Copilirea și formarea ardeilor pentru un randament mai ridicat!
Este oare copilirea necesară ardeilor? Da, pentru că, dacă nu veți îndepărta copilii, planta poate să nu aibă suficiente puteri pentru o recoltă bogată și frumoasă. În rezultat, legumele vor fi mici și nu se vor coace bine.
Dacă vara este călduroasă și ploioasă, copilii din jurul tufei de ardei cresc extrem de activ. Iată de ce înlăturarea acestora este obligatorie.
De asemenea, nu uitați că tufa trebuie aerisită, astfel se evită apariția bolilor și dăunătorilor.
Ce trebuie să știți?
1.Ardeii nu se copilesc până planta nu atinge înălțimea de aproximativ 30 cm.
2.Evitați copilirea dacă culturile de ardei sunt bolnave. În acest caz procedura doar va agrava starea plantelor, provocând chiar și uscarea lor.
3.Ardeii preferă să crească alături, unul lângă altul, și suportă rău singurătatea. Dacă tufele sunt plantate rar, gândiți-vă bine merită sau nu copilite.
4.Formarea tufelor de ardei se efectuează pe 2-3 tije, pe care va fi roada. Se recomandă să păstrați câte 10-12 ovare pe fiecare tufă.
5.Îndepărtați lăstarii tineri, florile și toate frunzele de pe tulpină, care cresc până la ramificație. Acestea le puteți rupe atent sau tăia cu foarfeca, deoarece planta este firavă și o puteți deteriora ușor.
6.În vârful tufei, la fel se formează o ramificație. Aici, putem vedea un fruct central, apoi câteva ramificații secundare, de asemenea, cu fructe și cu puncte de creșterea în ambele direcții.
Deci, dumneavoastră păstrați fructul central și cele din mijlocul ramificațiilor secundare. Restul frunzelor de lângă fructe le ciupiți. În rezultat, rămâne fructul și frunza mare. Astfel procedați cu toate lateralele de după ramificația principală.
Obțineți o tufă de ardei, care este bine aerisită în partea inferioară, iar în partea superioară se va forma recolta. Iar pentru legume mai mari, e nevoie să ciupiți toți lăstarii cu 1 lună înainte de sfârșitul perioadei vegetative. Astfel planta nu va mai pierde substanțele nutritive pentru creșterea frunzelor și le va orienta spre dezvoltarea și coacerea legumelor.
Preluat: https://retete-usoare.info/