Ce trebuie să știți despre hernia ombilicală

 

În primele luni de viață, circa 10% dintre nou-născuți sunt predispuși la hernie ombilicală. Există însă și adulți care, din cauza constipației, obezității sau a unui loc de muncă ce presupune ridicarea de greutăți pot căpăta această afecțiune. Ei ajung deseori în cabinetul specialistului în ultima clipă, atunci când singura soluție este cea chirurgicală.

Hernia ombilicală se prezintă sub forma unei umflături la nivelul ombilicului (buricului), fiind consecutivă unui defect de închidere la nivelul orificiului ombilical. Poate fi abia vizibilă sau evident vizibilă, cu ocazia unui efort abdominal.

Care sunt factorii care contribuie la apariția herniei ombilicale?

Hernia apare ca urmare a creșterii presiunii abdominale în următoarele situații:

  • Obezitate;
  • La femeile gravide;
  • În prezența lichidului liber intraperitoneal în cantitate mare (ascite);
  • La persoanele care ridică greutăți sau care suferă de constipație cronică.

Hernia ombilicală ocupă locul trei ca frecvența la adult (10-15% în Romania), după hernia inghinală. Hernia ombilicală apare în rândul adulților mai frecvent la femeile supraponderale sau multipare. Se întâlnește, de asemenea, și în rândul copiilor.

Durerea in timpul efortului, principalul simptom de hernie ombilicală

Hernia ombilicală necomplicată este asimptomatică sau responsabilă de o jenă locală sau durere care apare la efort. Odată cu mărirea în volum, tegumentul care acoperă hernia se alterează, devine inflamat și poate fi sediul unor infecții. Când devine voluminoasă, hernia are tendința de a se încarcera sau strangula (cu ocluzie intestinală).

Ocluzia intestinală, urmare a neglijării simptomelor

Această afecțiune nu se vindecă de la sine. Odată apărută, crește progresiv în dimensiuni, devine dureroasă și creează o senzație de disconfort. Într-o prima fază, este reductibilă (intră în abdomen), însă cu timpul devine încarcerată (este momentul în care hernia se poate complica cu strangulare și ocluzie intestinală care necesită intervenție de urgentă). Adulții cu hernie ombilicală au un risc mai mare de a dezvolta fenomene de strangulare a conținutului sacului, ce implică intervenția de urgență.

Cum se stabilește diagnosticul de hernie ombilicală?

Diagnosticul este în primul rând unul clinic. Pacientul este consultat de medicul specialist, care remarcă hernia și îi apreciază caracterele: dimensiuni, durere, reductibilitate, expansiune la tuse sau efort etc. În funcție de afecțiunile asociate, pot fi necesare, pe lângă analizele de rutină, și investigații mai complexe.

Cu cât mai devreme, cu atât mai bine!

De îndată ce constatați existența afecțiunii, trebuie să mergeți la medicul chirurg, care vă propune intervenția. Cu siguranță, această este mai ușor de realizat și riscurile sunt mai mici cu cât hernia este mai mică în dimensiuni. Nu așteptați să crească sau să vă prezentați cu complicații (dureri intense, vărsături, absența tranzitului intestinal, adică în ocluzie).

Tratamentul în caz de hernie ombilicală este chirurgical

Tratamentul chirurgical constă în reducerea conținutului herniei în abdomen, îndepărtarea sacului, închiderea orificiului ombilical și întărirea peretelui abdominal cu o plasa sintetică (în scopul prevenirii recidivei). Închiderea simplă a peretelui abdominal, fără plasă, are un risc de recidiva de 30-50%.

Tratamentul se poate realiza clasic sau laparoscopic

  • Metoda clasică presupune realizarea unei incizii ce ocolește ombilicul la stânga (paraombilicală stânga) variabilă ca dimenșiuni de la 2-3 cm la 10 sau mai mult (în funcție de volumul herniei). Se reperează sacul de hernie, se reduce conținutul acestuia în abdomen. Peretele abdominal se întărește cu o plasa sintetică tolerată de organism, care se așază în spatele mușchilor (procedeu retromuscular Rives sau intermusculoaponevrotic – între partea posterioară a mușchilor drepți abdominali și foița posterioară aponevrotică a tecii drepților). Plasa se fixează cu fire din material neresorbabil sau este „lipită” cu ajutorul unui gel biologic. În cadrul intervențiilor pe cale deschisă, procedeul descris are riscul cel mai scăzut de recidiva. De obicei, nu necesită drenaj.
  • Metoda laparoscopica presupune pneumoperitoneul (în cavitatea abdominală se introduce CO2 pentru a crea un spațiu de lucru), iar gesturile se realizează cu ajutorul unor instrumente introduse prin mini incizii (cea mai mare de 1 cm) și sub vizualizare cu ajutorul unui laparoscop (mini camera video introdusă în abdomen prin una dintre mini incizii). După tratarea sacului de hernie, peretele abdominal va fi, de asemenea, întărit cu o plasă care să nu dezvolte aderențe cu organele intraabdominale, fixată la perete cu agrafe non-resorbabile spiralate. După terminarea intervenției, se extrag instrumentele și laparoscopul, se golește abdomenul de CO2 introdus și se sutureaza micile incizii.

Nu aveți voie să depuneți efort fizic 1-2 luni după intervenție

După operația de hernie ombilicală, vi se administrează medicamente împotriva durerii, fiind mobilizat și alimentat treptat (în funcție și de reluarea tranzitului intestinal pentru materii fecale și gaze), iar pansamentul va fi supravegheat. Uneori, există posibilitatea să aveți tub de dren care va fi suprimat înaintea externării. În general, nu veți fi spitalizat mai mult de 24 de ore. Un regim alimentar postoperator nu este necesar, în schimb este obligatorie evitarea efortului fizic timp de 1-2 luni. La externare, vi se va prescrie un tratament medicamentos și veți beneficia de concediu medical. Firele se vor scoate la 8-10 zile de la operație. În primul an după intervenție, pentru a avea cicatrici cât mai puțin vizibile, este bine să evitați expunerea directă a inciziilor la soare.

Care sunt costurile operației de hernie ombilicală?

În cazul clinicilor private, prețul unei operații de hernie ombilicală pornește de la 3.000 de lei și ajunge până la 6.000 de lei pentru cazurile complicate. Dacă preferați ca intervenția să aibă loc în cadrul unui spital de stat, atunci Casa Naționala de Asigurări de Sănătate va acoperi integral costul operației, în baza documentației necesare pentru a dovedi calitatea dumneavoastră de asigurat.

Sursă