Îngrijirea mâinilor: transpirate, crăpate, catifelate, netede, sau albe. Iată ce remedii naturiste există la îndemâna oricui

Se spune ca unghiile și respectiv mâinile reprezintă oglinda fiecărei persoane de aceea trebuie ca îngrijirea mâinilor și unghiilor trebuie să fie o activitate uzuală, mai ales și pentru ca la nivelul mâinilor, adică în palmă, se activitate uzuală, mai ales și pentru ca la nivelul mâinilor, adică în palmă, se găsesc punctele reflexe pentru fiecare organ.

Îngrijirea mâinilor – mâini transpirate

Persoanele care transpiră în palmă, atunci când au emoții, sunt stresate sau pur și simplu au mâinile transpirate tot timpul, pot trata această afecțiune folosind următoarele plante:

anin – se fierb 10 minute 2 lingurițe de coajă mărunțită de anin în 250 mil apă și se țin mâinile în acest lichid timp de 10-15 minute, se scot și se lasă să se usuce fără a fi șterse; este astringent, strânge porii și ajută la diminuarea secrețiilor.

cerentel – se pun 2 lingurițe de plantă mărunțită în 250 ml apă clocotită, se acoperă timp de 15 minute, apoi se strecoară și se țin mâinile timp de 10-15 minute, la fel se scot mâinile și se lasă să se usuce fără a fi șterse.

crețișoara – în 250 ml apă clocotită se adaugă 2 lingurițe de plantă mărunțită, se acoperă timp de 15 minute, se strecoară și se țin mâinile 10-15 minute, nu ștergem mâinile după ce le scoatem din această soluție.

nuc – 2 lingurițe de plantă mărunțită se fierb timp de 20 minute în 250 ml apă, se strecoară și se țin mâinile timp de 10 minute, cu scopul de a diminua transpirația.

stejar – se fierb 10 minute 2 lingurițe de coaja mărunțită în 250 ml apă, se strecoară și se introduc mâinile 10-15 minute, se scot fără a se șterge;

tamponările palmelor cu suc de lămâie – astupă porii și diminuează transpirația.

Îngrijirea mâinilor – mâini catifelate

Pentru catifelarea mâinilor se recomandă următoarele plante:

castravete – suc de castraveți în amestec cu untura de porc în părți egale; se ung mâinile de mai multe ori pe zi; se poate folosi și doar suc de castraveți tot mai multe ori pe zi;

grâu – se amestecă 2 lingurițe de tărâțe de grâu (măcinate cu râșnița de cafea și cernute prin sita fină) cu o lingură de miere de albine până se încorporează bine tărâța; se ung mâinile în strat subțire de câte ori doriți: crema care rămâne se ține la rece;

roșii – se ung mâinile cu suc de roșii de mai multe ori pe zi.

Îngrijirea mâinilor – mâini crăpate

Această afecțiune poate să apară ori datorită unei lipse acute de vitamine din organism sau ca o consecință a faptului că mâinile sunt expuse mult timp la acțiunea diferitelor poluanți: acizi, baze și alte substanțe.

Mâinile crăpate se tratează astfel: o cură cu sucuri naturale de legume și fructe, în special de morcovi care ajută la refacerea pielii;

ulei de cătină sau ulei vegetal – se ung mâinile de mai multe ori pe zi masând ușor pielea

brusture – se fierbe 10 minute o linguriță de rădăcină mărunțită de brusture în 250 ml apă, se strecoară și se țin mâinile în acest lichid 10 minute de 2 ori pe zi, apoi se ung mâinile cu o cremă sau un unguent de brusture.

cartofi – cartofii fierți și amestecați cu smântâna în părți egale, se aplică fierbinte și se menține timp de 20 de minute;

cătina – se ung cu ulei de cătină de 2 ori pe zi masând ușor pielea;

nalba – se fierbe 10 minute o linguriță de rădăcina mărunțită la 250 ml apă se strecoară și se țin mâinile 10 minute în acest lichid de 2 ori pe zi apoi se ung cu o cremă sau un unguent cu nalba sau brusture.

Îngrijirea mâinilor – mâini netede

Pentru a avea mâini netede și catifelate se recomandă ca tratament 2 bucăți de rădăcini de țelină fierte timp de 30 minute în 500 ml apă, când soluția se răcește puțin ajungând la o temperatură suportabilă, se introduc mâinile și se țin 10 minute; ajută și în cazul mâinilor care se înroșesc sau învinețesc.

Îngrijirea mâinilor – mâini albe

Pentru albirea mâinilor se folosesc următoarele plante:

lămâie – suc de lămâie sau felii de lămâie cu care se unge mâna de mai multe ori pe zi; ajută la dispariția pielițelor de la unghii, catifelează pielea, o albesc și înlătură petele; se amestecă o linguriță de glicerină, o linguriță de apă oxigenată și sucul de la o jumătate de lămâie, se agită bine, se ung mâinile de câte ori doriți și se freacă pentru a intra în piele; restul soluției se ține la rece;

pătrunjel – 2 lingurițe de frunze mărunțite se țin la macerat 24 de ore în 2 lingurițe de oțet, apoi se aplică prin tamponarea pe mâini de mai multe ori pe zi.

Sursă