MERIȘOARELE spală rinichii și țin departe INFECȚIILE

Merișoarele merită recunoscute ca fructe cu o contribuție importantă în planul sănătății. Asemănătoare fructelor de pădure în ceea ce privește forma și culoarea, împărtășesc și proprietăți terapeutice similare. Sunt deosebit de bogate în antioxidanți.

Cercetătorii au identificat zeci de fitonutrienți în merișoare care cresc capacitatea antioxidantă din fluxul sanguin, ajutând la combaterea stresului oxidativ.

Studiile recente au arătat că merișoarele îmbunătățesc diferiți parametri ai sindromului metabolic – un factor de risc pentru diabet și afecțiuni cardiovasculare: scad nivelul de zahăr și de trigliceride din sânge, reduc secreția de insulină și rezistența la insulină și diminuează acumularea de grăsime în corp.

În aceste cazuri, merișoarele au fost folosite sub formă de suc, câte 2 pahare pe zi, timp de 8-12 săptămâni.

Cei mai mulți dintre noi asociem consumul acestor fructe cu prevenirea și combaterea infecțiilor tractului urinar.

Deși studiile au arătat rezultate mixte, medicina tradițională recomandă utilizarea preparatelor pe bază de merișor pentru tratarea infecțiilor urinare cu E. coli.

Unii triterpenoizi (precum acidul ursolic) din merișoare reduc activitatea căilor inflamatorii. În cercetări au fost folosite capsule, extracte și suc de merișoare.

Unii călugări cunosc efectele binefăcătoare ale merișoarelor asupra rinichilor. Consumate frecvent, în stare proaspătă sau uscată, ne apără de infecții cu bacterii, virusuri și fungi.

În trecut, merișoarele erau păstrate timp îndelungat într-un borcan cu apă, acoperit și legat la gură.

Efectele lor antibacteriene și antimicrobiene se datorează conținutului de biohidrochinonă. Această substanță acționează împotriva mai multor tipuri de bacterii: E. coli, Stafilococul auriu, streptococi, Klebsiella pneumoniae, Enterobacter, Pseudomonas aeruginosa.

Nu doar fructele, ci și frunzele de merișor pot fi folosite în acest scop. Acestea din urmă au proprietăți antibacteriene, antimicotice și antivirale.

Un remediu popular împotriva infecțiilor reno-urinare este tinctura de frunze de merișor, care poate fi procurată de la magazinele naturiste, sau poate fi obținută în casă.

Frunzele uscate de merișor se macină fin prin râșnița de cafea. Se iau 20 de linguri din pulberea obținută și se pun într-un borcan de 800 de grame. Peste ele se toarnă alcool de 60 de grade până la gură.

Se închide ermetic și se agită zilnic. Se lasă la macerat 14 zile, apoi se strecoară în sticluțe brune.

♣ Mod de administrare

Se ia câte 1 linguriță de tinctură, de 3 ori pe zi, diluată în 50 ml de apă sau ceai. Se administrează înaintea meselor. Cura durează 20 de zile și ajută la combaterea și recidivarea infecțiilor prin faptul că împiedică aderarea bacteriei E. coli la mucoasa vezicii urinare.

Sursă