Cât zahăr conțin în realitate produsele noastre preferate

Zahărul, numit de către specialiști „otrava albă”, a devenit inamicul public numărul unu în domeniul nutriției, iar medicii, dar și alte categorii profesionale care militează pentru sănătatea publică, au diverse inițiative care au drept scop reducerea consumului. A mânca prea mult zahăr este la fel de periculos ca fumatul și consumul excesiv de băuturi alcoolice.

Zahărul în exces favorizează apariția unor boli incurabile. Pe primul loc este, evident, diabetul, după care urmează hipertensiunea arterială și cancerul.

Cei care țin foarte mult la siluetă ar trebui să știe că zahărul stă ascuns până și în alimentele considerate sănătoase. De asemenea, nutriționiştii avertizează că zahărul stă ascuns în preparatele la care ne-am fi gândit mai puțin. Este vorba despre acele alimente sau semipreparate dietetice, care deși au puține grăsimi, conțin o cantitate mai mare de zahăr. De ce? Ei bine, alimentele sărace în grăsimi sunt mai puțin apetisante, așa că producătorii se văd nevoiți să adauge un surplus zahăr, pentru a le face mai gustoase.

Cum ne dăm seama dacă un aliment este sau nu sănătos în funcţie de conţinutul de zahăr? Nutriţioniştii spun că un aliment sănătos trebuie să conțină între 5 şi 15 grame de zahăr la 100 de grame. Orice aliment care depăsește un conținut de 15 grame de zahăr la 100 de grame este considerat nesănătos.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă să nu consumăm mai mult de 50 de grame de zahăr pe zi sau 8 cuburi de zahăr (un cub are 6 grame de zahăr). Stiți însă cât zahăr conțin unele dintre produsele aflate pe rafturile magazinelor? Mai jos puteți vedea cât zahăr conțin unele dintre produsele pe care mulți dintre noi le consumăm zilnic.

Sursă