Polenul de albine – o sursă de proteine complete
Albinele colectează granulele de polen cu multă migdală dintr-o multitudine de flori, și apoi le transformă într-un adevărat aliment și medicament, amestecându-le cu nectar și propria lor salivă.
Polenul este păstrat în stup, pentru a fi utilizat ca sursă de hrană pentru albine. Experții susțin că acesta conține aproape toți nutrienții esențiali pentru susținerea vieții omului.
Analizele chimice au arătat că polenul de albine este un produs cu o valoare nutrițională remarcabilă. Este compus din aproximativ 25% proteine complete.
Conține toți aminoacizii esențiali, 12 tipuri de vitamine, 28 de minerale, 11 enzime și coenzime, 14 acizi grași și 11 carbohidrați.
Este recomandat, îndeosebi în alimentația persoanelor slăbite, obosite, cu deficite nutriționale cauzate de o dietă săracă în vitamine și minerale.
Efectul energizant nu este unul amăgitor și temporar, ca în cazul cafelei, ci se menține pe termen lung. Consumat pe o perioadă mai mare de timp, polenul ne oferă o energie naturală, datorată bogăției de nutrienți care repară carențele din organism.
Pe lângă proprietățile sale nutritive și energizante, polenul este și un foarte bun stimulator al imunității. Fiind foarte bogat în antioxidanți, polenul ne apără de toxinele radioactive și chimice identificate de sistemul imunitar.
Toxinele sunt periculoase deoarece solicită foarte mult sistemul imunitar și duc la reducere anticorpilor, a celulelor roșii de sânge și a nutrienților din corp.
Un beneficiu secundar extrem de interesant al consumului de polen este efectul său anti-îmbătrânire. Polenul hrănește nu doar organele interne, ci și pielea, și o protejează de riduri.
Cum se consumă polenul
Pentru a îmbunătăți gradul de asimilare a polenului în corp, acesta trebuie măcinat și dizolvat cu puțină apă sau suc de fructe/legume. Puteți folosi în acest scop o râșniță electrică de cafea. Poate fi amestecat inclusiv cu miere de albine. Cel mai bun este polenul crud. Îl puteți găsi la magazinele naturiste sau apicole.