Minunile cafelei: Cercetătorii au descoperit că poate trata o boală gravă

Minunile cafelei: Cercetătorii au descoperit că poate trata o boală gravă. Cafeina are efectul de a opri mişcările necontrolate produse de o boală rară care nu are tratament. Este vorba despre dischinezia legată de gena ADCY5. Cafeaua este recomandată chiar şi în cazul copiilor care suferă de această maladie, potrivit AFP.

O echipă de medici francezi a obţinut în premieră rezultate promiţătoare în tratarea unui copil cu cafeină. Pacientul are numai 11 ani şi a fost diagnosticat în urmă cu un an cu dischinezie legată de gena ADCY5, informează agerpres.ro.

Minunile cafelei: Cercetătorii au descoperit că poate trata o boală gravă

„Este o boală rară pentru care nu există tratament, nici măcar nu ştim numărul exact al cazurilor, putem vorbi despre un caz la un milion“, a declarat unul dintre medici, profesorul Emmanuel Flamand-Roze. Pacienţii sunt afectaţi de numeroase mişcări anormale la nivelul braţelor, picioarelor şi feţei, exacerbate în perioadele de criză. În prezent nu există niciun tratament cunoscut pentru această boală extrem de invalidantă.

„Acest copil nu a putut merge cu bicicleta, nici nu a putut merge la şcoală, pentru că o criză se poate produce oricând“, a spus Flamand-Roze, neurolog la Spitalul Pitié-Salpetriere AP-HP. Odată diagnosticul pus, medicii i-au prescris acestui copil … cafea. „Au trecut câţiva ani de când prescriem cafea, deoarece alţi pacienţi au spus că este foarte eficientă împotriva mişcărilor necontrolate“, a spus neurologul.

Cafeaua decofeinizată are efect zero

Să îi recomanzi cafea unui băiat poate părea neobişnuit, nu şi pentru părinţii copilului care sunt din Madagascar unde, potrivit cercetătorilor, această băutură este folosită pentru a combate anumite afecţiuni.

Ca parte a tratamentului, copilul bea o ceaşcă de espresso dimineaţa şi alta seara. Efectul este rapid – mişcările necontrolate dispar aproape complet – şi durează şapte ore. Însă după câteva săptămâni, părinţii s-au adresat medicilor deoarece cafeaua nu a mai avut efect. Mişcările s-au reluat. După patru zile, ei şi-au dat seama de greşeala făcută: au cumpărat fără să-şi dea seama cafea decofeinizată. Odată ce copilul a început să bea din nou cafea cu cafeină, mişcările sale necontrolate au dispărut din nou. În acest fel, părinţii au furnizat dovada care lipsea pentru a fundamenta ştiinţific eficacitatea cafeinei.

Această poveste „face parte din şansele fabuloase din istoria medicine“, a conchis profesorul Flamand-Roze. După acest caz, medicii implicaţi au recomandat administrarea de cafeină pentru toţi pacienţii cu dischinezie legată de gena ADCY5.

Sursă