Dureri sub omoplatul stâng – este inima sau mușchii? Medicul ne explică cauzele durerii.
Mulți pacienți sunt foarte speriați de durerea sub omoplatul stâng, mai ales dacă cauzele acesteia nu sunt clare, nu au existat leziuni la spate sau activitate fizică grea. Un astfel de sindrom de durere apare cel mai adesea pe fondul patologiilor distrofice ale scheletului – osteocondroză, după leziuni ale spatelui, în prezența sindromului miofascial.
Cu toate acestea, durerea de spate din stânga sub omoplat este posibilă și cu patologii ale altor organe și sisteme, atunci se numește durere referită sau radiantă. Uneori omoplatul stâng doare în sindromul coronarian acut ( dacă se dezvoltă infarct miocardic sau angina pectorală ) sau în prezența carditei reumatice sau nereumatice.
În plus, durerea în această localizare este posibilă cu probleme cu sistemul digestiv – ulcere gastrice și intestinale, pancreatită. Mai rar, cauza durerii la omoplatul stâng este patologia splinei, focarele purulente în țesuturile moi sau leziunile pielii. Pentru a determina cauzele durerii în zona omoplatului stâng, se folosesc teste de laborator, radiații, teste cu ultrasunete și diagnostice endoscopie.
Un plan de tratament pentru când un pacient are dureri la omoplatul stâng este întocmit individual, pe baza motivelor care au cauzat disconfortul și a manifestărilor însoțitoare. Tratamentul folosește atât abordări conservatoare, cât și tratament chirurgical, dacă este necesar.
Clasificarea durerii
În funcție de locație, durerea omoplatul stâng poate fi simțită din spate ( direct sub piele ) și în față ( adânc sub omoplat ). În plus, natura durerii poate fi:
- acut,
- piercing,
- plictisitor,
- tăiere,
- tragere,
- cu lumbago.
Sindromul dureros poate fi constant și de același tip, sau natura senzațiilor se schimbă periodic. De exemplu, lumbago se transformă într-o durere constantă înjunghiată sau o durere surdă crește și devine puternică, arzătoare.
Cauze ți manifestări
Toate cauzele durerii în zona omoplatului stâng pot fi împărțite în:
- musculo – scheletice;
- nu are legătură directă cu scapula în sine și cu țesuturile din jur ( asociate cu patologii ale organelor interne )
Durerea se poate dezvolta cu sindromul radicular. Acesta este rezultatul unor patologii precum osteocondroza sau hernia intervertebrală. Mai rar, durerea apare din cauza spondilolistezei anchilozante sau a spondilolistezei anchilozante. Durerea acută în zona omoplatului stâng este tipică pentru afectarea zonei vertebrelor toracice a III- a, a VI- a și a rădăcinilor acestora, dar dacă durerea apare sub omoplat, este de obicei vertebrele a VII-a, a VIII- a. De obicei, durerea se răspândește din zona scapulei de-a lungul părții laterale a toracelui în spațiile intercostale.
Sindromul miofascial provoacă aplecarea și șederea prelungită într-o poziție nefiziologică, ceea ce provoacă o tensiune musculară constantă. Cea mai tipică apariție a durerii este în zona omoplatului stâng, dacă sarcina cade pe această parte a corpului. Senzațiile sunt profunde și de intensitate modernă, durerea apare la început doar cu mișcare și efort, apoi devine o senzație constată. Uneori, durerea iradiază către antebraț sau mână.
După o leziune a spatelui, pot apărea fisuri sau factori sau vânătăi în zona țesutului moi în zona omoplatului stâng. Dacă osul nu este rupt, durerea este relativ ușoară, este posibilă respirația profundă și există o relativă libertate de mișcare. Când structurile osoase ale scapulei sunt deteriorate, durerea este ascuțită, mobilitatea brațului este limitată și întreaga centură scapulară are de suferit. Când încercați să schimbați poziția mâinii sau să puneți presiune pe zona rănii, durerea crește brusc.
Leziunile cutanate purulente sub formă de furuncule sau carbuncule în zona pielii de deasupra omoplatului stâng pot fi însoțite de durere severă, care are o localizare clară. Pe măsură ce abcesul se maturizează, durerea are un caracter tremurător și se intensifică la palparea zonei inflamate sau la frecarea cu îmbrăcăminte. După deschiderea abcesului și îndepărtarea tijei, durerea scade treptat. Pe fondul unui carbuncle, durerea este deosebit de intensă, iar starea generală are de suferit.
Adesea, durerea din inimă iradiază către omoplatul stâng, ceea ce se datorează proximității organelor și caracteristicilor căilor nervoase. În mod obișnuit, durerea cardiacă este însoțită de senzații neplăcute în piept, întreruperi ale funcției cardiace sau estompare și sunt detectate aritmi cardiace. Durerea sub scapula este posibilă cu diferite patologii cardiace acute:
Infarctul miocardic este moartea unei secțiuni a mușchiului inimii din cauza încetării fluxului de sânge către acesta. Poate exista dureri arzătoare în piept, sub omoplat, care iradiază către brațul stâng și, mai rar, spre gât și claviculă. Există o frică puternică de moarte, probleme de respirație și amețeli.
Crizele de angină sunt episoade de apăsare, ciupire sau strângere durere în piept și regiunea subscapulară. Acestea apar după suprasolicitare nervoasă sau efort fizic, durează până la 15 minute și sunt ameliorate cu nitroglicerină sau odihnă.
Inflamația inimii – miocardita, se manifestă prin dureri în jumătatea stângă a spatelui, în omoplat și în piept. În paralel cu acestea apar dureri articulare, leziuni ale pielii și noduli. Problemele apar adesea la copii și tineri.
Adesea, durerea în zona scapulei apare cu pancreatită ( sau cu alte cuvinte, inflamația pancreasului ). Inițial, durerea apare sub coasta stângă, deplasându-se în zona de sub scapula, însoțită de greață și vărsături cu mucus și bilă, mușchi abdominali încordați. La mișcare, durerea se intensifică, culcat nemișcat pe o parte ameliorează starea.
Pancreatita cronică se poate manifesta ca durere în scapula stângă în timpul exacerbării dacă pacientul este gras, picant sau bea alcool. Durerea are caracter de atacuri, extinzându-se în zona inimii și sub omoplat. De obicei, combinate cu greață și balonare, modificări ale scaunului.
Odată cu dezvoltarea unui ulcer de stomac, dacă defectul este localizat de-a lungul peretelui din spate, este posibilă durerea sub omoplatul stâng. Senzațiile apar la 20-30 de minute după masă, intensificându-se după alimente picante, acre, prăjite. După vărsături, vine ușurarea.
Durerea în zona subcapulară și subcostală din stânga este posibilă cu probleme cu splina – mărirea organului din cauza infecțiilor, proceselor autoimune și tumorale. Odată cu mărirea treptată a splinei, durerea este surdă și izbucnitoare; dacă organul se mărește rapid, este posibilă o durere tăioasă, ascuțită, care iradiază spre scapula. Mai rar, aceleași senzații se formează în timpul unei rupturi sau infarct al splinei. Durerea este pulsatorie în natură, se intensifică odată cu mișcarea tensiunea arterială scade și pulsul se accelerează.
Dacă plămânul stâng, bronhiile sau pleura sunt afectate, este posibilă durerea în zona scapulei. Se agravează atunci când râd, vorbesc, respiră adânc sau tușesc, strănut. Senzațiile sunt de natură variată – tăietoare, plictisitoare, înjunghiate, ascuțite, însoțite de febră, dificultăți de respirație, tuse, respirație șuierătoare în plămâni. Cel mai adesea, o imagine similară este dată de pneumonia stângă cu durere moderată, care are o localizare clară dacă este inflamație focală și durere vagă dacă există o leziune lobară. În plus, sunt detectate o tuse cu spută ruginită sau purulentă, dificultăți de respirație, rafale umede și febră.
În cazul pleureziei, există o senzație de presiune, durere izbucnitoare sub omoplat, de-a lungul părții laterale a pieptului. La palparea coastelor, durerea se intensifică, la fel ca și respirația profundă și mișcarea.
La leziunile tuberculoase, durerea este slabă, dar de lungă durată, localizată sub scapula dacă există leziuni în segmentele posterioare ale plămânului.
La un infarct pulmonar, durerea acută apare sub omoplat și în piept, respirația are de suferit, apare sânge în spută, apar spumă și aritmii.
Mai rar, durerea la nivelul omoplatului este cauzată de tumori osoase, chisturi, leziuni cutanate de origine canceroasă patologii vasculare și afecțiuni chirurgicale acute.
La ce medic ar trebuie să mă adresez?
În funcție de plângerile însoțitoare, acesta va fi un traumatolog ortoped, terapeut, cardiolog, chirurg, pneumolog sau gastroenterolog.
Diagnosticare
În primul rând, este necesar să se excludă leziunile traumatice și patologiile chirurgicale și cardiologice acute. Prin urmare, pacientul este examinat de un traumatolog și chirurg, se efectuează un ECG și se efectuează teste de sânge pentru markeri de leziuni miocardice pentru a exclude un atac de cord și leziuni cardiace de altă natură. Pentru a determina cauza durerii, se pot recomanda următoarele:
- Analiza generală de sânge și biochimie, excluzând leziunile infecțioase și inflamatorii acute;
- Ecografia cavității abdominale pentru a exclude problemele digestive;
- Radiografie toracică pentru a evalua starea plămânilor și a pleurei, bronhiilor și structurilor osoase;
- Ecografia inimii.
Dacă sunt suspectate probleme ale coloanei vertebrale, se prescrie un CT sau RMN pentru a vizualiza osoase și țesuturile moi.
Tratament
Dacă cauzele durerii la omoplatul stâng sunt patologii ale altor organe, pacientul este tratat de specialiști corespunzători, inclusiv într-un spital. Dacă aceasta este o problemă a sistemului musculo-scheletic, se folosesc atât metode conservatoare, cât și cele chirurgicale de terapie.
În primul rând, trebuie să eliminați stresul pe zona spatelui, să reduceți tensiunea folosind corsete de fixare. Pentru durere se folosesc analgezice și antiinflamatoare nesteroidiene. Pot ajuta compresele reci după o leziune sau o încordare musculară, care sunt apoi înlocuite cu comprese calde pentru a elimina spasmele și inflamațiile. Pentru spasmele severe, relaxantele musculare sunt indicate în combinație cu AINS pentru a spori efectele.
Regimul motor se extinde treptat, se prescriu kinetoterapie și masaj.
În cazul sindromului radicular, se recomandă operații planificate pentru eliminarea compresiei nervilor și îndepărtarea herniilor. În cazuri rare, coloana vertebrală este stabilizată cu structuri speciale.