Cercetătorii au descoperit cum să creeze cromozomi umani artificiali
Oamenii de știință de la Universitatea din Pennsylvania au dezvoltat o nouă tehnică pentru a crea cromozomi umani artificiali. Aceasta reprezintă o descoperire în cercetare și în extinderea medicinei genetice.
Studiul, publicat în revista Science, descrie modul în care cercetătorii au depășit un obstacol comun în crearea cromozomilor artificiali. Până în prezent, metodele anterioare au fost eliminate deoarece construcțiile ADN utilizate tind să se asambleze în șiruri imprevizibil de lungi și cu rearanjări imprecise. Cu toate acestea, noua metodă dezvoltată de echipa Perelman School of Medicine permite crearea mai eficientă și mai precisă a acestor cromozomi.
Se anticipează că această tehnică va accelera cercetarea ADN și va conduce la terapii celulare mai bune, concepute pentru boli precum cancerul. Cromozomii artificiali sunt deosebit de atractivi deoarece pot coexista cu cromozomii naturali în celule, fără a-i altera.
Deși cromozomii artificiali au fost creați în urmă cu 25 de ani, producerea lor a fost o provocare, în principal din cauza complexității centromerelor în comparație cu cromozomii mai simpli. Această nouă tehnică abordează aceste provocării prin utilizarea unor construcții ADN mai mari și mai complexe facilitând formarea lor din copii unice.
Acești cromozomi oferă numeroase avantaje potențiale. Aceștia ar putea oferi platforme mai sigure și mai durabile pentru administrarea de gene terapeutice și ar permite exprimarea unor ansambluri cooperative mari, care ar putea avea aplicații, de exemplu, în construcția de proteine complexe.
Se speră că această abordare poate fi aplicată nu numai cromozomilor umani, ci și altor organisme, cum ar fi plantele, ceea ce ar putea avea aplicații în agricultură, cum ar fi dezvoltarea de culturi rezistente la dăunători și cu randament ridicat.