Dieta pentru sănătatea rinichilor

 

Rinichii sunt organe pereche, situați de o parte și de alta a coloanei vertebrale, ce au ca rol principal filtrarea sângelui și eliminarea prin urină a substanțelor dăunătoare sau inutile organismului. Ei reglează compoziția urinei; prin producția hormonala, rinichii reglează și presiunea sangvină, raportul baze-acizi (pH), mineralizarea osoasă, procesul de formare a globulelor roșii în măduva osoasă.

Consumați o cantitate suficientă de apă

Pentru rinichi sănătoși, se recomandă minimum 1,5 l (10-12 pahare) de apă pe parcursul întregii zile, în afară de supe, ciorbe, cafea, sucuri etc. Apa diluează urină, prevenind depunerea de săruri și formarea litiazei renale! Este recomandat ca dimineață, pe stomacul gol, să se bea 500-1000 ml de apă. De asemenea, consumul de apă nu trebuie neglijat seara. In insuficiența renală consumul de apă este limitat și se calculează în funcție de diureză, de greutatea zilnică, de pierderile suferite prin vărsături, transpirații etc. și de prezența edemelor.

Evitați excesul de sare

O dietă bogată în sodiu duce la creșterea tensiunii arteriale care, netratată, determină apariția bolilor cronice de rinichi. Pentru a limita consumul de sodiu se recomandă:

  • evitarea alimentelor care conțin sare sau glutamat monosodic ca și componente de bază;
    evitarea brânzei sărate, murăturilor, afumaturilor, mezelurilor care pot conține cantități crescute de sare;
  • înlocuirea sării cu lămâie sau alte condimente pentru a da savoare mâncărurilor;
  • consultarea medicului curant asupra folosirii unui înlocuitor al sării. Unele persoane cu afecțiuni renale necesită limitarea aportului de potasiu: cei mai mulți înlocuitori de sare de pe piață conțin cantități crescute de potasiu.

Consumați cantitatea optimă de proteine

Necesarul zilnic de proteine pentru un organism sănătos sedentar este de 0,8g/kg corp/zi și 2g/kg corp/zi la culturiști. Aportul proteic excesiv crește filtrarea glomerulară și poate accelera pierderea funcției renale. Restricția proteică în dietă întârzie evoluția bolii renale, pe când o dietă foarte bogată în proteine favorizează formarea calculilor renali de calciu și acid uric.

Controlați-vă tensiunea arterială

De-a lungul anilor, presiunea arterială crescută afectează vasele de sânge din rinichi, aceștia filtrează mai puțin lichid, iar toxinele se acumulează în sânge. Hipertensiunea arterială poate fi prevenită printr-un stil de viață sănătos, practicarea exercițiilor fizice și alegerea alimentelor cu conținut scăzut în sare și sodiu.

Evitați automedicația

Antiinflamatoarele nesteroidiene, unele analgezice, imunosupresoarele etc. pot fi nocive pentru rinichi, mai ales dacă se asociază o boală renală. Diureticele autoadministrate inadecvat pot determina blocaje renale!

Ce mâncăm, ce nu mâncăm?

În dieta pentru sănătatea rinichilor, este foarte bine să se consume cantități însemnate de fructe și legume proaspete, tocmai pentru că determină o alcalinizare a urinei, ducând la creșterea cantității de citrat eliminată de rinichi. Cele bogate în oxalati (spanac, ștevie, măcriș, roșii, smochine, coacăze, afine, nuci și arahide) trebuie consumate în cantități reduse sau împreună cu alimente bogate în calciu (brânzeturi sau alte derivate lactate). In acest fel, oxalatii de calciu formați în tubul digestiv, nefiind absorbiți, se elimină direct în scaun.

Băuturile tip cola sunt acide și vor favoriza cristalizarea pietrelor. Si berea este de evitat, pentru că stimulează eliminarea de acid uric și acid oxalic. Cele mai iubite dulciuri (ciocolata, pralinele și orice alte deserturi cu cacao) ascund „zăcăminte” de oxalati, care dau naștere pietrelor, deloc prețioase. Consumul exagerat de dulciuri rafinate se asociază cu o creștere a eliminării urinare de calciu.

Orice supliment de vitamine sau minerale trebuie luat doar la recomandarea medicului. S-a dovedit că un aport crescut de vitamina C, vitamina D (ulei de pește) și suplimente de minerale conținând calciu, crește riscul apariției litiazei renale. Se pare că vitaminele din grupul B (B1, B2, B3, B6, B12) și restul de vitamine liposolubile (vitamina A, E, K) nu interferează cu formarea calculilor renali.

Alte sfaturi demne de luat în considerare pentru rinichi sănătoși!

  • Controlați-vă glicemia pentru a diagnostica și/sau a preveni instalarea diabetului zaharat, care are și răsunet renal;
  • Preveniți obezitatea, care este în relație directă cu diabetul zaharat și hipertensiunea arterială, printr-un aport caloric adecvat;
  • Evitați fumatul! S-a demonstrat că fumatul accelerează evoluția bolilor renale.

O strategie de bază pentru a reuși în respectarea unei diete sănătoase pentru rinichi se bazează pe comportamentul pozitiv și alegerile alimentare corespunzătoare decât pe restricțiile alimentare.

Sursă