De ce ar trebui să mâncăm ananas?

 

Este adevărat că acest fruct tropical ajută la arderea grăsimilor? Care este beneficiul pentru sănătate al ananasului și cine ar trebui să nu mai consume?

Ananasul poate fi numit în siguranță un adevărat depozit de vitamine: acestea sunt vitaminele A și C, aproape întregul grup B și multe oligoelemente:

  • potasiu (necesar pentru reglarea metabolismului apa-sare în corpul uman și pentru funcționarea normală a mușchilor, inclusiv cardiac);
  • magneziu (necesar pentru funcționarea sistemului nervos și creșterea oaselor, menține densitatea și elasticitatea acestora, reglează nivelul zahărului din sânge, elimină crampele musculare);
  • calciu (necesar la orice vârstă pentru țesutul osos și dinți, reglează procesele metabolice din organism));
  • fosfor (ajută la absorbția nutrienților, este necesar pentru creșterea normală a oaselor și a dinților);
  • manganul (afectează direct metabolismul proteinelor, lipidelor și carbohidraților, scade nivelul colesterolului din sânge);
  • sodiu (necesar pentru echilibrul normal apa-sare celulele țesuturilor și organelor, normalizarea activității neuromusculare și funcționarea normală a rinichilor);
  • fier (necesar pentru normalizarea compoziției sângelui, sinteza ADN-ului celulelor și globulelor roșii).

 

O cantitate suficientă de vitamina C în ananas face ca fructul să fie indispensabil în sezonul răcelilor și virușilor. Vitaminele B sunt necesare pentru funcționarea normală a sistemului nervos central, sănătatea pielii, părului și unghiilor. În plus, ajută la normalizarea metabolismului, îmbunătățește funcționarea organelor digestive, în special a intestinelor, și ajută la absorbția corectă și completă a proteinelor, grăsimilor și carbohidraților. Vitamina A este cunoscută ca un antioxidant puternic, care este necesar pentru a proteja împotriva antioxidanților de radicali liberi la nivelul membranei celulare și pentru a reduce stresul oxidativ.

Proprietăți utile ale ananasului

Pe lângă vitaminele cu proprietățile necesare deja enumerate ananasului conține bromelaina. Aceasta este o enzimă unică care ajută la descompunerea proteinelor, ceea ce este valabil mai ales pentru cei care au o tulburare digestivă sau sunt diagnosticați cu acid stomacal scăzut. Alte proprietăți benefice ale bromelainei sunt stimularea și susținerea sistemului imunitar și tratamentul rapid al inflamației. Bromelaina ajută la ameliorarea umflăturilor, previne formarea cheagurilor de sânge în vasele de sânge și țesuturile moi.

Ananasul are  cantitate impresionantă de fibre, ajută la îmbunătățirea microflorei intestinale și acționează pe suprafața sa interioară ca o perie, îndepărtând depunerile și placa. În același timp, peristaltismul se îmbunătățește, astfel încât o persoană să scape de flatulența umflături.

Vitaminele, care sunt bogate în fructe tropicale dulci, ajută la întărirea sistemului nervos și la îmbunătățirea stării emoționale a unei persoane, ameliorează perfect durerile de mușchi și articulații după antrenamente intense – din acest motiv, sportivii mănâncă constant ananas.

Se crede că ananasul reduce riscul apariției și creșterii tumorilor canceroase, ajută la curățarea și întărirea vaselor de sânge, îmbunătățește funcția inimii și promovează formarea normală a sângelui.

Este adevărat că ananasul ajută la arderea grăsimilor?

Să începem cu faptul că 100 de grame de pulpă conțin puțin mai mult de 50 de kcal, ceea ce face ca fructele să fie dietetice și sărace (și sănătoase) în calorii. În al doilea rând, ananasul are un indice glicemic scăzut, adică după ce îl consumați proaspăt, nu există un salt brusc al glicemiei (și nivelul de insulină din organism nu crește atât de repede). Aceasta înseamnă că fructele tropicale pot fi consumate în siguranță de persoanele care suferă de diabet în stadiul de compensare a bolii.

Este adevărat că ananasul îmbunătățește digestia?

Da, acest lucru este foarte facilitat de bromelaina și o serie de vitamine din compoziția fructelor și o cantitate mare de fibre. Cu utilizarea constantă a ananasului, puteți obține o îmbunătățire serioasă a digestiei și puteți accelera metabolismul. Dar este important de reținut ca doza unică recomandată de medici nu depășește 200 de grame. În caz contrat, puteți provoca efectul opus.

Este sucul de ananas sănătos?

Dacă vorbim de suc proaspăt stors (cu pulpă), atunci este, fără îndoială, la fel de util ca un fruct întreg. Este foarte bun pentru cei care au nevoie să memoreze cantități mari de informații, să se antreneze mult sau să lucreze activ din punct de vedere intelectual. Dacă bei suc în mod regulat, atunci vasele de sânge vor deveni mai elastice și mai puternice, pereții lor sunt curățați de plăci – ceea ce înseamnă ca riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral este redus. Cu toate acestea, nu uitați că forma lichidă este cea care contribuie la o creștere mai rapidă a nivelului de glucoză, dar aceasta poate fi deja considerată o contraindicație pentru diabetici și trebuie să limitați utilizarea fructelor cu exces de greutate.

Sursă