Ce trebuie să știi despre oboseală cronică și cum o ameliorăm

Sindromul de oboseală cronică (SOC) este o boală complexă și controversată, cu orgini încă necunoscut. SOC este caracterizat prin oboseală severă, tulburări cognitive, probleme de somn, stare de rău după efort, manifestpri care persistă mai mult de 6 luni și care pot afecta sever capacitatea unei persoane de a-și desfășura actuvutățile zilnice.

Oboseala cronică este întâlnită frecvent la adulți cu vârsta de peste 20 de ani, aproxitmativ 60% dintre persoanele afectate sunt de sex feminim. Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le știi despre oboseală cronică:

Sindromul de oboseală cronică este caracterizat prin extenuare rapidă și intensă, care împiedică efectuarea activităților normale. Mai există și alte simptome, dar cel principal este oboseala care durează de cel puțin 6 luni.

Doctorii nu cunosc întru-totul cauzele aceste condiții, ea fiind o reacție a organismului la stimulii unor factori externi cât și interni. De multe ori, această afecțiune este asociată cu:

Oboseala cronică poate avea cauze psihologice (depresia, anxietatea) sau fizice (boli endocrine și metabolice, infecții, anemii severe etc). Poate apărea și ca urmare a unor tratamente medicamentoase (cu somnifere, antialergice sau antidepresive) sau în urma abuzului de substanțe.

Oboseala are trei componente:

În funcție de durată simptomelor putem vorbi despre oboseală recentă (durata mai mică de o lună), oboseală prelungită (durează mai mult de o lună), oboseală cronică (peste șase luni).

Prezintă patru sau mai multe dintre următoarele simptome care persistă sau reapar în timpul a șase sau mai multe luni consecutive de boală și care nu sunt anterioare senzației de oboseală.

Nu există un test care să confirme diagnosticul de oboseală cronică. Mai mult, de la caz la caz, de la caz la caz, oboseala cronică poate genera manifestări clinice similare altor afecțiuni și condiții medicale. Astfel, ameliorarea oboselii cronice este centrată în jurul diminuării simptomelor experimentate de pacient, ără să existe un tratament medicamentos ce ”elimină” oboseala cronică.

Terapia oboselii cronice implică trei componente:

Sursă