În lupta dependența de ciocolată

Vă place ciocolata? Și mi-e. Și mi-e, de fapt, cui nu-i place: Însă unora le place atât de mult încât ajung să nu se mai poată controla și mănâncă mult mai mult decât ar trebui. Iar ciocolata este un aliment hipercaloric, așadar un pas în plus către excesul ponderal. Se pare totuși că există o soluție pentru a lupta cu consumul abuziv, care în multe cazuri depășește puterea noastră de control.

Cercetătorii de la Universitatea din Exeter (Mare Britanie) au descoperit ca o plimbare de numai 15 minute poate reduce pofta de ciocolata. Se recunosc de mulți ani beneficiile efortului fizic în a ajuta oamenii să-și gestioneze dependență de nicotină și alte droguri. Acum, pentru prima dată, cercetările arată ca același lucru poate fi valabil și pentru dependeță față de consumul unor alimente, în mod particular dulciurile.

Studiul confirmă

După trei zile de abstinenta, 25 de persoane care consumau în mod regulat ciocolata au fost puse să meargă 15 minute în ritm rapid, fie să stea în repaus timp de 15 minute, într-o ordine aleatorie. Apoi subiecții au fost angajați în activități care le-ar fi putut induce în mod normal nevoia de a consuma ciocolata – o provocare mentală și desfacerea unui baton de ciocolată.
Participanții la studiu au raportat un nivel al ”poftei” de dulce mult mai redus atunci când au făcut efort fizic, decât după perioada de repaus. Senzația de pofta a fost mult mai puțin resimțită atăt în timpul celor 15 minute de mers rapid, dar și 10 minute după aceea. Mai mult decât atât, cei care au făcut efort fizic au spus că asocierea dintre pofta de a mânca ciocolata și cele două sarcini impuse a fost mult mai redusă. Cu alte cuvinte, marii consumatori de ciocolată au fost puși să desfacă un baton de ciocolată și acest fapt nu i-a mai impresionat ca altă dată… Sună bine!

Dulciurile îmbunătățesc starea de spirit… pe moment

Studiul începuse cu intenția de a demonstra că perioade scurte de efort fizic pot limita nevoia de a fuma o țigară, dar el s-a extins ulterior către o zona neexplorată până atunci, arătând ca și nevoia imediată de a consuma ceva dulce (în cazul de față, ciocolata) poate fi controlată în acest fel. Specialiștii în neurobiologie au sugerat faptul că dependența de fumat și anumite alimente se manifestă prin procese comune în centrii de recompensă de la nivelul creierului, iar efortul fizic are capacitatea de influența anumite molecule care ajută la reglarea stării de dispoziție și de a diminua dependențele și poftele greu de controlat. Aceasta este o veste foarte bună pentru cei care se luptă cu ”pofta de dulce” și în același timp își doresc să slăbească! Studii anterioare au arătat că 97% dintre femei și 68% dintre bărbați experimențează, cel puțin o dată în viață, astfel de ”pofte”. Alimentele față de care se dezvoltă aceste atitudini sunt de obicei dense din punct de vedere caloric, cu conținut crescut de grăsime și zahăr, un reprezentant de seamă fiind ciocolata. Acest aliment conține o serie de conștituenți biologici activi care pot îmbunătăți pe termen scurt starea de spirit.

Alimentația emoțională se tratează cu sport

Nu e nicio problemă dacă mâncăm din când în când ciocolată. Este un aliment gustos și cu proprietăți nutritive pe care nu le regăsim la alte alimente. Problema apare în cazul unui consum regulat, mai ales în perioade solicitante intelectual sau atunci când suntem supuși unor presiuni de natură psihologică.  Un prim pas pentru a întrerupe sau limita acest consum necontrolat de alimente hipercalorice este conștientizarea factorilor care provoacă abuzul.

Intervalele scurte de activitate fizică ne pot ajuta reglând felul cum ne simțim – plini de energie și cu chef de viață. Cei care duc o viață sedentară sunt nevoiți să recurgă la alte mijloace comportamentale care influențează starea de spirit – în cazul de față, consumul de ciocolată. E simplu. Trebuie să acumulați cel puțin 30 de minute pe zi de activitate fizică, cum ar fi două intervale de 15 minute de mers pe jos în ritm rapid. În afară de efectele benefice asupra sănătății fizice și mentale, veți reuși să controlați și aportul de energie.

Sursă