Guma de mestecat, sursă de microplastic! Ce pericole ascunde!
După coloranții și aromele artificale, E-urile controversate și substanțele iritante, cercetătorii au descoperit noi pericole pe care le ascunde guma de mestecat. O singură pastilă de gumă eliberează mii de particule microplastice1
O singură gumă de mestecat, realizată de polimeri, poate elibera câteva sute până la 3000 de microplastice care ajung în organism. Știm deja cât de periculos este microplasticul care ne-a invadat solurile, apele freatice și apele oceanelor și care fost depistat recent inclusiv în sistemul digestiv al nou născuților și în creier.
Microplasticul este responsabil pentru favorizarea unor boli grave, între care demența sau cancerul și bolile de inimă Microplasticul poate invada toate țesuturile și organele corpului, fiind transportat și de sânge și de limfă.
Microplasticele din guma de mestecat
Câteva studii pertinente au demonstrat deja pericolul ascuns în materialele plastice și faptul că ingerăm microplastic din diferite surse. În prumul rând, apa conține microplastic, atât cea de la robinet, cât și cea îmbuteliată. Multe legume și rădăcinoase conțin și ele microplastic.
Toate deșeurile umane conțin plastic, de la pliculețele de ceai până la hainele din poliester, deșeurile din construcții și obiectele pe care le folosim zi de zi și le aruncăm la întâmplare. Nici măcar 10% din plasticul produs pe glob nu ajunge să fie reciclat.
Guma de mestecat, pe care mulți dintre noi o folosim aproape zilnic sau de mai multe ori pe zi, este o sursă bogată în microplastic, deoarece majoritatea este produsă din polimeri.
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din California (Los Angeles), chiar și o simplă gumă de mestecat poate elibera sute sau mii de microplastice în gură.
Guma de mestecat conține un cauciuc masticabil, îndulcitor, arome și coloranți. Așa-numitele gume naturale conțin un polimer de origine vegetală, cum ar fi „chicle” sau seva unor copaci, în timp ce alte produse folosesc baze de gumă sintetică fabricate din polimeri derivați din petrol.
Cât plastic înghițit când mesteci gumă
Cercetătorii au testat cinci mărci de gumă sintetică și cinci mărci de gumă naturală. Voluntarii au mestecat guma timp de patru minute, producând mostre de salivă la fiecare 30 de secunde. Într-un alt experiment, probele de salivă au fost colectate periodic timp de 20 de minute pentru a observa rata de eliberare a microplasticelor din fiecare gumă.
Cercetătoarea Lisa Lowe a măsurat o medie de 100 de microplastice eliberate per gram de cauciuc, dar unele bucăți au eliberat până la 600 de microplastice per gram. O gumă cântărește între 2 și 6 grame, ceea ce înseamnă că ar putea elibera până la 3 mii de particule de plastic. Dacă o persoană mestecă între 160 și 180 de bucăți de gumă de mestecat pe an, ar putea ingera aproximativ 30 de mii de microplastice într-un an de zile.
Microplasticele au dimensiuni cuprinse între 1 – 2 microni până la 5 milimetri. Ele afectează grav organele esențiale, circulația sângelui, funcția inimii și a creierului, iar mai nou s-a descoperit că favorizează dezvoltarea unor bacterii rezistente la medicamente.
Guma de mestecat naturală versus cea sintetică
„Ipoteza noastră inițială a fost că gumele sintetice conțin mult mai multe microplastice, deoarece baza este un tip de plastic”, explică Lowe. În schimb, în mod surprinzător, atât gumele sintetice, cât și cele naturale au eliberat cantități similare”. În plus, conțin aceiași polimeri: poliolefine, polietilen tereftalat, poliacrilamide și polistiren.
Guma de mestecat din materiale naturale nu este neapărat mai sigură decât cea fabricată din derivate. Oricât de mult ne-ar plăcea, trebuie să încercăm să o consumăm doar ocazional și să încercăm să limităm accesul copiilor la gumă.
Dacă avem grijă de sănătatea noastră, trebuie să avem grijă și de mediu. Cercetătorii din Los Angeles avertizează că plasticul eliberat în salivă este o mică fracțiune din cel conținut de gumă.
Guma de mestecat aruncată pe stradă sau la gunoi este un pericol la fel de mare precum pet-urile și toate obiectele din plastic pe care nu le reciclăm.
Ce alte pericole ascunde guma de mestecat
Mulți copii și tineri consumă gumă în loc de bomboane, datorită gustului dulce și aromat. Alți consumatori devin pur și simplu dependenți de gumă și de acțiunea în sine de masticare. Alții au impresia că le întărește dantura și gingiile și le curăță dinții.
În realitate, guma de mestecat are mai multe părți negative decât pozitive. Pe moment, simți că ai respirația mai proaspătă și dinții mai curați, dar ea ascunde și alte pericole pe lângă ingerarea de microplastic.
- Crește aciditatea din gură și favorizează apariția cariilor;
- Conține zahăr sau îndulcitor controversați;
- Stimulează producția de acid gastric pe stomaculgol și produce balonare și arsuri gastrice;
- Deformează maxilarul și dantura în cazul celor dependenți, care mestecă gumă aproape non-stop.