea unei bune igiene in timpul menstruatiei poate preveni mirosurile. O baie calda poate, de asemenea, sa relaxeze muschii abdominali si sa ajute la ameliorarea crampelor menstruale.

Retine, totusi, ca, desi presiunea apei poate reduce sau opri fluxul menstrual in timp ce te afli in baie, acest lucru nu este garantat. Daca aceasta perspectiva te face sa te simti inconfortabil, ia in considerare aplicarea unui tampon in prealabil. 

Mit: Nu ar trebui sa inot in timpul menstruatiei.
Fapt: Este sigur sa inoti in timpul menstruatiei. Trebuie doar sa folosesti un tampon sau o cupa menstruala atunci cand inoti, pentru a preveni patarea costumului de baie daca ai scurgeri. Daca apar scurgeri de sange, piscinele sunt clorurate si folosesc un sistem de filtrare. Inotatoare de competie au participat la curse importante in timp ce aveau menstruatie.

Mit: Este in regula sa-mi hranesc pofta de dulce in timpul menstruatiei.
Fapt: Este posibil sa ai pofta de dulciuri cu cateva zile inainte de inceperea menstruatiei. Acest lucru se datoreaza modficarilor hormonale si variatiei nivelul zaharului din sange. Dar nu ceda acestor pofte! Desi este in ordine sa mananci o cantitate mica de dulciuri, nu exagera!

Poti manca o prajitura (sau doua) daca ai pofta. Totusi, exista si alte modalitati de a-ti satisface pofta de dulce. Cateva idei dulci si sanatoase sunt:

  • Orice fel de smoothie-uri din fructe
  • Iaurt cu bucati de banane sau de piersici
  • Iaurt grecesc cu miere si nuci
  • Felii de mere stropite cu miere si bucati de nuci
  • Rondele de banana acoperite cu unt de arahide
  • Amestec de seminte si nuci
  • Prune sau caise uscate si o felie de branza

Daca ai pofta de ciocolata, din fericire aceasta poate avea beneficii. Ciocolata este unul dintre cele mai comune alimente dorite de fete inainte de menstruatie. Alege insa ciocolata neagra care este bogata in antioxidanti si minerale. Un patrat sau doua de ciocolata neagra de calitate iti vor satisface pofta.

 

Mit: Sindromul premenstrual nu este real.

Fapt: In ciuda reputatiei sale ca este ceva pe care femeile il folosesc pentru a-si scuza schimbarile de dispozitie sau pofta de ciocolata in timpul menstruatiei, sindromul premenstrual este autentic. Se caracterizeaza printr-o varietate de semne si simptome care incep de obicei cu 5 zile inainte de menstruatie si care, de obicei, dispar in primele 4 zile. Manifestarile sindromului premenstrual sunt legate de modul in care hormonii se schimba de-a lungul ciclului lunar. Semnele si simptomele pot fi emotionale (cum ar fi iritabilitatea, tristetea sau oboseala) si fizice (crampe abdominale, sensibilitate la nivelul sanilor, balonare sau durere de cap).

Mit: Nu pot ramane insarcinata in timpul menstruatiei.
Fapt: Desi este foarte putin probabil, poti ramane gravida daca faci sex in timpul menstruatiei. Acest lucru este valabil mai ales daca ai un ciclu menstrual extrem de scurt – ceea ce inseamna ca ai un timp mai scurt decat de obicei intre perioadele menstruale.

Ciclurile menstruale sunt contorizate din prima zi a menstruatiei pana in prima zi a urmatoarei menstruatii. Pentru majoritatea femeilor, ciclul menstrual este de 28 de zile. Ovulatia se intampla de obicei cu 4 zile inainte pana la 4 zile dupa jumatatea ciclului. Ovulatia este ziua in care ovarele elibereaza un ovul care va calatori prin trompele uterine. Daca va intalni un spermatozoid, se poate produce fecundatia si o sarcina poata sa apara. In cazul unei fete care are un ciclu traditional, ovulatia ar avea loc, de obicei, intre zilele 10 si 19.

Daca ciclul este mai scurt de 28 de zile, vei ovula mai devreme. Asta inseamna ca nu vei avea atat de mult timp intre menstruatie si urmatoarea data de ovulatie. De exemplu, daca ai doar 23 de zile intre menstruatii, poti ovula inca din ziua 7. Deci, daca faci sex spre sfarsitul menstruatiei, este posibil sa ramai insarcinata. Acest lucru se datoreaza faptului ca desi un ovul poate trai in uter doar pana la 24 de ore, spermatozoizii pot trai in uter timp de pana la 5 zile. A face sex spre sfarsitul menstruatiei creste sansele ca ovulul si spermatozoidul sa se intalneasca si sa duca la sarcina.

Surse