La ce să te aștepți după ce ai fost bolnav de gripă: Ce poți face pentru a-ți întări imunitatea

 

La ce să te aștepți după ce ai fost bolnav de gripă: Ce poți face pentru a-ți întări imunitatea. Mulți oameni cred că normalizarea temperaturii, oprirea tusei și a nasului care curge, îmbunătățirea stării după gripă – aceasta este exact ceea ce este recuperarea. Dar nu este chiar așa.

A venit sfârșitul perioadei acute. După ea vine o perioadă de recuperare, care se caracterizează prin epuizarea psihologică și fizică a organismului, deshidratare și hpovitaminoză. Această stare se explică prin faptul că, în lupta împotriva virușilor, organismul a suferit daune semnificative: scăderea imunității, perturbarea reacțiilor biochimice și perturbarea activității funcționale a multor organe și sisteme.

După o boală virală, se formează un sindrom astenic cu simptome caracteristice: oboseală, iritabilitatea excesivă, tulburări de somn, memorie și capacitate de lucru reduse.

Manifestări clinice ale asteniei postgripale

Oboseală

Un simptom persistent care apare în timpul activității fizice și mentale. Sunt necesare pauze lungi pentru desfășurarea activității obișnuite, dar chiar și atunci senzația de oboseală nu dispare complet. Pacienții cu astenie prezintă distragere letargie, dificultăți în formularea gândurilor, memoria se deteriorează, atenția scade.

Cum să vă recuperați rapid de la gripă?

Pentru a vă recupera rapid după gripă, trebuie mai întâi să organizați corect modul de lucru și de odihnă, de somn ș de veghe, să asigurați o dietă echilibrată, suficient timp în aer liber, precum și confortul psihologic în familie și la locul de muncă.

Principalele recomandări pentru recuperarea organismului după ce o infecție virală sunt următoarele:

  • Economisirea resurselor organismului;
  • Întărirea sistemului imunitar;
  • Nutriție adecvată;
  • Terapia cu vitamine.

Terapia medicamentoasă care vizează refacerea microflorei intestinale, menținerea activității cardiace, normalizarea funcționării sistemului nervos și tratarea alergiilor.

  • Masaj și fizioterapie.
  • Metode de reabilitare fizică.

Reabilitarea psihologică

După o boală, organismul este epuizat și are nevoie de un regim blând, astfel încât se recomandă intrarea treptată într-un ritm de lucru, evitând suprasolicitarea. Renunțați pentru o vreme la un stil de viață prea activ și odihniți-vă mai mult. Luați pauze frecvente la locul de muncă, abțineți-vă de la situațiile conflictuale și evitați comunicarea cu persoanele care vi se par neplăcute.

Alimentația rațională

Deoarece în timpul bolii pacientului nu are practic poftă de mâncare ș organismul primește puțini nutrienți, în primele zile ar trebuie să se mănânce în porții mici pentru a nu supraîncărca tractul gaatrointestinal. Meniul trebuie să fie format în principal din cereale, supe pasate, carne fiartă, pește slab, produsele lactate fermentație, fructe și legume proaspete. Se recomandă evitarea alimentelor grase, prăjite, făinoase și dulci, deoarece aceste alimente sunt greu de digerat și absorbit.

Regimul optim de apă

În plus față de o dietă echilibrată, în timpul perioadei de recuperare este necesar să se efectueze un curs de detoxifiere pentru a curăța organismul de deșeurile de viruși, leucocite moarte și celule epiteliale distruse, care, descompunându-se continuă să otrăvească organismul.

Puteți scăpa de toxine cu ajutorul apei minerale alcaline, ceaiurilor de plante, decocturilor de măceșe, compoturilor de afine, coacăze și merișoare.

Remedii pentru combaterea efectelor gripei

Arsenalul vindecătorilor populari a acumulat numeroase rețete pentru a combate efectele răcelii și gripei.

Prima și cea mai importantă este, desigur,  mierea. Dacă nu există alergie la miere și la late produse apicole (lăptișor de matcă, propolis), aceasta este folosită ca agent imunostimulator.

Pentru restabilirea somnului și ameliorarea stresului emoțional, se folosesc decocturi și infuzii pe bază de plante medicinale calmante: mușețel, valeriană, sunătoare, salvie.

Adaptogenii naturali vă vor ajuta să vă întăriți sistemul imunitar: ghimbir, echinacea, rhodiola, eleftherococcus, lemongras chinezesc, rădăcină de ginseng. Acestea îmbunătățesc performanța fizică și mentală, cresc energia celulară, sporesc rezistența și ridică starea de spirit.

Sursă