Luați medicamente antiinflamatorii? Iată 7 lucruri importante de care trebuie să ții cont
Ibuprofenul, aspirina, diclofenacul, ketorolacul sau ketoprofenul sunt doar câteva dintre antiinflamatoarle nesteroidiene, cele mai frecvent utilizare în tratamentul afecțiunilor precum durere de cap sau dureri menstruale, dureri colicative, renale sau biliare și boli reumatismale.
De regulă, orice medicament trebuie luat în urma unei prescrieri medicale dar multe persoane folosesc medicamente fără o indicație medicală în acest sens. Iată o serie de lucruri pe care nu ar trebui să le faci dacă iei medicamente antiinflamatorii:
Nu depăși doza
„O pastilă este bună, două sunt și mai bune” este un principiu nociv: supradozele de medicamente pot cauza efecte adverse grave. Iată ce spune Kristen Binaso, purtătorul de cuvânt al Asociației Americane a Farmaciștilor:
„Prima doză a unui medicament pentru durere s-ar putea să nu aibă efectul dorit în primele cinci minute, dar asta nu înseamnă că trebuie să luați mai multe. În cazul anumitor medicamente pentru durere, dacă luați doze suplimentare, s-ar putea ca prima să nu-și mai facă efectul. În cazul altora, s-ar putea să ajungeți la urgențe.”
Dacă ai luat deja de ceva timp medicamente pentru durere și nu și-au făcut afectul, adresează-te medicului tău și întreabă-l dacă poți lua o doză în plus.
Nu combina diferite antiinflamatoare
Multe persoane iau medicamentele pentru durere fără să citească prospectul și se întâmplă să ia în aceeași perioadă alt antiinflamator, pentru altă durere, și să obțină o supradozare. Multe OTC-uri sunt combinații de medicamente care conțin doze întregi de ingrediente antiinflamatorii.
Nu combina medicamentele cu alcoolul
Alcoolul și medicamentele pentru durere își potențează reciproc efectele: de exemplu s-ar putea să te simți moleșit de la alcool iar această stare poate fi dată și de pastile.
Eric Haynes, fondatorul Comprehensive Pain Management Partners, Trinity explică: „Cei care consumă alcool în timp ce iau ibuprofen pot face ulcere sângeroase. Specialiștii analizează efectele alcoolului combinat cu acetaminofen. La unele persoane care au luat pe termen lung această substanță și au consumat și alcool s-au observat probleme hepatice.”
Nu ignora interacțiunea cu alte medicamente
Înainte de a lua pastile pentru durere, gândește-te ce alte medicamente sau tratamente naturale iei: anumite combinații pot cauza efecte adverse. De exemplu, aspirina poate afecta acțiunea anumitor medicamente pentru diabeticii care nu sunt dependenți de insulină; oxicodonul sau codeina pot interfera cu antidepresivele.
De asemenea, înainte de a lua rețeta de la medic, spune-i ce alte medicamente iei.
Nu te baza pe recomandările cunoștințelor
Eric Haynes explică: „Dacă o persoană sănătoasă ia un medicament pentru o durere și își sfătuiește unchiul să-și trateze la fel durerile, avem o problemă. Unchiul ar putea avea o reacție alergică sau s-ar putea ca pastilele respective să interacționeze cu cele pe care el deja le ia pentru o anumită afecțiune.”
Nu lua același medicament pentru diferite tipuri de dureri
Dacă un medicament și-a făcut bine într-o anumită situație, nu înseamnă că efectul va fi la fel și în caz de o altă durere sau altă situație.
Nu rupe pastilele care nu se pretează la așa ceva
Pastilele care au o linie trasată pe ele se pot tăia de-a lungul acesteia. Cele care nu au nici o linie, nu trebuie rupte decât la recomandarea medicului. „În caz contrar, nu-și vor mai face efectul cum trebuie și au un gust rău”, explică Kristen Binaso.