Motivul pentru care persoanele vârstnice trebuie să consume salată

Cercetătorii au ajuns la o concluzie surprinzătoare: salata verde îmbunătăţeşte funcţiile cognitive la persoanele adulte, aşă că nu ne rămâne decât să o includem în meniu.

Studiul, care a reunit 960 de subiecţi cu vârste cuprinse între 58 şi 99 de ani, a fost publicat în prestigioasa publicaţie Neurology. Participanţii au trebuit să completeze un chestionar legat de alimentaţia lor obişnuită.

De asemenea, timp de cinci ani au primit diverse teste pentru a li se evalua capacităţile cognitive şi pentru a face o legătură între dieta lor şi funcţionarea creierului. Li s-au dat teste de memorie, orientare, viteză de reacţie.

Cercetătorii au luat în calcul vârsta, sexul, educaţia, activităţile cognitive şi fizice pe care le au în mod obişnuit, fumatul, consumul de fructe de mare şi de alcool. În urma acestor observaţii au constatat că cei care au mâncat de cel puţin două ori pe zi legume cu frunze verzi au avut un declin cognitiv mai mic decât cei care nu au consumat mai puţine sau deloc.

Mai mult, cei care au inclus în meniul lor salatele au dobândit abilităţile mentale ale unei persoane cu 11 ani mai tinere, scrie Gustarte.ro.

Salata, spanacul şi varza kale au vitamina K, luteină, betacaroten şi acid folic care ajută creierul să funcţioneze la parametrii optimi, chiar şi la vârste înaintate.

Oamenii de ştiinţă spun că efectul nu ar fi acelaşi dacă s-ar înlocui aceste vitamine şi minerale pe care le asimilăm din legume cu cele din suplimente alimentare.

Beneficiile spanacului pentru sanatate:

1. Spanacul previne ulcerul gastric: S-a constatat că atât spanacul cât şi alte legume au capacitatea de a proteja mucoasa stomacului, scăzând astfel probabilitatea apariţiei ulcerului gastric.

2. Protejează creierul: Mai multe componente din spanac, precum potasiul, acidul folic şi diferiţi antioxidanţi, ne oferă beneficii nenumărate, cu condiţia să-l consumăm cu regularitate.

Acidul folic reduce apariţia bolii Alzheimer, astfel că spanacul este o opţiune foarte bună pentru persoanele care prezintă un risc ridicat de tulburări neuronale şi cognitive.

Potasiul păstrează sănătatea creierului şi relaţionează cu creşterea fluxului sanguin cerebral, concentrarea şi activitatea neuronală.

3. Reglează tensiunea arterială: Spanacul este bogat în potasiu şi are un conţinut scăzut de sodiu. Această combinaţie de minerale este de un real ajutor pentru persoanele cu tensiune arterială crescută. Potasiul scade tensiunea arterială, sodiul o creşte.

De asemenea, acidul folic din spanac contribuie la reducerea hipertensiunii arteriale şi relaxează vasele de sânge, în timp ce este menţinut fluxul sanguin adecvat.

4. Reduce inflamaţia: Spanacul este una dintre cele mai puternice plante atunci când vine vorba de reducerea inflamaţiei în întreg organismul. Este recomandat în special persoanelor care au probleme cu artrita şi guta.

5. Ajută la întărirea oaselor: Spanacul este o sursă bună de vitamina K. În afară de aceasta, alte minerale, cum ar fi manganul, cuprul, magneziul, zincul şi fosforul ajută, de asemenea, la construirea oaselor puternice. Aceste minerale sunt esenţiale şi pentru menţinerea dinţilor şi a unghiilor sănătoase.

6. Îmbunătăţeşte activitatea metabolică: Cantitatea de proteină care se găseşte în spanac este foarte uşor de descompus şi extrem de uşor de asimilat de către organism.

7. Spanacul are grijă de pielea noastră: S-a demonstrat că diferiţii fito nutrienţi şi pigmenţi pe care îi conţine spanacul protejează pielea de razele nocive ale soarelui, inclusiv razele UV.

Varza kale beneficii:

Principii active cu beneficii deosebite pentru sănătate

1. Antioxidanţi: peste 45 substanţe cu efect antioxidant!

Printre acestea, o cantitate mare de carotenoizi (în prinicipal luteină şi betacaroten) şi flavonoizi.

Antioxidanţii sunt foarte importanţi în alimentaţie pentru că ne protejează impotriva stresului oxidativ care duce reprezintă un factor crucial pentru o serie de afecţiuni: procese degenerative, îmbătrânire prematura, ateroscleroza, cataracta, afecţiuni pulmonare cronice, şi multe alte afecţiuni cronice şi ,,incurabile”, cancer.

Dintre flavoinizi, kaempferol si quercitină, doi antioxidanţi intens studiaţi pentru rolul lor în protejarea împotriva formării radicalilor liberi. Ştiu sigur că există deja numeroase suplimente care conţin quercitină şi se folosesc ca adjuvant pentru o serie de afecţiuni.

2. Principii active cu efect antiinflamator, în mod special vitamina K şi acizii Omega 3.

În alimentaţia modernă în care predomină alimente care creează inflamaţia în corp şi lipsesc alimente cu efect antiinflamator, inflamaţia cronică şi stresul oxidativ sunt printre principalele factori de risc pentru dezvoltarea cancerului.

3. Glucozinolate- subtanţe intens studiate pentru efectul lor puternic antimicrobian şi anticancerigen

Acestea sunt prezente în mod special în legume din familia cruceferae (toate tipurile de varză, hrean, mustar, ridichea etc).
Kale este în topul cerecetărilor în legătura cu prevenţia cancerului de colon, de sân, ovarian, de prostată şi al vizicii biliare. De asemenea, glucozinolatele sunt deja cunoscute pentru efectul lor asupra Helicobacter pylori care cauzează ulcer.
O altă proprietate a acestor substanţe este capacitatea de detoxifiere a organismului la nivel celular, procesul susţinut şi de compuşi sulfurici prezenţi în kale.
Indole-3-carbinol îmbunătăşete capacidatea de a se repara a ADN-ului şi se pare că blochează înmulţirea celulelor canceroase.

4. Fibre care scad colesterol
S-a demonstrat că fibrele din legume din familia cruciferae se leagă în anumit fel cu acizii biliari secretaţi în timpul consumului de grăsimi ceea ce duce la scăderea colesterolului.

Capacitatea verzei kale de a scădea colesterol este mai mare atunci când aceasta este înăbuşită sau preparată la aburi.

Sursa