Ce este hiperreactivitatea bronșică?

 

Hipereactivitatea bronșică este un termen utilizat de către medici pentru a descrie un tablou clinic similar astmului bronșic, însă fără să fie diganosticată această afecțiune sau altă patologie respiratorie.

 

Bronșiile sunt organe tubulare ramificate ce au rol în transportul aerului către plămâni; în hiperreactivitatea bronșică, acestea se inflamează în prezența a numeroși factori, ceea ce duce la îngustarea lor și implicit dificultăți de respirație.

Hiperreactivitatea bronșică nu este un diagnostic oficial, astfel că nu are o definiție exactă.

Deseori pacienții aflați la risc de a dezvolta astm bronșic sau altă tulburare respiratorie vor avea inițial această stare de hiperreactivitate.

 Semne și simptome

Simptomele experimentate de către pacienții cu această problemă includ:

  • Tuse cronică și nevoia permanentă de a îndepărta mucusul din căile aeriene
  • Dispnee  (lipsa de aer)
  •  Wheezing, un sunet șuierător în timpul expirului
  • Disconfort toracic în timpul respirațiilor profunde

Deseori pacienții experimentează aceste simptome în timpul efortului sau după expunerea la factori ce ar necesita un efort respirator mai mare (exemplu: altitudine mare).

Cauze

Diverși factori declansatori, așa- numiți triggeri pot include patologii respiratorii încă nediagnosticate.

Adesea însă hiperreactivitatea este o stare premergătoare unei patologii respiratorii încă nediagnosticate.

Situațiile ce pot evolua cu hipereactivitatea bronșiilor includ:

  • Alergii
  • Infecții bacteriene
  • Infecții virale   
  • Inhalarea unor substanțe chimice, parfumuri, fumuri
  • Fumatul sau expunerea la fumul de țigară
  • Efortul fizic, în special în rândul persoanelor fără o condiție fizică bună
  • Aerul rece, fierbinte, umed sau foarte variabil
  • Instalarea unor patologii precum astmul bronșic, BPOC,  bronsita  cronică

Hiperreactivitatea bronșică poate regresa odată cu afecțiunea de fond, dacă aceasta poate fi vindecată (ex: infecții respirorii).

Dacă factorii declanșatori persistă sau dacă este vorba de o afecțiune respiratorie cronică, hiperreactivitatea bronșică poate deveni cvași-permanentă.

 Diagnostic                               

Discutați cu un medic dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră experimentați simptome, chiar dacă sunt ușoare. Examenul obiectiv ar trebui să evidențieze afecțiuni pulmonare, dacă există.

Hiperreactivitatea bronșică necesită însă diverse evaluări paraclinice pentru a fi diagnosticată și integrată într-o patologie de fond.

Medicul va recomanda o combinație dintre teste paraclinice precum:

 Spirometria: spirometria este un test funcțional ce evaluează cantitatea de aer ce intră și iese din plămâni, prin bronșii, în timpul unei respirații normale. Acest lucru orientează diagnosticul către o disfuncție respiratorie și tipul ei. În hiperreactivitatea bronșică va fi de regulă afectată expirația.

Teste imagistice: testele imagistice sunt examinări neinvazive, nedureroase, ce permit vizualizarea plămânilor. Medicul va recomanda o radiografie pulmonară sau un CT toracic.

Analize de sânge: anumiți parametrii din sânge ne pot orienta către anumite probleme precum infecțiile, alergiile, inflamația.

Teste alergolodice: dacă este suspicionata alergia, medicul vă recomandă aceste teste Prick pentru a identifica substanțele la care sunteți alergic și care declanșează hiperreactivitatea bronșică.                

Electrocardiograma: electrocardiograma evalueaza inima, permitand diagnosticul diferențial al insuficienței cardiace.

Teste de efort: în timpul unui test de efort, medicul poate evalua saturația de oxigen în timpul efortului fizic de intensitate progresiv crescanda.

 Diagnostic diferențial

Deseori hiperreactivitatea bronșică este utilizată pentru a descrie modificările bronșice întâlnite la pacienții cu astm bronșic. Acestea sunt însă ușor diferite.

Astmul reprezintă îngustarea cronică a bronșiilor și o producție excesivă de mucus, pe când hiperreactivitatea bronșică este o condiție premergătoare astmului sau unei alte afecțiuni respiratorii, fără să fie cunoscută cauza exactă.

Bronhopneumopatia obstructivă cronică sau BPOC intră de asemenea în diagnosticul diferențial a pacienților cu manifestări de inflamație bronșică.

BPOC apare în general la fumători și se manifestă prin tuse productivă cronică.

Hiperreactivitatea bronșicp poate fi prezența cu câțiva ani înainte de instalarea obstrucției specifice.

Tratament

Bronhodilatatoarele: acestea sunt medicamente de regula administrate inhalator ce ajută la relaxarea și dilatarea bronhiilor, îmbunătățind respirația.

Oxigenoterapie:  oxigenoterapia poate deveni necesară atunci când saturația perfierică de oxigen scade sub 90% în aerul atmosferic, fiind de cele mai multe ori o soluție temporară.

Injecții de adrenalină: dacă hiperreactivitatea bronșică face parte din tabloul unei alergii severe (soc anafilactic), injecția cu epinefrina (adrenalină) poate fi salvatoare

Corticosteroizii:  corticosteroizii reduc inflamația bronșică, fiind un tratament eficient însă de scurtă durată.

Prevenție

Hiperreactivitatea bronșică nu poate fi întotdeauna prevenită.

Puteți însă reduce riscul acesteia, precum și a altor patologii respiratorii, prin respectarea unor măsuri precum:

  • Evitați alergenii cunoscuți sau alți factori declanșatori
  •  Luați tratamentul medicamentos prescris de către medic
  •  Renunțați la fumat
  •  Purtați mască sau alt echipament de protecție, dacă lucrați în medii toxice
  • Antrenați-vă corect, crescând progresiv intensitatea antrenamentelor

Prognostic

Prognosticul este cu siguranța dat de afecțiunea respiratorie de fond. Hiperreactivitatea bronșică reprezintă însă, de cele mai multe ori, un stadiu incipent al patologiilor.

Astfel prognosticul pacienților este unul favorabil, în general. Îndepărtarea factorilor declanșatori va îmbunătăți de asemenea prognosticul.

Când ar trebui să mergeți la medic?

Mergeți la medic oricând aveți simptome persistente care vă îngrijorează. În unele situații mai severe ar fi ideal să apelați la ajutor medical de urgență.

Semnele de alarmă sunt:

  • Dificultăți de respirație
  • Scăderea tensiunii arteriale
  • Umflarea buzelor sau limbii
  • Slăbiciune brusc instalată
  •  Sincopa (leșin)
  •  Confuzie
  •  Durere toracică

Concluzie

Hiperreactivitatea bronșică nu este o patologie oficială, însă aceasta se poate manifesta clinic, atât la adulți cât și la copii.

Atunci când este suspicionata hiperreactivitatea bronșică, medicul pneumolog va căuta factori declanșatori, dar și patologii respiratorii ce ar putea fi precedate de această situație.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament, în funcție de cauza identificată.

Sursă