Părintele Porfirie: „Toate bolile de stomac, de intestine, de rinichi, de ficat și afecțiunile psihice se produc din cauza gândurilor rele și a supărărilor lăuntrice!”

 

Toate bolile de stomac, de intestine, de rinichi, de ficat și afecțiunile psihice se produc din cauza gândurilor rele și a supărărilor lăuntrice! Digestia suferă când creierul este neliniștit!

8 Sfaturi extrem de bune de la marele Părinte Porfirie

Multe boli se datorează gândurilor rele

Părintele Porfirie, mare duhovnic al Grecei contemporane, învață pe ucenicii săi faptul că multe din bolile lor se datorează gândurilor rele,

Toate bolile de stomac, de intestine, de rinichi (piatră la rinichi), de ficat și afecțiunile psihice se produc din cauza gândurilor rele și a supărărilor lăuntrice.

Unele organe umane sunt, mai mult decât altele, îmbolnăvite de gândurile rele. De pildă, egoismul și invidia îmbolnăvesc mai ales ficatul; pe când mânia, gelozia și frica otrăvesc inima.

Efectul rău al gândurilor rele se poate observa foarte ușor din circulația sângelui. Astfel în urma unui acces de mânie se poate observa răcirea extremităților corpului uman.

Gândurile rele produc numeroase toxine în creier și-n organism, iar gândurile pătimașe înveninează toate celulele trupului. O criză de mânie poate distruge celulele nervoase, precum un scurtcircuit un bac electric.

Îndeosebi digestia suferă când creierul este neliniștit. Poți să mănânci bine și elimini normal și totuși țesuturile să sufere de foame, dacă otrava supărării sau altă otravă mentală ți-a stricat calitatea și compoziția sucurilor digestive.

Când sufletul este deprimat de frică, de grijă, de gelozie, de mânie, sau de ură, sucul gastric este secretat în condiții nepotrivite, este de calitate inferioară, nu mai are compoziția chimică normală și adeseori conține toxine.

Să nu stați niciodată cu necazurile la masă, căci nimic nu distruge mai repede digestia decât o minte cu gânduri neliniștite și pline de griji și frică.

Grija, neliniștea, deznădejdea sau ideile panicarde, dacă ne copleșesc, ne micșorează energia și vitalitatea, grăbesc rănirea și scurtează viața. Cinci minute de mânie sau zavistie pot dăuna atât de mult sistemul nervos, încât vindecarea poate dura uneori mult timp, iar câteodată răul este ireparabil.

Împotriva acestora, Părintele Porfirie dădea următoarele sfaturi:

§  Să spui mereu adevărul!

§  Să faci totul cu calm!

§  Să te rogi pentru a deveni mai bun!

§  Să fii întotdeauna bun și ascultător!

§  Să ai răbdare cu ceilalți!

§  Să nu te necăjești!

§  Să nu fii prea sensibil!

§  Să fii destoinic în munca ta!

Să fii un exemplu demn de urmat, pe calea lui Hristos! În acest fel te vei izbăvi de gândurile rele și de bolile tale.

Sursă