De ce ustensile ai nevoie pentru a prepara cârnați de casă

Odată ce ai rezolvat problema ingredientelor de care ai nevoie pentru a prepara cei mai gustoși cârnați de casă, atenția ta se îndreaptă către ustensilele care îți sunt necesare mai departe, în pregătirea lor. Ca să meargă treaba ca la carte, ar fi bine să ai la îndemână următoarele:

–  mașina de tocat carnea;
– dispozitivul pentru umplerea cârnaților (se atașează la mașina de tocat);
– cântar de bucătărie;
– castroane, ligheane pentru depozitarea și frământarea cărnii.

Etapele preparării cârnaților de casă

Mirosul inconfundabil al cârnaților de casă sfârâind pe grătar sau în tigaie îți gâdila nările și gustul lor inconfundabil îți lasă gura apă. Însă, ca să ajungi să te bucuri de savoarea lor și totodată să fii mândru că ai putut să-i prepari chiar cu mâna ta, trebuie să știi care sunt etapele preparării carnaților de casă, un proces nu foarte complicat, dar care cere atenție. Mai jos sunt pașii pe care experții în arta culinară îi recomandă în acest sens.

Pasul 1 – Alegerea cărnii și a mațelor. Carnea pentru cârnați nu trebuie să fie prea uscată, prin urmare, este recomandat să alegi pulpa de porc fără os, fleica de porc sau de vacă, iar atunci când prepari cârnați de casă din pui ori curcan, să folosești și alte ingrediente, cum sunt brânza sau borșul de pui. Pentru cârnați poți folosi mațe de porc sau de oaie, în funcție de lungimea și de diametrul pe care le dorești (35/38 mm, 32/35 mm).

Pasul 2 – Pregătirea mațelor. Mațele ținute în caserole sunt în sare, prin urmare, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să le ții în apă călduță, să se hidrateze și să se desăreze; ulterior, ca să verifici dacă au rupturi, suflă în ele.

Pasul 3 – Amestecul de condimente. Este cel care dă gustul cârnaților de casă. Din amestecul de condimente nu trebuie să lipsească usturoiul, ceapa, boiaua de ardei iute sau dulce, pătrunjelul, cimbrul. După gust, poți folosi și alte mirodenii pentru a da aroma dorită preparatelor tale.

Pasul 4 – Tocarea cărnii – Alege întotdeauna să toci tu carnea sau să fie tocată în fața ta, ca să ai control asupra a ceea ce conțin carnații.

Pasul 5 – Frământatul pastei pentru cârnați. Este foarte important să frămânți pasta pentru cârnați cu mâna, nu cu alte ustensile de bucătărie. Este indicat să faci această operațiune repede, astfel încât carnea să rămână rece. Frământarea cu mâna permite o mai bună emulsie între carne și grăsime. În plus, vei obține o pastă afânată, nu compactă, pentru că se păstrează bulele de aer în amestec (ca la aluatul pentru prăjituri).

Pasul 6 – Umplerea mațelor. După ce ai fixat dispozitivul pentru umplerea cârnaților, rulează mațele pe el de așa natura încât să nu le rupi. În momentul în care umpli cârnații, ține de ei cât mai aproape de mașina de tocat, ca să nu se rupă.

De ce să ții cont ca să obții cei mai gustoși cârnați de casă – sfaturi practice

Ca să obții cei mai gustoși cârnați de casă este bine să ții cont de anumite reguli pe care le recomandă specialiștii din domeniul culinar. Mai jos ai câteva sfaturi practice în acest sens:

carnea proaspătă – este recomandat să alegi tu carnea din care vei prepara cârnații; poți opta între a o toca la tine acasă sau a-l ruga pe măcelar să facă acest lucru la fața locului; carnea pentru cârnați este indicat să fie proaspătă și rece, dar nu congelată;

pune carnea și ustensilele de bucătărie la rece – în procesul preparării cârnaților de casă este esențial să racești carnea și ustensilele pe care le folosești, pentru că grăsimea să își păstreze fermitatea; dăca grăsimea se înmoaie, nu vei obține emulsia dintre carne și aceasta, ci un amestec în care cele două se vor separa; apoi, carnea rece poate fi tocată mai ușor, dar reține ca și mașina de tocat trebuie să fie rece;

păstrează carnații în condiții optime – după ce i-ai preparat poți să ții carnații proaspeți în frigider șapte zile sau să-i pui la congelator; dacă ai posibilitatea să-i afumi, ține-i în afumătoare cel puțin două zile, pentru ca fumul să-i pătrundă bine; cârnații uscați pot fi păstrați și șase săptămâni în camară, pivnița sau în frigider; asigura-te ca atunci cand ii usuci temperatura este intre -2 si 10 grade Celsius, iar nivelul umiditatii din aer, nu mai mare de 60-70%, aceasta ca sa eviti inghetarea ori dezvoltarea bacteriilor periculoase;

folosește anumite verdețuri proaspete – ca să deții un control cât mai bun asupra conținutului cârnaților poți să usuci chiar tu verdețurile, însă este recomandat să folosești pătrunjelul sau busuiocul proaspăt, pentru mai multă aromă.

Indiferent de rețeta pe care o s-o încerci atunci când vrei să pregătești cârnații de casă, este important să ții cont de faptul că sunt anumite etape pe care va trebui să le respecți ca să te poți bucura la sfârșit de gustul lor inconfundabil. Reține ca procesul în sine nu este complicat, doar că este recomandat să ții cont de câteva reguli ca să obții aromele și textura dorite.

Sursă