Cele mai comune cauze ale modificărilor numărului de trombocite

 

Trombocitele sunt mici elemente ale sângelui, implicate în procesul de coagulare. Variațiile numărului de trombocite pot avea un impact semnificativ asupra stării de sănătate, ca și o semnificație patologică importantă.

Ce sunt trombocitele și ce rol au în organism?

Trombocitele, cunoscute și sub numele de plachete sanguine, sunt cele mai mici celule care circulă în sânge. Formate în măduva osoasă, aceste celule mici, fără nucleu, au formă de discuri plate și joacă un rol esențial în procesul de coagulare a sângelui.

Coagularea sângelui este procesul prin care sângele se transformă dintr-o substanță lichidă într-un gel numit cheag coagul, ajutând la prevenirea sângerării excesive atunci când un vas de sânge este deteriorat. Trombocitele sunt responsabile pentru acest proces, deoarece se aglomerează la locul rănii, formând un „tampon” care oprește sângerarea. Acestea sunt, așadar instrumentul principal de care dispune organismul pentru a opri sângerările ș a începe procesul de vindecare.

Trombocitele nu au o durată de viață foarte lungă, în comparație cu alte celule din sânge. De obicei, ele supraviețuiesc în organism aproximativ 7-10 zile. După ce își îndeplinesc rolul, acestea sunt eliminate din circulație de către splină, organul care filtrează sângele și îndepărtează celulele vechi sau deteriorate.

Numărul de trombocite se determină ca parte a unei analiza HLG (hemoleucogramă). Numărul normal de trombocite în sânge variază între 150.000 și 450.000 de trombocite per microlitru de sânge. Un nivel al trombocitelor mai mic sau mai mare decât normal poate indica diverse afecțiuni sau boli.

Cauzele comune ale creșterii numărul de trombocite

Trombocitoza, trombocitele crescute, poate fi cauzată de o serie de motive, printre care unele boli hematologice, precum leucemia mieloidă cronică, ploicitemia vera sau mielofibroza. În cazul acestor boli, măduva osoasă produce excesiv de trombocite.

Diverse inflamații sau infecții pot de asemenea, stimula măduva osoasă să producă mai mult trombocite. De exemplu, infecții bacteriene sau virale, bolile autoimune, cum ar fi artrită reumatoidă sau lupusul sau inflamațiile cronice, cum ar fi boala Crohn sau colita ulceroasă, pot duce la creșterea numărului de trombocite.

După o intervenție chirurgicală majoră sau un traumatism, organismul poate răspunde prin creșterea producției de trombocite pentru a ajuta la vindecare și reparare. Aproximativ 50% dintre pacienții cu traume majore au prezentat o creștere a numărului de trombocite post-traumă.

Cauze comune ale scăderii numărului de trombocite

Unul dintre principalii factori care pot determina scăderea numărului de trombocite este afectarea măduvei osoase. Aceasta este responsabilă pentru producerea de trombocite, așa că orice boală perturbă funcționarea ei poate duce la trombocitopenie, adică la un număr redus de trombocite. Leucemia, un tip de cancer care se dezvoltă în măduva osoasă, este una dintre bolile care pot duce la o scădere a numărului de trombocite. Anemia aplastică, o afecțiune rară în care măduva osoasă nu produce celule sanguine noi, este un alt exemplu.

O altă cauză comună a scăderii numărului de trombocite este afectarea hepatică sau splenică. Aceste organe au rolul de a elimina trombocitele vechi și deteriorate din sânge. Dacă funcționează necorespunzător, acestea pot elimina în exces trombocitele, ceea ce duce la o scădere a numărului lor în sânge. De exemplu, în cazul cirozei hepatice, splina poate fi mărită și poate reține și elimina un număr excesiv de trombocite.

Anumite tratament medicale, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia, pot duce , de asemenea, la o scădere a numărului de trombocite. Aceste tratamente pot afecta măduva osoasă și pot interfera cu producția de trombocite. Trombocitopenia este un efect secundar comun al chimioterapiei.

În pul, bolile autoimune precum lupusul eritematos sistemic și purpura trombocitepenică idiopatică pot provoca o scădere a numărului de trombocite. În aceste cazuri, sistemul imunitar al organismului atacă și distruge trombocitele.

Cunoașterea rolului pe care îl joacă trombocitele în organism ș a semnificație variațiilor numărului acestora sunt importante pentru monitorizarea stării de sănătate. nu uita că medicul curant este singurul care îți poate oferi informații personalizate și a răspunsuri clare la întrebările referitoare la acest subiect și la starea ta de sănătate!

Sursă