Beneficiile echinaceei pentru sănătate

Echinacea este o plantă care este folosită medicinal de mulți ani. În America de Nord, planta a fost folosită pentru efecte tonice și de fermitate de mai bine de 400 de ani. Echinacea purpurea este cel mai adesea folosită pentru a crea tincturi și medicamente, deși unii producători adaugă alte tipuri de echinaceea (pala, cu frunze înguste si altele).

PROPRIETATILE UTILE ALE PLANTEI

Echinacea este foarte utilă pentru organism și are un spectru larg de acțiune. Ca și alți adaptogeni, planta are un efect pronunțat, dar spre deosebire de medicamente, trebuie luată în cure pentru a obține efectul. Echinacea este cunoscută în primul rând ca un imunomodulator cu spectru larg. Datorită acestui fapt, echinacea are un efect mai puternic asupra apărării imune a organismului decât alți adaptogeni (deți este inferior altor medicamente adaptogene în creșterea performantei fizice si psihice).

INTĂRIREA IMUNITĂȚII

Preparatele cu echinaceea sunt excelente pentru diferite virusuri și răceli. O meta-analiza  a arătat că extractul de echinacea poate reduce riscul de răceala cu până la 58%.   Mai mult, echinacea acționează asupra organismului nu numai ca agent terapeutic, ci si ca agent profilactic. Adica, luarea de suplimente poate reduce atat riscurile, cât și atenua cursul bolii.

PREVENIREA BOLILOR

Unele studii arată ca echinacea poate reduce ușor riscul de a dezvolta multe boli, inclusiv cancerul. Oamenii de stiință de la Institutul National de Sănătate din SUA au descoperit ca substanțele benefice continute în extractul de echinacea pot reduce riscul de a dezvolta tumori cerebrale. Cu toate acestea, acest efect nu trebuie luat ca o acțiune pronunțată și o metoda de tratament. În acest caz, echinacea poate fi chiar dăunătoare sănătății. Un preparat pe baza de plante ar trebui sa fie considerat doar ca un plus la terapia generală și de baza, precum și pentru a menține proprietățile imune ale organismului.

REDUCEREA DURERII

De sute de ani, indienii din America de Nord au folosit echinacea nu numai ca tonic, ci și ca analgezic. Extractul de plantă nu oferă același efect rapid ca și medicamentele, prin urmare nu poate servi ca substitut sau alternativa. Dar ca remediu pe baza de plante și natural fără efecte secundare, planta este destul de eficienta. Echinacea nu dăunează organismului și este complet sigură, cu condiția respectării dozelor recomandate.

EFECT ANTIINFLAMATOR

Procesele inflamatorii pot provoca vătămări semnificative organismului, iar echinaceea este o modalitate bună de a le suprima. Oamenii de știință   au descoperit ca utilizarea regulată a suplimentelor de echinaceea poate reduce și controla inflamația, ceea ce imbunătățește sănătatea generală. Cu toate acestea, în unele cazuri, planta trebuie folosită cu prudenta, atunci când nu este necesar să suprimați prea mult procesele inflamatorii. De exemplu, multe studii mari au arătat ca reducerea severă a inflamației poate afecta negativ calitatea stresului de antrenament și poate reduce creșterea musculară. Prin urmare, cu toate beneficiile sale, în astfel de condiții, echinaceea va fi dăunătoare. În cazurile în care procesele inflamatorii sunt cauzate de infecții sau boli, va fi foarte eficient.

IMBUNATATIREA SANATATII PIELII

Efectul tonic general al echinaceei asupra organismului ajută la eliminarea unor boli ale pielii, precum și la limitarea aspectului ridurilor. Unele studii arată ca extractul medicinal îmbunătățește starea generală de sănătate a pielii, reduce iritația și descuamarea (dar numai daca problemele nu sunt cauzate de boli grave sau defecțiuni).

Sursă