Cât timp ar trebui să dureze un duș?

Dușurile scurte s-ar putea să nu fie suficiente, iar dușurile mai lungi îți pot deshidrata pielea. De asemenea, trebuie să iei în considerare temperatura apei atunci când calculezi timpul perfect pentru duș.

Ești genul care face un duș rapid, sau îți place să stai acolo suficient de mult încât apa să se adune în jurul picioarelor tale? Indiferent de care tabără aparții ar trebui să alegi calea de mijloc, mai ales dacă vrei să-ți menții pielea hidratată și curată.

Deși este foarte important să te speli de câteva ori pe săptămână, dacă nu zilnic, pentru sănătatea și igiena ta generală, petrecerea unui timp prea mare sau prea scurt în duș duce la probleme cu pielea ta.

Cât ar trebui să dureze un duș?

Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), un duș durează în medie 8 minute. Dacă îți place să zăbovești în duș mai mult de 15 minute, ar trebui să-ți reconsideri rutina de igienă.

Conform dermatologului Dr. Edidiong Kaminska, citată de healthline.com timpul maxim recomandat pentru duș este de aproximativ 5 până la 10 minute. Acest interval este suficient pentru a curăța si hidrata pielea fără a exagera. „Pielea noastră are nevoie de apă, ca și corpul nostru, dar dacă exagerăm sau nu facem suficient, pot exista consecințe”, adaugă ea.

Și dacă ai pielea uscată sau eczemă, Dr. Anna Guanche recomandă dușuri mai scurte, cu apă călduță. Mai mult, Colegiul de Medicină Baylor spune că este deosebit de important să eviți dușurile fierbinți în lunile de iarnă, deoarece căldura poate determina suprafața pielii, ceea ce poate duce la inflamații și poate agrava simptomele eczemei.

Efectele secundare ale dușurilor lungi

Deși un duș lung și fierbinte poate părea cel mai bun mod a-ți răsfăța corpul, dușurile prelungite pot deshidrata pielea. „Scopul dușului este de a hidrata și curăța pielea, dar dușurile calde sau fierbinți pentru perioade lungi îndepărtează uleiurile naturale ale pielii, deschid porii și permit umidității să se evapore”, spune Dr. Kaminska.

Pentru a menține umiditatea, ea recomandă de obicei aplicarea unei creme hidratante pentru corp după duș, deoarece aceasta permite apei să rămână în piele și să nu se evapore.

Efectele secundare ale dușurilor scurte

Dacă spălatul excesiv are consecințe, este sigur să spunem că și spălatul insuficient prezintă probleme. În general, spălatul insuficient poate să nu curețe pielea în mod corespunzător.

„Toți avem bacterii și organisme normale care trăiesc pe pielea noastră (flora normală), și aceasta ne protejează pielea de leziuni”, explică Dr. Kaminska. Dacă echilibrul este înclinat spre creșterea excesivă a florei normale sau sănătoase, ea spune că acest lucru poate crește riscul de infecții ale pielii, ca să nu mai vorbim de riscul de miros corporal dacă îți speli pielea insuficient.

Sursă