Cauze non – infecțioase ale febrei
Ce este febra?
Febra reprezintă cel mai comun semn clinic întâlnit atât în rândul pacienților spitalizați, cât și în rândul pacienților ce se prezintă în ambulator pentru diverse alte probleme.
Febra, deși caracteristică bolilor infecțioase, poate fi prezența în numeroase alte patologii ce sunt cauzate de un proces infecțios.
Fiziopatologie
Temperatura corporală normală, în rândul pacienților sănătoși, este de 37° C, cu mici variațiuni interindividuale.
La nivelul sistemului nervos central există un centru termoreglator care este responsabil de reglarea temperaturii.
Orice întrerupere sau alterare a procesului de termoreglare poate induce febra sau hipertermice, definită prin creșterea temperaturii peste 38°C.
Mecanismul exact prin care patologiile infecțioase sau non-infecțioase dereglează temperatura nu sunt însă pe deplin cunoscute.
Cauze
Cauzele non-infecțioase ale febrei includ boli autoimune, traumatisme, patologii inflamatorii sau vasculare, dar și unii factori externi precum drogurile sau factorii stresanți din mediu.
Diagnosticul etiologic este foarte important pentru a evita utilizarea de antibiotice atunci când nu este nevoie.
Cauzele mai frecvente includ:
Bolile autoimune reumatice: vasculite, boli de țesut conjunctiv, granulomatoza etc.
Acestea pot fi responsabile de până la 30% din cazurile de pacienți cu febra non-infecțioasă. Aceste patologii sunt investigate și tratate de către medicii specialiști în reumatologie în reumatologie.
Evaluarea inițială include examinarea mucoaselor, a articulaților, a ganglionilor limfatici, a pielii și a vaselor de sânge.
Testele de sânge specifice includ dozarea unor anticorpi, a factorului reumatoid și a altor markeri prezenți în autoimunitate.
Uneori însă poate fi nevoie de examinări invazie pentru a confirma diagnosticul acestor patologii.
AVC ischemic sau hemoragic.
Centru de termoreglare se găsește în creier, iar dacă o parte din țesutul cerebral se ischemiază sau este distrus prin hemoragie, acest centru va fi afectat.
Febra, în acest caz, se numește febra de tip central și este foarte comună în rândul pacienților internați pentru patologii neurologice.
Tumorile cerebrale și traumatismele crani-cerebrale pot fi de asemenea cauze ale febrei din această categorie.
Temperatura va fi, în mod caracteristic, mult mai mare decât în alte cazuri, atingând valori de 43-45°C.
Confirmarea diagnosticului de febră de tip central rămâne o provocare în special pentru pacienții care nu au istoric de afectare neurologică.
Tromboza venoasă și trombembolia
Trombembolismul venos este o cauză frecventă de febră non-infecțioasă. Diverși factori de risc induc o tromboză venoasă, de regulă la nivelul membrului inferior.
Trombul format se poate mobiliza, circulând prin sistemul venos până la arterele pulmonare și implicit plămâni.
Trombembolita pulmonară reprezintă o urgență, pacientul putând să se deterioreze rapid.
Febra asociată cu aceste fenomene vasculare este de regulă subtilă, cu valori ușor crescute peste 38°C și este de scurtă durată, astfel că nu impune aproape niciodată p îngrijorare din partea pacientului.
Sindromul de detresa respiratorie
Sindromul de detresa respiratorie acută sau SDRA reprezintă un stadiu sever al insuficienței respiratorii, în care pacienții au hipoxie și colaps pulmonar.
SDRA apare în diverse contexte, fie patologii respiratorii fie leziuni pulmonare directe sau intoxicații.
Progresia este rapidă, în etape succesive de afectare pulmonară, fiind un sindrom periculos și cu potențial amenințator de viață.
Identificarea și rezolvarea etiologie detresei respiratorii este mai importantă decât tratamentul febrei sau a altor simptome.
Transfuziile de sânge
Transfuziile de sânge sau de produse de sânge sunt necesare la un număr foarte mare de pacienții internați, în special în secțiile chirurgicale și de terapie intensivă.
Deși beneficiile depășesc cu siguranță riscurile, pot apărea unele reacții secundare transfuziilor: reacții alergice, hemolitice, febrile, leziuni pulmonare sau praîncărcate circulatorie.
Febra nu este neapărat de natură infecțioasă în acest caz, ci reprezintă reacția de apărare a organismului din fața unui „corp străin„ reprezentata de sângele donatorlui.
Aceasta apare în primele 24 de ore de la transfuzie și se poate însoți de simptome precum frisoanele, hipotensiune, dificultățile de respirație.
Pancreatită acută
Pancreatita reprezintă inflamația și auto-distrugerea pancreasului, în urma atacului enzimatic cu propriile enzime pancreatice.
Pancreatita acută are diverse etiologii, dintre care consumul excesiv de alcool este cea mai frecventă.
Debutul acestei afecțiuni este acut, cu durere abdominală severă, vărsături, greața, febra și starea generală alterată.
Diagnosticul se bazează pe criterii clinice, de laborator și imagistice.
Colecistita acalculoasă
Colecistita reprezintă inflamația acută a colecistului ce rezultă deseori în urma unor calculi biliari ce obstruează calea de drenaj a bilei.
În colecistita acalculoasă însă, cauză o reprezintă o staza biliară semnificativă, fără să existe calculi.
Febra este unul dintre semnele specifice colecistutei, alături de durere abdominală dreaptă, greață și vărsături.
Ecografia abdominală sau o examinare de tip CT vor confirma diagnosticul.
Tratamentul este chirurgical, fiind de cele mai multe ori o operație realizată în regim de urgență.
Furtuna tiroidiană
Furtuna tiroidiană reprezintă eliberarea unui exces mare de hormon tioridieni, ceea ce duce la o stare hipermetabolică, în care multe sisteme sunt stimulate în același timp.
Deși este o afecțiune rară, furtuna tiroidiană trebuie suspicioasă atunci când nu se identifică o altă cauză a febrei și în special dacă a existat un eveniment precipitant.
Artropatiile cu cristale
Cel mai comun exemplu de afecțiune din această categorie îl reprezintă guta, afecțiune articulară cauzată prin depunerea de cristale de acid uric la nivelul articulațiilor.
Guta și în general artropatiile sunt mai comune în rândul bărbaților, iar riscul crește o dată cu vârsta.
Febra apare în special în pusee, iar perioadele dintre două pusee sau crize de gută sunt asimptomatice.
Administrarea de droguri
Deși este deseori raportată ca și cauza de febra non-infecțioasă, se dovedește frecvent o infecție asociată cu injectarea de droguri intravenoase care este de fapt orginea febrei.
La acești pacienți este dificil de diferențiat cauza unei febre, având în vedere existentă unor substanțe cu efect direct de hipertermice ce sunt utilizate pe post de droguri reacreaționale.
Nu s-a demonstrat un model specific al febrei, gradul acesteia poate varia și poate fi continua, intermitentă, cu creșteri și descreșteri haotice.
Tratament
Temperatura corporală crescută, în lipsa tratamentului, va induce stres suplimentar, deshidratare și afectare neurologică.
În cazul hipertermiei cu valori foarte mari ale temperaturi, răcirea organismului va fi inițiată cât mai rapid, folosindu-se lichide administrare intravenos care sunt reci, sau metode externe precum păturile reci.
Medicația antitermică sunt de asemenea eficiente în controlul febrei în special în cazurile ușoare – moderate.
Este însă esențială identificarea cauzei și tratamentul acesteia.
Concluzie
Febra nu este întotdeauna un semn al unei patologii infecțioase.
Există numeroase patologii ce evoluează frecvent cu febra și trebuie luate în calcul în fața unui pacient cu temperatura crescută peste valorile normale.
Astfel este recomandat să mergeți întotdeauna la medic atunci când aveți febră, pentru a nu fi ratate unele diagnostice potențial severe.