Dureri musculare: 5 trucuri simple pentru a le atenua rapid!
Există mai multe teorii care explică apariția febrei musculare, însă teoria acceptată de majoritatea specialiștilor în domeniu este aceea a microleziunilor care apar în fibra musculară și în țesutul conjunctiv atunci când o persoană se antrenează intens.
În momentul în care aceste fisuri apar, organismul inițiază procesul de refacere, proces care provoacă o inflamație în zonele respective, de unde durerea și disconfortul. Aceasta debutează în 12-24 de ore de la terminarea antrenamentului care o provoacă și poate dura între 3 și 7 zile. Febra musculară arată faptul că organismul se reface și poate fi redusă cu câteva trucuri simple.
1. Printr-un antrenament ușor
Cui îi face plăcere să continue să facă sport dacă simte un disconfort atât de mare? Din nefericire, decizia de a sta toată ziua pe canapea nu face decât să înrăutățească simptomele. Febra musculară trece prin sport, însă nu ne referim aici la antrenamente complexe și exerciții dificile.
Mersul pe jos, întinderi ușoare, alergat ușor, adaptează orice exercițiu și scade-i din dificultate. Fă cât de multă mișcare poți, însă nu te forța prea mult. Foarte importantă este încălzirea, de care nu trebuie să uităm, prin intermediul ei este îmbunătățit fluxul sanguin către mușchi și ajută la reducerea riscului de leziuni. Ultimul lucru pe care ți-l dorești este să provoci alte leziuni la nivelul țesuturilor.
2. Hidratează-te
Asigură-te că bei o cantitate suficientă de apă în fiecare zi. Apa ajută ca celulele musculare să fie hidratate și să se contracte și relaxeze normal, făcându-le mai puțin iritabile. Ai grijă să consumi apă în timpul activităților fizice, dar continuă să te hidratezi și după ce ai finalizat. Dacă urina este închisă la culoare, ar putea însemna că nu te hidratezi suficient.
Ar trebui să consumi zilnic aproximativ 6 până la 8 pahare de apă, pentru a te asigura că rămâi hidratat. Dacă te afli într-un climat mai fierbinte sau dacă faci exerciții fizice, va trebui să consumi mai multă apă decât de obicei, din cauza lichidului pierdut prin transpirație.
3. Asigură-ți aportul optim de proteină
Proteina este un nutrient foarte important în dezvoltarea și menținerea masei musculare, deci joacă un rol fundamental și în procesul de recuperare al acestora în urma unui antrenament mai dur.
Un studiu publicat în Journal of the International Society of Sports Nutrition a arătat că, consumul de proteine după exercițiile fizice intense poate ajuta la reducerea durerii musculare și la îmbunătățirea capacității de refacere a mușchilor. În acest studiu, subiecții au consumat o băutură cu proteine după un antrenament intensiv și au raportat o reducere semnificativă a durerii musculare comparativ cu grupul de control care nu a consumat proteine.
Asigură-te că printre alimentele pe care le alegi se află și surse bogate de proteine.
4. Odihnește-te
Uneori, durerile musculare sunt cauzate de suprasolicitarea mușchilor. Dacă simți că ai dureri musculare din cauza exercițiilor fizice sau a altor activități fizice, ia o pauză și odihnește-te.
Atunci când te odihnești, mușchii tăi au timp să se refacă și să se regenereze. Acest proces de recuperare poate fi accelerat prin reducerea activităților fizice sau prin modificarea rutinei de antrenament. În plus, odihna poate ajuta la reducerea inflamației, astfel se pot diminua durerii musculare.
5. Suplimentele alimentare
Suplimentele alimentare, cum ar fi vitamina D, magneziul și omega-3, sunt adesea utilizate pentru a ajuta la ameliorarea durerilor musculare. Acestea pot fi benefice deoarece au proprietăți antiinflamatorii și pot ajuta la reducerea inflamației la nivelul mușchilor, care poate fi o cauză a durerilor musculare.
Magneziul este un mineral important pentru sănătatea mușchilor și a sistemului nervos. Deficitul de magneziu poate duce la spasme musculare și dureri musculare.
Omega-3 este un tip de acid gras esențial care are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la reducerea inflamației la nivelul mușchilor. Consumul de suplimente de omega-3 ajută la ameliorarea durerilor musculare și la îmbunătățirea sănătății generale.