Cum să obțineți o recoltă de roşii care poate surprinde pe toată lumea?

lată câteva sfaturi despre cum să acordați atenţia cuvenită roşiilor pentru o recoltă bogată:

Sfat 1: pulverizare utilă

Pentru a crește randamentul tufelor de roşii, în timpul înfloririi periilor de flori a doua și a treia, este foarte bine să pulverizați plantele cu o soluție slabă de acid boric. Borul va „ajuta” la germinarea polenului, la fixarea fructelor şi la creştere. Odată cu aceasta, va stimula şi formarea de noi puncte de creștere și va contribui la creșterea zahărului din fructe. Imaginează-ți doar: folosind acest sfat, poți crește randamentul roşiilor tale cu 20%!

Reţetă:

Se diluează 10 grame de pulbere de acid boric în 10 litri de apă. Este suficient să pulverizați de 1-2 ori.

Sfat 2: un mic shake

Roşiile sunt plante autopolenizate, iar în condiții naturale sunt polenizate de vânt și insecte fără prea multe dificultăți. Dar roșiile cultivate în sere sunt mai puțin norocoase: factorii naturali – vântul și ajutoarele de zbor – lipsesc şi nu va fi de prisos să ajute la polenizarea tufișurilor care trăiesc sub acoperiș”. În plus, acest proces este destul de simplu. Este suficient să scuturi puțin periile cu flori la câteva zile. Grădinarii cu experiență sfătuiesc imediat după scuturarea tuturor tufelor să pulverizeze florile sau să ude solul, iar după 1,5-2 ore să aerisească sera.

Sfatul 3: orientarea plantei

Dacă cultivați roșii într-o seră, atunci opţiunea ideală ar fi să aranjați plantările „la latitudine” – de la est la vest. Această orientare va asigura o iluminare solară mai uniformă a tuturor tufișurilor; vor fi bine încălzite de soare dimineața și minim ascunse de rândurile învecinate la prânz. Ca rezultat – o creştere a duratei orelor de lumină și o creştere a randamentului.

Sfatul 4: rădăcini puternice

Nimeni nici măcar nu va contrazice: cu cât rădăcina este mai puternică, cu atât poate oferi mai multe fructe cu hrană şi cu atât aceste fructe pot fi mai mari. Și ce putem face pentru a „întări” sistemul radicular al unui tufiș de roșii? Spud Hillingul, se dovedește, are și el secretele sale. Este necesar să urcăm în sus în momentul creşterii rădăcinilor… dar rădăcinile roşiilor nu cresc continuu, ci pe perioade. Se întâmplă astfel: mai întâi, rădăcinile cresc intens, apoi îşi încetinesc creșterea, iar masa vegetativă începe să crească activ. Apoi, creşterea rădăcinilor este activată din nou până în momentul în care încep înflorirea și fructificarea. De îndată ce acest proces a început, rădăcinile îşi încetinesc din nou creşterea.

Urmăriți tulpina: dacă în apropierea pământului însuşi apar umflături mici, înseamnă că puteți prăși pentru prima dată (neapărat cu pământ umed, nu uscat!). lar când tulpina de lângă pământ și-a schimbat culoarea de la verde la albăstrui, îți spune că a sosit momentul pentru a doua prașă. Dacă urmați acest lucru și faceți totul în timp util, roșia va putea maximiza sistemul radicular, oferind astfel mai multă putere culturii!

Sfat 5:,,teren propriu❞

Unii grădinari cu experiență au observat că roşiile adoră să crească foarte mult… pe vârfuri! Dacă toamna toate vârfurile sănătoase sunt adunate, zdrobite și plantate în sol, atunci primăvara viitoare acesta va fi cel mai bun loc pentru puieţii tineri de roşii.

Sfatul 6: copilirea

Secretul este îndepărtarea lăstarilor în exces. În afacerea cu roşii, acest lucru funcţionează: planta încetează să cheltuiască energie și substanțe nutritive cu copili în exces și se concentrează doar pe „activitatea utilă” – îndeplinirea planului de recoltare.

Sfat 7: Îndepărtarea frunzelor

Pe lângă copilire, frunzele sunt tăiate din tufele de roșii în timpul perioadei de fructificare. Acest lucru se face astfel încât planta să-şi dea toată puterea florilor și fructelor. În plus, frunzele inferioare, în contact cu solul, pot deveni conductoare de infecție. Grădinarii sunt sfătuiți să taie frunzele inferioare de la mijlocul (sfârşitul) lunii 1-3 iunie în fiecare săptămână până la prima inflorescență. Apoi roşiile vor fi ,,aerisite”, iar încărcătura suplimentară din tufe este îndepărtată. Câte frunze de îndepărtat dintr-un tufiş – fiecare decide singur. Există o regulă care vă va ajuta: până când toate fructele sunt legate în perie, toate frunzele ar trebui să fie „disponibile” deasupra (deasupra periei). Se recomandă îndepărtarea frunzelor pe vreme uscată, caldă, dimineața, pentru ca rana să aibă timp să se vindece şi să nu devină o poartă de intrare pentru infecție.

Sfat 8: pansament foliar

Dacă credeți că pansamentul foliar superior nu este o procedură deosebit de importantă – în zadar. Pur şi simplu pulverizarea părții verzi a roşiei cu soluții de micronutrienți vă va ajuta să obţineţi o recoltă mai devreme, iar planta va obține o „rație suplimentară de nutrienți” și protecție împotriva bolilor! Cel mai bine este să efectuați pansament foliar la fiecare 7-9 zile, pe vreme calmă, seara. Ce să utilizați pentru pansamentul foliar: uree (la 101 – 1 lingurita) azotat de potasiu sau monofosfat de potasiu (la 101-1 lingurita) azotat de calciu (la 101 – 1 lingurita) 1 litru de ser + 20 de picături de iod la 10 litri de apă Pansamentul foliar furnizează substanțe nutritive corpului plantei mult mai rapid decât pansamentul rădăcină. Alternând compozițiile propuse, sau oprindu-vă la 1-2 la alegere, veți face treaba pentru a creşte randamentul.

Sfat 9: Îngrăşăminte naturale

Unii rezidenți de vară fără experiență în perioada de fructificare încep să hrănească intensiv tufele de roșii cu materie organică şi tot felul de îngrăşăminte – „pentru ca să existe suficientă putere!”. Doar că nu trebuie să faci asta. Pentru vegetația activă a fost necesară o hrănire îmbunătățită, dar în perioada în care plantele intră în sezonul de fructificare, putem recomanda următoarea nutriție:

Reţeta 1: Cenuşa

Cenuşă pe sol umed, presară cenușă uscată sub tufele de roșii în proporţie de 3-4 linguri pe 1 mp. m. Un astfel de dressing de top va adăuga şi dulceață fructelor de roşii. Cenuşa poate fi „tratată” roșiilor până la sfârşitul fructificării cu o frecvență de 2 săptămâni.

Rețeta 2: cocktail mineral

Se toarnă cutii de 2 litri de cenuşă cu 5 litri de apă clocotită, după răcire, se aduce volumul la 10 litri + 10 g de pulbere de acid boric + 10 ml de iod (sticlă). Lăsați soluția timp de 1 zi. Infuzia rezultată se diluează de 10 ori. Rata de hrănire – 1 litru pentru fiecare tufiș.

Reteta 3: Drojdie

Intr-un borcan de sticla de 3 litri se pun 100 g de drojdie proaspătă + 0,5 cani de zahar. Adăugați apă caldă decantată aproape deasupra, puneți într-un loc cald pentru fermentare. Agitați ocazional până când fermentația este completă. Utilizați produsul rezultat pentru hrănire la o rată de 1 pahar la 10 litri de apă. Hrăniți cu acest îngrăşământ o dată, în doză de 1 litru sub tufis.

Udarea şi hrănirea roşiilor

În fiecare an, în vârful sezonului, cele mai stringente întrebări devin din nou „Cât de des să ud?” şi „Care este cel mai bun mod de a se hrăni?”, astfel încât recolta să fie uimitoare pentru toată lumea.

Este bine să ştiţi ce iubește” o roşie, de ce are nevoie şi în ce mediu este confortabilă. Roşiilor nu le place seceta sau excesul de apă. Cea mai favorabilă combinație pentru ele este umiditatea solului sub tufiş este de 85-90%, iar umiditatea aerului este de aproximativ 50%. Adică cald, uscat, dar pe sol suficient de umed. Oamenii spun: „Roşiile iubesc capul uscat, dar picioarele umede”). Dacă nu există suficientă umiditate (o puteți vedea imediat pe plantă), frunzele se îndoaie, se îndoaie, mugurii şi ovarele se pot prăbuși. Dacă există umiditate în exces, roşiile încep să cadă, iar fructele necoapte explodează și devin negre. Udarea corectă este esențială. După plantarea în pământ, răsadurile sunt bine udate şi lăsate singure 2-3 zile (sau mai mult), apoi udarea se efectuează de 1-2 ori pe săptămână abundent dar ţinând cont de varietate, mărime şi vreme. Pentru tufele tinere subdimensionate, 2-3 litri vor fi de ajuns, în timp ce cel puțin 10 litri vor fi necesari pentru udarea giganților adulți. Mulți grădinari recomandă, în general, udarea la fiecare 5-7 zile, chiar și pe vreme caldă. Dar aici, ca și în alte părți, ar trebui să se aplice principiul oporunității : dacă vedem că frunzele atârnă, luăm și udăm!

Udarea roşiilor este cel mai bine dimineața devreme. Sub rădăcină. După ce apa a fost absorbită, solul trebuie slăbit puțin adânc. Apa pentru irigare este cel mai bine apărată și încălzită. Este grozav dacă pe șantier există un rezervor care poate fi vopsit în negru, astfel încât apa să se încălzească mai bine la soare. Udarea tufelor de roșii de sus, pe frunze și chiar şi cu apă rece dintr-un furtun, poate strica recolta. Opţiunea ideală este irigarea prin picurare. Dacă aveți ocazia să o organizați, roșia vă va mulțumi doar: solul va fi umezit tot timpul şi nicio căldură nu este groaznică.

Îngrăşămintele cu azot stimulează puternic creşterea masei verzi (tulpini, frunze, copili), iar acest lucru duce la faptul că maturarea fructelor încetineşte. Prin urmare, umflarea „azotului” la prima hrănire nu este soluția cea mai sensibilă. Îngrăşămintele fosfor-potasiu ar trebui să fie preferate dacă doriți să obțineți roşii cu un conţinut scăzut de nitrați. Dintre îngrăşămintele cu potasiu, cea mai bună opțiune pentru roșii este cenuşa sau sulfatul de potasiu. Clorura de potasiu va face doar rău – clorul are un efect deprimant asupra roşiilor. Dintre microîngrășăminte, cele mai importante pentru roşii sunt magneziul și borul. Borul este necesar în special în momentul înfloririi (ați observat că adesea florile și ovarele pot cădea pur și simplu? Aceasta este din lipsa de bor. Și este suficient să pulverizați frunzele şi florile de 1-2 ori cu o soluție de acid boric la o concentrație de 1 g la 1 litru de apă pentru a închide problema).

Îngrăşăminte organice.

Nu este nevoie de cuvinte suplimentare. O infuzie de excremente de păsări sau mullein, iarbă verde fermentată… Probabil că toată lumea ştie să aplice îngrăşăminte organice. Roşiile pot fi mulcite cu compost și humus – acesta este „,2 într-o sticlă”: atât mulci vindecător, cât și protecție împotriva bolilor.

Infuziile organice sunt bune pentru a face pansamente lichide. Rețete de hrănire pentru tot sezonul de vară

Pentru 10 litri de apă, 0,5 litri de gunoi de pui + 1 lingură de superfosfat + 1 linguriţă de sulfat de potasiu (0,5 – 1 litru pe tufă)

Cocktail,,Magic Balm” 1 găleată de mullein, 2 lopeți de cenuşă 2 kg drojdie, 3 I ser, 1 găleată de urzică verde. Toate componentele – într-un butoi, adăugați apă, țineți la infuzat 2 săptămâni. Mod de utilizare și doză – 1 litru de cocktail per găleată de apă (1:10), udare o dată la 7-10 zile sub rădăcină.

Sursa