Calmante naturale pentru durerile în gât la copii și adulți
Cele mai multe dureri în gât apar ca un simptom al unei răceli, și sunt cauzate de virusuri, iar nu de bacterii. Acest lucru înseamnă că trec de la sine în circa o săptămână.
Pe durata bolii, ne putem folosi de câteva remedii naturale pentru ameliorarea simptomelor și reducerea durerii. Cele mai multe dinte ele nu constă aproape nimic în plus că se află deja în casele noastre.
Gargară cu apă cu sare
Este fără îndoială unul din cele mai simple și rapide remedii pentru prevenirea unei răceli, dar și pentru tratarea durerilor în gât.
Încălziți un pahar cu apă și adăugați ½ linguriță de sare de mare. Amestecați și luați câteva guri din soluția salină obținută pentru a face gargară.
Acest remediu poate fi folosit pentru copiii cu vârsta peste 5 ani, dar și pentru adulți. Este util inclusiv în reducerea durerii cauzate de o infecție cu streptococ, până se ajunge la medic.
Potrivit Mayo Clinic, apa cu sare trage afară excesul de lichid din țesuturile inflamate ale gâtului. Ajută de asemenea la subțierea mucusului și la eliminarea altor iritanți, precum bacterii, alergeni sau fungi.
O compresă caldă
Pentru calmarea durerii în gât sau a tusei, înmuiați un prosop curat în apă fierbinte, stoarceți excesul de lichid și aplicați-l pe zona gâtului sau a pieptului.
Se aplică din oră în oră, pentru subțierea mucusului. Se lasă să acționeze de fiecare dată 10-15 minute.
Suc de lămâie și miere
O combinație delicioasă și eficientă pentru tratarea gâtului. Copiilor le place mult acest siropel natural. Mierea are proprietăți anticateriene, iar sucul de lămâie conține antioxidanți cu efecte stimulatoare asupra imunității.
Fructe de soc
Potrivit studiilor, fructele de soc se numără printre cele mai puternice antivirale ale naturii. Acestea scurtează durata unei gripe sau răceli. Pot fi administrate sub formă de sirop (la copii) sau tinctură.
Salvie și echinacea
Un ceai preparat din aceste două plante poate fi folosit atât intern, cât și sub formă de gargară. Un studiu realizat de cercetătorii suedezi a arătat că un spray pe bază salvie ș echinacea a calmat durerea în gât la fel de eficient ca un spray de bază de clorhexidină (antiseptic) sau lidocaină (aneestezic local), care produce efecte secundare (reacții inflamatorii și alergice).
Evitați medicamente precum Paracetamol sau alte medicamente care conțin acetaminofen, deoarece acesta poate cauza convulsii, ritm cardiac crescut și risc de astm.
Un alt medicament de evitat este Efedrina (decongestionant nazal). Nu este eficient, și este contraindicat copiilor sub 4 ani.
Nu luați antibiotice dacă medicul nu a confirmat că durerea în gât este cauzată de o bacterie (Streptococ). Antibioticele nu omoară virusurile, ci doar bacteriile.