Mirodeniile asociate cu Crăciunul au proprietăți antioxidante, antitumorale și antiinflamatoare remarcabile
Scorțișoara, nucșoara, cuișoarele, ghimbirul, sunt doar câteva din mirodeniile folosite la preparatele tradiționale de sărbători. Aceste arome sunt asociate mai ales cu anotimpul iernii și cu sărbătoarea Crăciunului.
Dincolo de gustul deosebit pe care îl oferă deserturilor, băuturilor și mâncărurilor gătite, aceste condimente au și efecte terapeutice. Diferite sisteme medicale din lume le folosesc din antichitate în scop curativ și preventiv.
Studiile recente au confirmat puterea terapeutică a acestor condimente banale, pe care mulți dintre noi le avem în casă. Cercetătorii au descoperit în ele compuși naturali cu efecte antioxidante, anticancerigene și antiinflamatoare.
Scorțișoara, cuișoarele și nucșoara conțin quercetină, acid galic și ericifolină, compuși care au demonstrat o activitate anti-tumorală în studiile realizate pe animale.
Cuișoarele și scorțișoara conțin cantități foarte mari de eugenol, un compus activ cu o acțiune farmacologică demonstrată științific. Are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și cardiovasculare. Este folosit ca anestezic și analgezic în stomatologie.
Scorțișoara are o aromă inconfundabilă. Este de departe cea mai îndrăgită mirodenie. Studiile au arătat că scorțișoara posedă proprietăți antidiabetice, antivirale, anti-microbiene, anticancerigene, antioxidante și antiinflamatoare.
Ajută la scăderea colesterolului și a nivelului de zahăr din sânge, și împiedică dezvoltarea celulelor tumorale, datorită conținutului de polifenoli (antioxidanți puternici). Stimulează circulația și încălzește corpul, de aceea este indicată și în răceli.
Cuișoarele au proprietăți antimicrobiene, prin care acționează împotriva mai multor tipuri de tulpini de bacterii și fungi. Eugenolul combate răspândirea și metastazarea celulelor canceroase.
Anasonul are o aromă foarte plăcută, fiind folosit la diferite tipuri de fursecuri, biscuiți și bomboane. Semințele de anason au proprietăți antimicrobiene, antifungice, antivirale, relaxante musculare, analgezice, anticonvulsive și antioxidante.
Are efecte benefice și la nivel gastrointestinal, și s-a dovedit util în ameliorarea bufeurilor la femeile aflate în post-menopauză. Studiile au arătat că anasonul are o acțiune asemănătoare antidepresivului fluoxetină.
Cardamonul nu este un condiment foarte popular la noi, dar semințele sale aromate se găsesc în magazinele naturiste. În India, este considerat regele condimentelor. Cardamomul conține cineol, un compus activ cu efecte antiseptice puternice împotriva bacteriilor orale și a candidei albicanis.
Această mirodenie ajută la stimularea sistemului imunitar, creșterea activității celulelor NK (natural killer – care ajută la distrugerea celulelor canceroase), și la detoxifierea organismului.
Un alt condiment important din țările orientale este ghimbirul. A devenit foarte cunoscut la noi ca un remediu eficient împotriva răcelii, tusei, durerilor în gât, stărilor de greață, vomă și rău de mișcare, indigestie sau alte tulburări gastrointestinale.
Este totodată un antiinflamator natural foarte eficient. Conține gingeroli, shogaoli, paradoli și zingeron. Acești compuși sunt responsabili pentru proprietățile sale antiinflamatoare, antioxidante și antimicrobiene.
Nucșoara este folosită în sistemele medicale tradiționale din China și India. Conține fitonutrienți importanți din punct de vedere farmacologic, precum beta-caroten și beta-criptoxantină. Acești doi antioxidanți îmbunătățesc circulația la nivel cerebral și stimulează somnul. Studiile pe animale au arătat că nucșoara reglează metabolismul lipidelor și reduce tumorile.
Salvia este o sursă extraordinară de sănătate. Beneficiile sale se datorează îndeosebi conținutului de acid rozmarinic și acid carnosic regăsiți în frunze. Salvia este folosită în medicinal populară pentru tratarea afecțiunilor gurii și ale gâtului, problemelor digestive și circulatorii.
Studiile recente au asociat consumul de salvie cu îmbunătățirea memoriei, a atenției și a dispoziției și cu creșterea performanței mentale la tineri și adulții vârstnici. Salvia este utilă celor care suferă de Alzheimer.