Nemâncatul timp de 12-14 ore declanșează curățarea și repararea celulelor și crește durata de viață

Unul din secretele de viață lungă a celor care ating vârste înaintate este alimentația cu măsură. Nu doar calitatea hranei contează, ci și cantitatea acesteia și frecvența meselor.

Postul intermitent este un subiect fascinant pentru oamenii de știință.

Biologul japonez Yoshinori Ohsumi a câștigat Premiul Nobel în Medicină pentru studiul său în domeniul autofagiei.

Acesta a realizat o cercetare în anul 2016 pe mecanismele prin care celulele se reciclează și își reînnoiesc conținutul.

Prelungirea vieții prin reducerea frecvenței meselor


Postul intermitent este asociat cu o viață mai lungă și mai sănătoasă. Ce beneficii poate câștiga cineva din lipsa hranei? Sună contraintuitiv, însă pauzele alimentare lungi ajută la curățarea și repararea organismului.

Acest proces se numește autofagie și se declanșează atunci când ținem post intermitent, facem exerciții fizice intense sau ne expunem la frig.

Ce este autofagia?

Celulele corpului se află în două stări: fie în starea de creștere și divziune, fie în starea de menținere și reparare.

Când mâncăm, celulele primesc energie din alimente și cresc, se înmulțesc. Când nu mâncăm, celulele intră într-un mod de menținere și reparare. Aceasta este autofagia.

Când mâncăm masă după masă sau avem multe gustări între mese, celulele sunt ținute într-o stare de creștere și diviziune și nu li se oferă ocazia să intre în modul de autofagie.

Autofagia reciclează celulele corpului

Dr. Dung Trinh, directorul medical al Healthy Brain Clinic din California spune că, în termeni tehnici, autofagia înseamnă „auto-devorare”.

În limbaj științific sau medical, autofagia înseamnă că celulele mănâncă părți din celulele vechi, vătămate sau defecte. În cadrul acestui proces, celulele se curăță singure cu scopul de a se regenera.


Autofagia se petrece în mod constant în corp. Poate fi numit „sistemul de reciclare celulară” și „controlul calității celulelor”.

Prin reînnoirea celulară pe care o face, postul intermitent încetinește procesul de îmbătrânire a organismului.

În timpul înfometării, celulele descompun proteinele și alte componente celulare și le folosesc pentru energie.

În timpul autofagiei sunt distruși virușii și bacteriile și structurile afectate.

După câte ore de post se declanșează autofagia?

Abstinența de la mâncare pe o durată de minim 12 ore inițiază autofagia. Însă acest proces se desfășoară optim în decursul unui post intermitent de 24-48 de ore.

Supra-alimentarea, mâncatul prea des și lipsa de exerciții fizice împiedică autofagia. Acest lucru crește riscul de afecțiuni la nivelul inimii, ficatului și rinichilor.

Postul intermitent în practica religioasă

Dr. Oshumi spune că postul intermitent practicat sporadic și pe termen scurt este întâlnit în practica religioasă a multor culturi.


Unii călugării ortodocși iau de obicei prima masă pe la ora 12:00 și mănâncă de două ori pe zi. Pustnicii din vechime și mulți cuvioși și sfinți părinți mâncau doar o dată pe zi. În timpul Postului Paștelui, în mănăstiri și în unele biserici de mir se ajunează până la ora 15:00 în zilele de luni, miercuri și vineri. În restul zilelor se mănâncă doar de două ori pe zi.

Cercetările științifice confirmă beneficiile restricției calorice

Înfometarea controlată crește longevitatea

Ohsumi’s Work a arătat că plantele, animalele și organismele unicelulare se bazează pe autofagie pentru a rezista la perioadele de foamete.

Autofagia nu este un simplu răspuns la înfometare, ci un proces cu efecte majore asupra sănătății. Autofagia inhibă dezvoltarea celelor canceroase, previne îmbătrânirea celulară, elimină patogenii și curăță interiorul celulelor.

Beneficiile postului intermitent

Studiile au confirmat că autofagia protejează împotriva inflamației sistemice și a bolilor neurodegenerative, precum demență sau Parkinson.

Numeroase cercetări leagă postul intermitent cu un control mai bun al zahărului din sânge, cu scăderea în greutate și îmbunătățirea funcției creierului.

Cum se practică postul intermitent (pentru scăderea în greutate)

Persoanele care au tendința să mănânce mult sau au exces ponderal ar putea încerca să consume doar două mese pe zi, spune dr. Valter Longo, directorul Institutului de Longevitate de la Universitatea din California de Sud.

Acest lucru se poate realiza după mai multe orare, în funcție de programul fiecăruia. Dacă cineva este matinal și obișnuiește să mănânce dimineața, poate lua cina la ora 16:00 și micul-dejun la ora 7:00 sau 8:00 și au 15-16 ore de post intermitent.

Cei care se trezesc mai târziu dimineața pot lua cina la ora 19:00 sau 20:00 și micul dejun la ora 11:00, respectiv la ora 12:00.

Stabiliți-vă programul de mese după preferință, cu condiția să aveți o perioadă de minim 12 ore între ultima și prima masă a zilei. Beneficiile postului intermitent pot fi obținute îndeosebi după 16 ore de nemâncat.

Unele persoane practică postul cu apă sau postul total timp de 1-3 zile la anumite intervale de timp.

Sursa: