Ce sunt acrilamidele și de ce ar trebui să ne ferim de ele

În România, publicațiile scriu prea puțin despre acrilamide fiindcă, până la urmă, sunt atâtea divorțuri de „nu ai să crezi” în jur…

Din păcate, aceste acrilamide sunt niște substanțe periculoase pentru organismul uman și cu potențial cancerigen, pe care le consumăm zilnic. Haideți, deci, să vedem ce sunt aceste acrilamide și de ce ar trebui să ne ferim de ele.

Descoperite întâmplător în mâncare la începutul anilor 2000, acrilamidele sunt niște chimicale toxice letale, care pot provoca diverse tipuri de cancer (conform studiilor făcute pe animale – la om încă nu sunt date concludente ingestia acestor substanțe fiind totuși mică).

Acrilamidele se formează în urma prepărării termice a aliementelor (prăjire sau coacere) și cele mai mari cantități apar în ele, din păcate, alimente pe care le consumăm extrem de des: cartofi (prăjiți sau la cuptor), pâine și tot felul de produse de cofetărie, precum și cafea.

Studiile de specialitate nu au aflat exact de ce se formează aceste acrilamide și pentru noi „de ce-ul” trebuie să conteze mai puțin.

Important este de știut că studiile de laborator au descoperit că aceste substanțe pot provoca atât cancerul, cât și moartea ( 150 mg/kg fiind o doză letală).

Din fericire, cantitățile care au provocat cancer animalelor de laborator sunt cu 900 de ori mai mari decât ceea ce o persoană consumă în medie pe zi. Dar, nu uitați, noi suntem expuși la consum constant al acestor chimicale.

Practic, nivelul de acrilamide crește o dată cu schimbarea culorii mâncărurilor: cu cât sunt mai prăjiți cartofi, cu cât pâinea este prăjită mai tare, cu atât nivelul acrilamidelor în alimente crește.

Cafeaua, de exemplu, are cele mai mari cantități de acrilamide datorită procesului de prăjire / coacere îndelungate.

Și deși studiile nu au confirmat că există o relație directă între aceste toxine și apariția cancerului la om, majoritatea ridică semne de exclamare și ne invită să reducem pe cât posibil consumul acestor acrilamide.

Cum reducem cantitatea de acrilamide consumată zilnic

Din păcate, se pare ca o eliminare completă a consumului de acrilamide este destul de dificilă: ar trebui să nu mai mâncăm alimente preparate în cuptor la temperaturi peste 120 de grade sau prăjite, ar trebui să nu mai consumăm cafea și să înlăturăm coaja de la pâine.

Dar putem reduce extrem de mult ingestia lor urmând pașii simpli de mai jos:

1. Reducem consumul de mâncăruri prăjite în ulei: (calitatea uleiului nu modifică nivelul de acrilamide) sau preparate la cuptor fără sos. Cartofii sunt cei care produc cele mai multe acrilamide, deci cu cât consumăm mai puțini la cuptor sau prăjiți, cu atât mai bine.

2. Alimente fierte: acestea nu dezvoltă deloc acrilamide, inclusiv cartofii. De mai multe mâncăruri foerte și crude pentru noi!

3. Lăsaând cartofii în apă rece: cu 1-2 ore înainte de a-i prepara va scade cantitatea de acrilamide rezultată după gătire.Tăiați feliile mai mari și mai groase pentru a reduce suprafața expușa direct căldurii (fie ea din cuptor sau ulei prăjit).

4. Reduceți sau eliminați complet consumul de cafea: Atenție, înlocuitorii de cafea (gen cicoare) conțin și mai multe acrilamide decât cafeaua!

5. Consumați pâinea fără coajă: Consumați pâinea fără coajă sau măcar eliminați partea prea prăjite. Pâinea toast, dacă o preferați, n-o lăsați să se prăjească prea tare.

Scăderea cantității de acrilamide consumate pe zi nu ar trebui să fie atât de dificilă acum că știți mai multe despre aceste ascunse chimicale pe care, vrând-nevrând, le consumăm zilnic.

Sursă