Ce simți acum: simptome că ești însărcinată
Ești însărcinată? Dovada este testul de sarcină, însă, chiar înainte să constați că nu ți-a venit menstruația, poți suspecta sau spera că ești însărcinată. Pentru unele femei, simptomele gravității încep chiar în primele săptămâni după concepție.
Simptomele clasice în sarcină
În plus față de absența menstruației, simptomele timpurii de sarcină sunt:
Greață cu sau fără vărsături: Deși sunt numite și grețuri „matinale”, acestea pot apărea oricând în timpul zilei sau nopții și încep la aproximativ trei săptămâni după concepție. Greața apare ca urmare a creșterii rapide a concentrației de estrogen și progesteron care determină stomacul să elimine mai lent alimentele. În plus, femeile însărcinate au un simț al mirosului mai accentuat, astfel încât mirosuri diverse, cum ar fi cel de mâncare gătită, parfum sau fumul de țigară, le-ar putea provoca senzația de vomă.
Sâni sensibili și măriți de volum: Sânii tăi pot fi unul din primele semne că ești însărcinată. Chiar după sau trei săptămâni de la concepție, modificările hormonale pot face ca sânii să devină sensibili sau chiar dureroși și să-i simți mai plini și grei.
Nevoia de a urina mai des: Vei avea nevoie să mergi la toaletă mult mai des, în special noaptea.
Oboseala: Ca urmare a creșterii nivelului hormonului progesteron, oboseala este unul din simptomele frecvente la început sarcinii. În egală măsură, efectele combinate ale scăderii nivelului de glucoză în sânge, tensiunea arterială scăzută și creșterea producției de sânge, toate fac să te simți vlăguită de energie.
Aversiunea sau, din contra, pofta pentru anumite alimente: Atunci când ești însărcinată, pot descoperi ca aroma de cafea sau mirosul alimentelor prăjite te fac să strâmbii din nas. Pe de altă parte, poți avea pofte pentru anumite mâncăruri. Și toate astea se întâmplă din cauza modificărilor hormonale, mai ales în primul trimestru de sarcină, când acestea sunt mult mai accentuate.
Alte simptome de sarcină
Uneori, poți avea simptome de sarcină mai neobișnuite sau mai puțin întâlnite:
Sângerarea vaginală ușoară sau crampele abdominale: Uneori, o cantitate mică sau doar câteva picături de sânge vaginal pot fi unul din primele semne de sarcină. Cunoscută ca sângerarea de implantare, aceasta se întâmplă când ovulul fertilizat se implantează în peretele uterului, aproximativ 10-14 zile după concepție. În comparație cu menstruația obișnuită, acest tip de sângerare apare mai devreme, durează mai puțin, iar sângele este în cantitate mai mică și are o culoare mai deschisă, roz. Uneori, hemoragia de implantare se poate însoți de crampe abdominale, asemănătoare celor din timpul menstruației.
Modificările de dispoziție: Hormonii secretați în cantitate mare la începutul sarcinii te pot face neobișnuit de sensibilă și plângăcioasă. De asemenea, în special în primul trimestru de sarcină, poți experimenta schimbări ale dispoziției.
Amețeală: Din cauza dilatării vaselor de sânge, tensiunea arterială va fi mai mică și poți avea senzația de cap gol sau de amețeală. De asemenea, în prima parte a sarcinii leșinul poate să apară ca urmare a nivelului scăzut de zahăr în sânge.
Constipația: Creșterea nivelului hormonului progesteron determină încetinirea eliminării alimentelor din intestin, ceea ce va duce la constipație, un alt indiciu subtil al sarcinii. Aceasta poate fi agravată de vitaminele prenatale care conțin fier.