Ce se întâmplă în corp după ce mănânci o felie de pepene

Pepenele roșu este sănătos, delicios, revigorant și are o mulțime de beneficii pentru starea ta de sănătate. Pe lângă faptul că te hidratează, pepenele roșu îți ajută organismul dacă îl consumi zilnic, timp de o săptămână. Fiecare 100 de grame din acest fruct al îngerilor conține 30 de calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahăr, 1 gram de proteine, vitamina A, C, E, D, niacină, tiamină, vitamina B6, B12, acid pantotenic și numeroase minerale precum fierul, calciul, magneziul, manganul, potasiul, fosforul, zincul, seleniul etc.

Iată care sunt principalele beneficii ale sale: Reglarea presiunii arteriale: Un studiu publicat în Jurnalul American de Hipertensiune a descoperit ca suplimentele alimentare care au la baza extractul natural din pepene roșu ajută la reducerea presiunii arteriale în rândul adulților obezi de vârsta mijlocie, cu prehipertensiune sau hipetensiune de gradul I. Consumul fructului în stare proaspătă poate același efect benefic, cred cercetătorii.

Prevenirea astmului și a cancerului: Riscul de instalare a astmului scade în condițiile unui consum bogat de alimente bogate în nutrienți, dar mai ales în vitamina C, regăsită în concentrații ridicate în penele roșu. Mai mult decât atât, aportul generos de antioxidanți (licopenul, beta-carotenul, luteina, zeaxantina și criptoxantina) combate formarea radicalilor liberi care pot cauza diverse forme de cancer. Suplimentarea licopenului a fost asociată cu un risc diminuat de cancer de prostată în mai multe studii de specialitate.

Reglarea digestiei: Datorită conținutului sau de apă și fibre, penele roșu reglează digestia, previne constipația și contribuie la menținerea sănătății tractului digestiv.

Reducerea inflamațiilor: Colina este nutrient important și versatil din pepene, care îmbunătățește capacitatea de învățare, memoria și mobilitatea musculară. În plus, ajută la menținerea structurii membranelor celulare, asistă transmiterea implusurilor nervoase și reduce inflamațiile cronice.

Combaterea durerilor musculare: Pepenele roșu ameliorează durerile musculare și îmbunătățește capacitatea de recuperare după efort în cazul sportivilor de performanță. Cercetătorii cred că efectul analgezic se datorează aminoacidului citrulina, furnizat de acest fruct.

Îmbunătățirea sănătății pielii: Pepenele roșu conține din plin de vitamina A, un nutrient necesar producției corespunzătoare de sebum, care asigură o hidratare optimă a pielii. În plus, această vitamină este esențială pentru creșterea tuturor țesuturilor corporale, inclusiv a țesutului cutanat și a părului. Aportul adecvat de vitamina C, furnizată de pepenele roșu în cantități mari, este necesar pentru producția de beneficii directe asupra țesutului cutanat.

Protecția împotriva bolilor cardiace: Tot pepenele roșu este o sursă bogată de potasiu, component important al fluidelor corpului, care ajută la reglarea ritmului cardiac și a presiunii arteriale. Astfel, acest fruct delicios oferă protecție sigură împotriva bolilor cardiace coronariene și infarctului miocardic.

Întărirea sistemului imunitar: Prin conținutul generos de vitamina B6, vitamina C și mangan, pepenele roșu ajută organismul să dezvolte o rezistență sporită împotriva agențiilor infecțioși, de aceea este considerat și un puternic stimulent al sistemului imunitar.

Stimularea potenței: Un studiu dedicat impactului fructelor asupra potenței sexuale a descoperit ca efectul pepenelui roșu de îmbunătățire a circulației sângelui are beneficii ți asupra potenței masculine, mai exact prevenirii disfuncțiilor erectile.

Pierderea kilogramelor în plus: Pepenele roșu este recomandat și în curele de slăbire, datorită conținutului redus de calorii, în schimbul unui aport bogat de nutrienți. Acest fruct se poate consuma în porții generoase, alungă foamea cu rapiditate și facilitează eliminarea apei reținute în corp, având și efect diuretic. În plus, gustul plăcut al pepenelui roșu îl recomandă ca un bun înlocuitor al deserturilor hipercalorice, așa cum este înghețată.

Pepenele roșu poate fi consumat ca atare, în stare proaspătă, datorită aromei sale bogate și satisfăcătoare. Totodată de gem, șerbet, cocktail de fructe sau suc proaspăt și răcoritor. În unele țări asiatice, semințele pepenelui roșu sunt coapte și consumate ca gustare, iar în anumite regiuni din America de Sud, coaja este consumată ca legumă.

Pepene roșu – beneficii pentru frumusețe: Pepenele roșu este o sursă excelentă de nutrienți și pentru piele. Există numeroase tratamente cosmetice pe bază de pepene roșu care îți vor face pielea fină și strălucitoare, iar acest efect este datorat conținutului bogat în apă al pepenelui roșu (peste90%). Astfel, pepenele roșu este ideal pentru hidratarea tenului uscat, exfoliază delicat pielea și stimulează producția de colagen, conferind fermitate tenului.

Iată câteva idei de măști cosmetice pe bază de pepene roșu, în combinație cu alte ingrediente, pentru o piele de invidiat: Mască cu pepene roșu și mentă pentru pori măriți – o ceașcă de pepene roșu mărunțit și câteva frunze de mentă se dau prin blender și se mixează până se obține o pastă, care se pune în recipiente pentru cuburi de gheață. Aceasta este lăsată la congelator ca să înghețe și apoi se masează fața cu un cub de gheață cu pepene și mentă, efectul fiind extrem de răcoritor iar porii vizibil micșorați.

Mască cu pepene roșu și miere pentru ten uscat – se amestecă o lingură de suc de pepene roșu cu o lingură de miere. Compoziția obținută se aplică pe față și se lasă să acționeze 15-20 de minute, după care se îndepărtează cu apă călduță. Rezultatul: hidratare în profunzime a tenului, datorită mierii de albine, care acționează ca agent natural de umezire.

Mască cu pepene roșu și avocado contra ridurilor fine – se amestecă o lingură de suc de pepene roșu cu o lingură de avocado mărunțit, se aplică pe față și se lasă 20 de minute, după care se îndepărtează cu apă caldă. Pepenele roșu este bogat în vitamina C, care are efect antioxidant și protejează pielea de acțiunea radicalilor liberi, conferind vitalitate, fermitate și strălucire.

Sursă