Ce este berberina și ce beneficii poate avea pentru sănătate?

Ce este berberina și cum acționează?

Berberina este un supliment natural despre care se crede că are beneficii pentru sănătate, de la scăderea zahărului din sânge și până la reducerea greutății. Compus natural care se găsește în mai multe plante, precum coada-șoricelului, rădăcina de coptis și fructele arborelui de aurantium, berberina a fost studiată pentru efectul său asupra sănătății și este considerată promițătoare în prevenirea și tratarea unor afecțiuni, printre care prediabetul, diabetul zaharat și bolile cardiovasculare.

Berberina a fost studiată în mai multe cercetări clinice și experimentale, care au demonstrat că poate avea beneficii în ce privește glicemia, profilul lipidic și inflamația. De exemplu, o meta-analiză recentă a 14 studii clinice randomizate, publicată în Journal of Ethnopharmacology, a arătat că berberina poate reduce semnificativ nivelul glicemiei la persoanele cu diabet zaharat tip 2. De asemenea, alte studii au arătat că berberina poate reduce nivelul de colesterol și trigliceride din sânge, poate îmbunătăți funcția endotelială și poate reduce inflamația, toate acestea fiind factori de risc importanți în bolile cardiovasculare.

Modul în care berberina acționează nu este încă pe deplin înțeles, dar se crede că poate influența mai mulți factori, printre care activitatea proteinelor kinazei AMP-activată (AMPK), inflamația și metabolismul carbohidraților și lipidelor.

Berberina: beneficii potențaile

Iată câteva potențiale beneficii ale berberinei:

Reducerea zahărului din sânge

Studii recente privind efectele potențiale ale berberinei asupra sănătății au atras atenția profesioniștilor din domeniul sănătății și a persoanelor care caută modalități naturale de a trata diabetul. Se pare că berberina poate reduce ușor nivelul glicemiei și poate fi la fel de eficientă ca metformina, medicamentul împotriva diabetului zaharat.

Într-o revizuire de acum câțiva ani, cercetătorii au descoperit că berberina ar putea fi un tratament eficient pentru persoanele cu diabet de tip 2. Efectele sale de scădere a zahărului din sânge erau comparabile cu metformina, un medicament obișnuit prescris pentru reglarea nivelului ridicat de zahăr din sânge. O meta-analiză anterioară a constatat că berberina este la fel de puternică ca o terapie de scădere a glucozei, precum medicamentele eliberate pe bază de rețetă.

Totuși, multe dintre studiile asupra berberinei și diabetului sunt recenzii ale studiilor publicate anterior, nu studii randomizate și controlate care compară direct berberina cu medicamentele pentru diabet. Puținele cercetări existente sunt destul de limitate, așa că este greu de spus cu certitudine dacă suplimentul ajută cu adevărat.

Sunt necesare mai multe investigații, dar medicii spun că o combinație de berberină și metformină ar putea permite o reducere a dozei fiecărui medicament și ar avea mai puține efecte secundare decât utilizarea unuia sau a celuilalt medicament. Dacă ești diabetic și vrei să încerci berberina, e necesar să discuți întâi cu medicul curant.

Scăderea colesterolului

Berberina poate avea beneficii și în ce privește colesterolul. Când depozitele de grăsime se acumulează, pot provoca înfundarea arterelor și împiedica fluxul de sânge către inimă și corp. Scăderea colesterolului ajută la combaterea bolilor de inimă. Unele cercetări au arătat că berberina poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol la unele persoane.

Într-un studiu de fitomedicină, participanților obezi li s-au administrat 500 de miligrame de berberină de trei ori pe zi, timp de 12 săptămâni. Rezultatele au relevat o reducere a nivelului de lipide din sânge și o ușoară scădere în greutate. Este nevoie, însă, spun oamenii de știință, de mai multe studii la om pentru a determina dacă suplimentul poate reduce cu adevărat colesterolul.

Pentru persoanele care nu tolerează statinele, cel mai frecvent tip de medicament pentru tratamentul colesterolului ridicat, berberina poate fi o alternativă sigură, de luat în considerare, dar numai cu acordul medicului.

Reducerea recurenței infecțiilor urinare

Berberina ar putea ajuta femeile să evite senzațiile de durere și arsură din timpul  infecțiilor recurente ale tractului urinar și al inflamației vezicii urinare, cunoscută sub numele de cistită.

Într-un studiu controlat randomizat publicat în Journal of Chemotherapy, a fost utilizată o combinație de diferite extracte de plante (inclusiv berberină) pentru a evalua eficacitatea în prevenirea recurenței infecțiilor de tract urinar. 
Grupul A a primit berberină, arbutină și mesteacăn. Grupul B a primit berberină, arbutină, mesteacăn și forskolin. Grupul C a primit proantocianidine, compuși vegetali despre care cercetătorii cred că sunt responsabili de capacitatea sucului de afine de a trata infecțiile urinare. Cei din grupurile A și B au avut episoade mai puține de cistită recurentă în timpul tratamentului și urmăririi ulterioare, cu o încărcare bacteriană mediană mai mică decât grupul C.

Utilă în precesul de slăbire

Berberina pare să aibă beneficii și în ce privește pierderea în greutate, fiind unul dintre cele mai populare suplimente de  slăbire, alături de o dietă echilibrată și sport. Menținerea unei greutăți sănătoase ne protejează de boli de inimă, diabet tip 2, accident vascular cerebral, osteoartrită și anumite tipuri de cancer. Berberina, ca supliment de slăbire poate ajuta la scăderea în greutate și la reducerea grăsimii de pe abdomen,

Într-un mic studiu publicat în revista Medicină complementară și alternativă bazat pe dovezi, 37 de bărbați și femei cu sindrom metabolic au luat 300 de miligrame de berberină de trei ori pe zi, timp de trei luni. La sfârșitul studiului, indicii lor de masă corporală au scăzut, trecându-i de la obezitate la supragreutate. De asemenea, au pierdut în medie doi centimetri în jurul taliei. Aceste studiu a avut limitări, inclusiv dimensiunea redusă a eșantionului, deci ar fi necesare cercetări suplimentare, în special cu grupuri mai mari, pentru a valida descoperirile.

Persoanele supraponderale sau cu obezitate ar putea încerca berberina ca supliment de slăbire împreună cu o dietă sănătoasă și un regim de exerciții pentru a intensifica pierderea în greutate.

Ajutor în digestie

Proprietățile antiinflamatorii și antimicrobiene ale berberinei pot sprijini microbiomul intestinal al persoanelor cu afecțiuni gastro-intestinale, diaree și probleme bacteriane din cauza sindromului intestinului iritabil, colitei ulcerative și a altor boli inflamatorii intestinale.

Într-un studiu randomizat, controlat cu placebo, publicat în Phytotherapy Research, pacienții cu sindrom de colon iritabil, predominant cu diaree, au luat 400 de miligrame de berberină pe zi, timp de opt săptămâni, rezultând îmbunătățiri ale stării de diaree și ale durerilor abdominale.

Prevenirea anumitor tipuri de cancer

Berberina suplimentară ar putea reduce polipii colorectali, potrivit unui studiu dublu-orb, controlat cu placebo, publicat în jurnalul științific The Lancet Gastroenterology & Hepatology. Studiul a inclus aproape 900 de persoane din China cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani cărora li s-au îndepărtat polipii în timpul colonoscopiei. Majoritatea polipilor intestinali sunt benigni, dar unii pot deveni canceroși. După procedură, oamenii au fost repartizați aleatoriu să ia 300 de miligrame de berberină de două ori pe zi sau un placebo și au fost urmăriți unul și doi ani mai târziu.

Niciunul dintre participanți nu a dezvoltat cancer colorectal în timpul studiului, dar cei care au luat berberină au avut mai puțini polipi recurenți (36%) comparativ cu cei care au luat placebo (47%). Potrivit concluziilor autorilor, berberina ar putea avea beneficii în prevenirea cancerului colorectal. De asemenea, nu au fost raportate efecte secundare grave.

Cum se ia berberina?

Berberina este disponibilă ca extract și sub formă de pulbere sau capsule. De cele mai multe ori, suplimentele de berberină includ alte plante care au ca scop tratarea unei afecțiuni. De exemplu, persoanele cu diabet ar putea alege un supliment de berberină cu scorțișoară, care a fost asociat cu scăderea zahărului din sânge.

Numeroase studii privind berberina menționează doze cuprinse între 900 și 1.500 de miligrame pe zi. De obicei, doza recomandată este de 500 miligrame, de trei ori pe zi. Însă doza poate varia în funcție de obiectivul terapeutic și de tipul produsului utilizat, așa că se recomandă a se urma instrucțiunile de pe produs sau indicațiile medicului.

În general, pentru prediabet, doza recomandată este de 500-1500 mg pe zi, administrată de obicei în 2-3 doze, dar, cum spuneam, este important să discuți întotdeauna cu medicul înainte de a începe să iei orice supliment alimentar.

Durata curei cu berberină poate varia în funcție de scopul terapeutic și de răspunsul individual al pacientului. În general, perioadele de tratament pot varia între câteva săptămâni și câteva luni. Nu trebuie depășite doza recomandată și durata tratamentului fără a consulta medicul. În ceea ce privește necesitatea de a lua berberina pentru întreaga viață, aceasta depinde de starea de sănătate a fiecărei persoane și de evoluția bolii sale. 

Efecte secundare și precauții ?

Chiar dacă berberina are o serie de beneficii potențiale și studiile notează că este în general bine tolerată, ca în cazul oricărui supliment alimentar sau medicament, și în cazul berberinei pot apărea unele reacții nedorite.

Unii oameni pot prezenta dureri de cap, iritații ale pielii, greață, crampe, vărsături, diaree, constipație sau ritm cardiac lent dacă berberina este administrată în doze mari. Din cauza lipsei de studii la această categorie de populație, medicii recomandă femeilor însărcinate să evite berberina.

Cum berberina are capacitatea de a reduce zahărul din sânge, există riscul de a scădea prea mult glicemia, mai ales dacă pacientul ia deja medicamente eliberate pe bază de rețetă pentru acest aspect. Hipoglicemia este o stare de sănătate periculoasă care apare atunci când nivelul zahărului scade prea mult. Dacă ai diabet, monitorizează-ți în mod regulat glicemia pentru a te asigura că nu scade prea mult. Și oricine ia berberină va dori să urmărească nivelul zahărului din sânge cu teste regulate de laborator.

În concluzie, berberina este un compus natural care poate avea efecte benefice asupra sănătății, dar este important ca oricine dorește să ia acest supliment să discute mai întâi cu medicul de familie sau cu medicul curant, dacă se tratează de anumite boli.

Sursă