Piftia reprezintă un preparat din carne de porc foarte sănătos. Are un conținut scăzut de calorii și este o sursă excelentă de proteine.

 

Piftia reprezintă un preparat din carne de porc forte sănătos. Are un conținut scăzut de calorii și este o sursă excelentă de proteine.

„Piftia este o formă foarte ușor asimilabilă de nutrienți esențiali: aminoacizii prezenți în țesutul conjunctiv (fibrele de colagen). Ei participă la refacerea pielii, a tendoanelor, a articulațiilor.

Pentru că dieta cu carne ”curată” conține prea puțin din acești aminoacizi, corpul poate ajunge în situația de a nu putea produce suficient material de construcție pentru refacere”, a explicat nutriționistul Cristian Mărgărit.

Potrivit lui Mărgărit, piftia este săracă în grăsimi și carbohidrați, dar foarte bogată în proteine. În trecut, aceste proteine era considerate de calitate inferioară din cauza unui dezechilibru în compoziția de aminoacizi, în special prolină, hidroxiprolină și glicină.

Cu toate acestea, tocmai concentrația ridicată de acești aminoacizi oferă gelatinei o valoare terapeutică semnificativă. În industria cosmetică, prezența lor este intens exploatată, fiind adesea inclusă in produse ce promit efecte de regenerare, fermitatea sporită și reducerea vergeturilor și celulitei. Totuși, o abordare mai sănătoasă ar fi să acționăm din interior.

„Piftia mai conține lizină (ajută creșterea musculară și luptă împotriva infecțiilor virale) și arginina (ajută la pomparea mușchilor). Asociem vitamina C, în acest caz din pătrunjel.

Cât mai mult pătrunjel. Vitamina C este implicată în sinteza de colagen și refacerea țesuturilor conjunctive și chiar în sănătatea părului și unghiilor”, mai afirmă Cristian Mărgărit.

Mihaela Bilic ne îndeamnă, de asemenea, să consumăm piftie, pentru că nu este periculoasă pentru sănătatea noastră, dacă îi îndepărtăm grăsimea de deasupra înainte de a o consuma.

”E sezonul pentru răcituri sau piftie, preparate dietetice ce conțin carne fiartă (de porc sau pasăre), multă apă și gelatină. Gelatina e o proteină prezentă în oase și cartilaje care are capacitatea de a absorbi de 10 ori mai multă apă decât greutatea ei.

Din cauza asta trebuie să folosim la piftie multe oase (picioare, cap de porc, spinări de pui sau de curcan), doar așa preparatul final va fi ferm și bine închegat.

Colagenul din pielea de pui și șoriciul de porc are și el proprietăți gelificante așa că puneți la fiert în oala cu piftie și urechi, „adidași” sau gheare, chiar dacă apoi nu le consumați, zeama lor se va întări perfect.

Nu va rămâne decât să puneți și bucățele de carne slabă, afumată sau nu, astfel încât amestecul final să conțină de toate și să aibă gust. Și nu uitați să îndepărtați grăsimea de deasupra înainte să o serviți”, a scris pe pagina de Facebook celebra nutriționistă.

Sursă