Fructele de kumquat, deliciul exotic dulce-acrișor

 

La prima vedere, fructele de kumquat par foarte asemănătoare cu portocalele, mandarinele sau clementinele, și chiar pot fi confundate cu astfel de fructe mai mici dacă nu te uiți cu atenție pe etichetele de la rafturi. Nici nu este de mirare, pentru că fructele de kumquat fac parte din aceeași familie a citricelor însă au proprietăți care le deosebesc de celelalte „rude” mult mai cunoscute și mai ușor de identificat.

Dacă ți-am stârnit curiozitatea și vrei să afli mai multe despre fructele de kumquat, te poți baza pe noi în continuare pentru că în rândurile de mai jos vei găsi toate informațiile de care ai nevoie.

De unde vin fructele de kumquat

Deși atunci când vine vorba de citrice, majoritatea se gândesc prima dată la portocale și lămâi, fructele de kumquat se pare că se cultivau deja dinainte ca aceste fructe să devină atât de populare. Originea lor este undeva în China, unde se cultivă de câteva mii de ani și tot de acolo li se trage și denumirea, care în traducere ar însemna „mandarină de aur”. Fructele de kumquat au devenit cunoscute în Europa și America de Nord abia spre sfârșitul secolului XVIII, fiind apreciate datorită gustului dulce acrișor iar mai apoi și datorită proprietăților benefice despre care vom vorbi și noi.

În Europa se cultivă în prezent cu preponderență în zona mediteraneană, existând culturi similare și în zonele calde din cele două Americii, Africa, Japonia și China.

Pentru piața românească, unul dintre cei mai importanți furnizori de fructe de kumquat este Israelul.

Cum recunoști fructele de kumquat

Fructele de kumquat seamănă cu niște portocale sau mandarine în miniatură, având coaja asemănătoare cu a acestora, atât în ceea ce privește culoare, cât și textura. Dimensiunea este cea care face diferența, fructele de kumquat având un diametru de 2-4 centimetri, iar cele mai mari dintre ele ajungând la mărimea unei prune.

Există mai multe soiuri de fructe de kumquat, iar în funcție de acestea pot avea formă rotundă, alungită sau asemănătoare cu o pară.

La interior nu sunt la fel de zemoase precum celelalte citrice cu care se aseamănă, iar pulpa este acrișoară. În schimb, coaja este mai subțire decât cea a celorlalte citrice și are un gust dulce, putând fi consumată împreună cu pulpa. Acestei combinații dintre coajă și pulpă i se datorează gustul dulce-acrișor ce caracterizează fructele de kumquat.

Ce conțin fructele de kumquat

O porție de 100 de grame de fructe de kumquat conține aproximativ 70 de calorii, ceea ce înseamnă că un singur fruct nu are mai mult de 15 calorii. Aceeași cantate conține 16 grame de carbohidrați, dintre care aproximativ 10 grame sunt zaharuri, între 1,85 și două grame de proteine, mai puțin de un gram de grăsimi și 6,5 grame de fibre.

Ca toate citricele, fructele de kumquat sunt o sursă generoasă de vitamina C, din care aceeași porție de 100 de grame conferă 73% din doza zilnică recomandată. În cantități mai mici dar deloc neglijabile conțin și vitaminele A și E, cărora li se adaugă minerale precum calciu, zinc, seleniu, potasiu și magneziu.

De asemenea, fructele de kumquat conțin și flavonoide, care sunt pigmenți naturali cărora li se datorează culoare pronunțată și care aduc o serie de beneficii organismului uman.

Datorită flavoniodelor dar și aportului de vitamina C și E, fructele de kumquat au proprietăți antioxidante, fiind totodată și un aliat puternic al sistemului imunitar. Și celelalte elemente nutritive aduc o serie de beneficii pentru organism despre care îți vom vorbi în capitolul următor.

Beneficiile consumului de fructe de kumquat

Te încurajăm să încerci fructele de kumquat nu doar pentru a-ți satisface curiozitatea și a te bucura de gustul lor dulce-acrișor, ci și pentru a profita de beneficiile pe care le aduce includerea lor în dietă și consumul în mod regulat. Mai jos îți oferim cele mai elocvente exemple în acest sens.

Protecție împotriva stresului oxidativ

Efectul antioxidant de care aminteam mai devreme constă în neutralizarea unor compușii numiți radicali liberi, care supun celulele unui proces de oxidare, cel le modifică structura și funcționalitatea. Acțiunea nocivă a acestor compuși asupra celulelor se numește stres oxidativ și duce la apariția unor boli cronice, care pot fi astfel prevenite datorită acțiunii antioxidante a vitaminelor C și E precum și a flavonoidelor din fructele de kumquat.

Reglarea tensiunii arteriale

Spuneam despre fructele de kumquat că au în compoziția lor potasiu, care este un mineral important pentru menținerea tensiunii arteriale în limite normale. Acesta reduce retenția de apă determinată de consumul excesiv de alimente sărate, mai precis de sodiul din compoziția sării. Retenția de apă generează o creștere a volumului de sânge, implicit a tensiunii arteriale, însă potasiul facilitează eliminarea lichidului în exces și previne astfel hipertensiunea arterială.

Îmbunătățire vederii

Vorbim în același timp de o sursă de vitamina A, mai precis de beta-caroten, care este un  precursor pe baza căruia organismul sintetizează această vitamină cunoscută în special pentru beneficiile asupra vederii. Vitamina A protejează celulele retinei și previne degenerescența maculară, iar în cantități suficiente administrate zilnic chiar îmbunătățește vederea.

Ușurarea digestiei

Faptul că se consumă cu tot cu coajă ca fructele de kumquat să aducă un aport bogat de fibre, care sunt importante pentru o digestie sănătoasă. Fibrele solubile se dizolvă și formează o substanță gelatinoasă ce facilitează alunecarea resturilor alimentare prin intestin și totodată hrănește bacteriile benefice implicate în procesul de digestie. De cealaltă parte, fibrele insolubile dau volum materiilor fecale, ceea ce îmbunătățește tranzitul intestinal și previne tulburări digestive precum constipația sau balonarea.

În același timp, substanțele din fructele de kumquat au un efect stimulant asupra vezicii biliare, implicit a eliberării de bilă în intestinul subțire, ceea ce presupune o îmbunătățire a digestiei grăsimilor.

Scăderea în greutate

Dacă vreți să slăbești, poți introduce și fructele de kumquat în dietă atât datorită conținutului scăzut de calorii, cât și conținutului de fibre, ce contribuie și la pierderea kilogramelor în plus. Fibrele nu se digeră, iar din acest motiv rămân pentru mai mult timp în stomac, menținând senzația de sațietate. Datorită acesteia, vei mânca mai puțin iar astfel cei reduce și aportul zilnic, de calorii – element important în orice cură de slăbire.

Mai trebuie să precizăm că sezonul fructelor de kumquat începe în luna noiembrie și se termină în aprilie, așadar în acest interval sunt șanse să le găsești în hipermarketuri în stare mai proaspătă. E adevărat că sunt disponibile tot timpul anului, însă în perioadele din afara sezonului, coaja acestora poate fi tratată cu diferite substanțe care să-i mențină prospețimea. În astfel de cazuri nu este recomandat că fructele să se consume cu coajă, iar pentru a avea siguranța că acestea nu au fost tratate cu substanțe chimice este bine să te orientezi către fructele bio, care sunt ceva mai scumpe, dar mai sigure pentru consum.

Sursă