Ceai de păducel: beneficii, proprietăți, contraindicații

 

Despre ceaiul de păducel

Păducelul este un arbust cu flori din familia trandafirilor. Speciile comune includ Crataegus monogyna, Crataegus laevigata, Crataegus oxyacantha și Crataegus mexicana.

Frunzele și fructele de păducel, ca și fructele de pădure, sunt folosite ca medicamente pentru că conțin flavonoide, substanțe chimice cu efecte antioxidante.

Oamenii folosesc cel mai frecvent ceaiul de păducel pentru problemele cardiace, probleme ale circulației sângelui, hipertensiune arterială, anxietate, dar și alte afecțiuni.

Ceaiul de păducel este recomandat ca adjuvant cu beneficii centrate în jurul inimii, cum ar fi reducerea bătăilor neregulate ale inimii, hipertensiunea arterială și întărirea arterelor. El conține procianidine oligomerice și Quercetina (un tip de antioxidant), antioxidanți puternici, care fac din această plantă un superprotector al cordului.

Ce beneficii are ceaiul de păducel

  • Antioxidanți – boabele de păducel sunt o sursă bogată de polifenoli, care sunt compuși antioxidanți puternici. Antioxidanții ajută la neutralizarea radicalilor liberi care pot dăuna organismului atunci când sunt prezenți la niveluri ridicate;
  • Are proprietăți antiinflamatorii – boabele de păducel pot avea proprietăți antiinflamatorii care îmbunătățesc sănătatea. Cercetările au descoperit că inflamația cronică este sursa multor boli, inclusiv diabetul de tip 2, astmul și anumite tipuri de cancer;
  • Reduce tensiunea arterială – în medicina tradițională chineză, ceaiul de fructe de păducel este frecvent recomandat în tratamentul adjuvant al tensiunii arteriale crescute, datorită efectului său vasodilatator;
  • Reduce nivelul colesterolului din sânge – ceaiul de păducel poate îmbunătăți nivelul de colesterol din sânge datorită conținutului său de flavonoide și pectină, un tip de fibră implicată în metabolismul colesterolului;
  • Îmbunătățește digestia – ceaiul și extractul de fructe de păducel ajută în tratarea problemelor digestive, în special indigestia și durerile de stomac, datorită conținutului mare de fibre care acționează ca un probiotic;
  • Proprietăți anti-îmbătrânire – ceaiul din boabele de păducel ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii cauzate de degradarea colagenului. Acest efect se poate datora conținutului mare de antioxidanti al boabelor de păducel;
  • Poate reduce anxietatea – ceaiul de păducel acționează ca potențială terapie pentru tulburările de anxietate, cu zero efecte secundare în comparație cu medicamentele tradiționale anti-anxietate;
  • Adjuvant pentru tratarea insuficienței cardiace – boabele de păducel pot avea efecte benefice, fără efecte adverse severe, la persoanele cu insuficiență cardiacă, datorită compușilor numiți flavonoide.

Ceai de paducel cu ramuri inflorite de primavara pe o masa de lemn

Ce proprietăți are ceaiul de păducel

Cele mai benefice proprietăți ale ceaiului de păducel sunt determinate de conținutul mare de antioxidanți, care are numeroase efecte pozitive asupra sănătății, în special asupra sănătății inimii.

 

Studiile au relevat că poate scădea tensiunea arterială și nivelul colesterolului din sânge și poate ajuta chiar și în tratamentul insuficienței cardiace. Datorită antioxidanților pe care îi conține, reduce inflamația în organism, acționând asupra digestiei, și reduce efectele îmbătrânirii asupra pielii.

 

Polifenolii din boabele de păducel sunt asociați cu numeroase beneficii pentru sănătate datorită efectului antioxidant, ceea ce poate determina reducerea dezvoltării unor boli precum:

 

  • unele tipuri de cancer;
  • diabetul de tip 2;
  • astm;
  • infecții;
  • probleme cardiace;
  • îmbătrânirea prematură a pielii.

Cum se utilizează ceaiul de păducel

Ceaiul din frunze de păducel oferă o aromă plăcută, delicată, cu notă ușor dulceagă și subtilă de iarbă. Bogat în antioxidanți, ceaiul din frunze de păducel poate ajuta la reducerea stresului oxidativ, susține circulația sănătoasă și promovează starea generală de bine, dar este cunoscut și pentru proprietățile sale calmante.

 

Pentru a prepara ceaiul din frunze de păducel, trebuie adăugate 1-2 lingurițe de frunze uscate de păducel în apă fierbinte, timp de 5-10 minute. Ceaiul se strecoară apoi și este savurat ca atare sau după adaosul unei lingurițe de miere ori a câtorva stropi de lămâie, pentru o aromă mai interesantă.

Fructe proaspete si uscate de paducel alaturi de ceai de paducel pe o masa luminoasa

Recomandări pentru ceaiul de păducel

În China ceaiul de păducel este folosit prin uscarea și felierea boabelor, peste care se toarnă apă fierbinte. Băutura care rezultă este bogată în antioxidanți și vitamina C. Fructele eliberează o aromă plăcută, naturală, dulce și acrișoară.

Ceaiul de fructe de păducel nu conține cofeină și, prin urmare, este potrivit pentru a fi băut în orice moment al zilei. Datorită aromei foarte concentrate, ca urmare a uscării naturale, aceleași fructe de pădure pot fi refolosite pentru mai multe porții de ceai.

Fructele uscate de păducel pot fi folosite și ca medicament pe bază de plante, putând fi consumate adesea împreună cu flori de caprifoi, boabe de goji și curmale roșii.

Contraindicații pentru ceaiul de păducel

Consumul regulat de ceai de păducel poate fi benefic pentru inimă și vasele de sânge și ar putea ajuta, de asemenea, la echilibrarea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, nu este recomandat femeilor însărcinate sau persoanelor care sunt diagnosticate cu o boală cardiacă.

Consumat frecvent sau în exces, ceaiul de păducel poate avea și efecte secundare, cum ar fi greață, amețeli, insomnie și indigestie. Dacă aveți astfel de simptome după consum, opriți utilizarea ceaiului de păducel și consultați un medic.

Contraindicații pentru ceaiul de păducel

Consumul regulat de ceai de păducel poate fi benefic pentru inimă și vasele de sânge și ar putea ajuta, de asemenea, la echilibrarea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, nu este recomandat femeilor însărcinate sau persoanelor care sunt diagnosticate cu o boală cardiacă.

Consumat frecvent sau în exces, ceaiul de păducel poate avea și efecte secundare, cum ar fi greață, amețeli, insomnie și indigestie. Dacă aveți astfel de simptome după consum, opriți utilizarea ceaiului de păducel și consultați un medic.

Utilizarea plantelor medicinale ca tratamente alternative este din ce în ce mai populară, datorită efectelor secundare mai puține sau mai ușoare și a costurilor reduse, în comparație cu terapiile moderne standard.

Cu toate acestea, utilizarea acestor plante crește riscul interacțiunilor plante-medicament, care poate modifica efectul medicamentelor standard și poate duce la efecte negative asupra sănătății, prin creșterea, scăderea sau modificarea efectelor medicamentelor prescrise.

Cercetările legate de posibilele interacțiuni dintre consumul ceaiului sau a fructelor de păducel și medicamentele standard sugerează un efect potențial dăunător atunci când sunt combinate cu medicamentele pentru inimă. Studiile au arătat că boabele de păducel pot crește efectul anticoagulantelor, al medicamentelor care scad tensiunea arterială și al celor pentru insuficiența cardiacă.

Dacă există un diagnostic de boală cardiacă și doriţi să consumați ceai de păducel, este bine să discutați opțiunea cu medicul cardiolog.

Sursă