Băuturile carbogazoase: ce trebuie să știi despre ele?

 

Consumul de băuturi carbogazoase are avantajul că poate crește rapid nivelul energiei, dar aceasta vine la pachet cu un conținut ridicat de zahăr și cu o aciditate crescută care pot avea efecte negative asupra sănătății. Moderația este condiția necesară pentru ca efectele adverse să nu se manifeste în timp.

Informații generale despre băuturile carbogazoase

Băuturile carbogazoase se încadrează la categoria băuturilor non-alcoolice, dar ele pot conține alcool și suc de fructe, în cantități foarte mici, de mai puțin de 0,5 % din volumul total.

Acestea pot avea multiple efecte negative asupra organismului, dacă sunt consumate în exces.

Consumul excesiv de băuturi carbogazoase poate avea drept urmări mai multe probleme de sănătate, printre care probleme legate de surplusul de greutate, diabet zaharat, afecțiuni ale inimii, astm sau alte afecțiuni ale plămânilor.

Există oameni care beau zilnic cel puțin o doză de băutură carbogazoasă care conține cafeină. Această cantitate este foarte mare și are efecte adverse, chiar dacă, un organism deja obișnuit cu consumul, nu pare să le resimtă, consumatorul fiind deja dependent.

Consumate cu moderație, totuși, băuturile carbogazoase pot da o stare aparentă de bine, asociată cu creșterea nivelului de energie. Este foarte important însă ca băuturile carbogazoase să fie consumate doar ocazional.

Tipuri de băuturi carbogazoase

Apa minerală, sucurile de fructe, diverse ceaiuri și băuturi energizante pot fi comercializate sub formă de băuturi carbogazoase, prin adaos de dioxid de carbon sub presiune.

Băuturile carbogazoase conțin de obicei zahăr, cofeină și coloranți. Acestea nu conțin prea multe vitamine sau minerale, așa că din punct de vedere nutrițional nu sunt neapărat benefice pentru organism. În schimb, sunt foarte bogate în calorii. Unele studii spun că 330 ml de băutură carbogazoasă consumată zilnic poate avea ca urmare îngrășarea cu jumătate de kilogram într-o lună și pot conține doza de zahăr pe o zi recomandată unui adult de sex masculin.

Datorită consumului ridicat de zahăr, crește și riscul apariției diabetului zaharat, pe lângă riscul creșterii în greutate. Consumul de băuturi carbogazoase contribuie la scăderea calciului din organism, așa că are drept consecință și posibile afecțiuni ale oaselor, cum ar fi osteoporoză.

Zahărul din băuturile carbogazoase contribuie și la apariția cariilor, astfel încât este afectată și sănătatea dinților. Acest efect are loc din cauză că băuturile carbogazoase au capacitatea de a dizolva smalțul dinților. Acidul care atacă smalțul este vinovat și de producerea unui dezechilibru al mineralelor din organism, ceea ce poate duce la apariția afecțiunilor renale, așa cum este litiaza renală.

Tot de la aciditatea băuturilor carbogazoase pot apărea și arsuri stomacale.

Fructoza din sucuri carbogazoase poate determina hipertensiunea arterială, creșterea trigliceridelor dar și creșterea riscului de apariție a cirozei hepatice, fiind vorba în special de fructoza sintetică.

Sistemul digestiv este afectat și el de aciditatea din sucurile carbogazoase. În plus, aceste băuturi au și efect diuretic, ceea ce poate crește riscul de deshidratare.

Atât cafeina, cât și excesul de zahăr din băuturile acidulate contribuie la creșterea volumului de urină. Cafeina în exces poate avea ca efect unele afecțiuni precum insomnie, stare iritabilă, aritmie sau hipertensiune arterială.

Alte riscuri ale consumului de băuturi carbogazoase sunt asociate unei substanțe numite aspartam, îndulcitor sintetic, care are multiple efecte adverse. Aspartamul este folosit în compoziție deoarece este mult mai dulce decât zahărul natural. Multe băuturi carbogazoase conțin și E-uri, în special E211, cu rol de conservant. În cantități mari, se pare că acesta poate provoca deteriorări la nivel celular.

Apa minerală carbogazoasă

Apa minerală are multe beneficii asupra organismului. Varianta carbogazoasă poate cauza balonare sau probleme legate de digestie. Dioxidul de carbon prezent în apa minerală carbogazoasă poate afecta digestia dacă în același timp au fost consumate grăsimi sau lactate. De asemenea, poate avea un efect iritant asupra gâtului și poate provoca sughițuri.

În același timp, există însă și beneficii, cum ar fi o mai bună capacitate de înghițire.

Sucurile carbogazoase

Sucurile carbogazoase conțin adesea mult zahăr sau îndulcitori, în timp ce aportul nutrițional nu este foarte mare. Chiar dacă acestea conțin și un procent de suc de fructe, nu se pot compara efectele benefice ale consumului de fructe crude față de consumul acestora sub formă de sucuri.

Ce conțin băuturile carbogazoase?

Băuturile carbogazoase conțin coloranți chimici. Colorantul caramel, de exemplu, care nu provine din zahăr caramelizat, ci este obținut printr-un proces chimic, a fost asociat conform unor studii cu probleme vasculare, precum și cu afecțiuni ale plămânilor, ale ficatului sau ale glandei tiroide.

De asemenea, aceste băuturi acidulate conțin foarte mult zahăr și au un aport caloric foarte mare. Există studii care arată că un adult trebuie să meargă pe jos o oră pentru a consuma caloriile furnizate de o sticlă de jumătate de litru de suc acidulat de 220 de calorii.

Sucurile carbogazoase conțin și cofeină, care contribuie la deshidratare și poate împiedica absorbția magneziului în organism.

Cele care sunt promovate drept sucuri dietetice conțin, uneori, benzoat de sodiu sau potasiu, substanțe care pot irita ochii, pielea și mucoasele. În același timp, în anumite condiții, acestea pot fi convertite în benzen, substanță cu potențial cancerigen.

Este de preferat să cunoaștem ce tipuri de băuturi ne pot ajuta cu adevărat în diete și menținerea formei fizice, evitându-le pe cele nesănătoase. De exemplu, putem alege shake-uri proteice, care sunt indicate și celor care vor să își crească masa musculară, dar și celor care vor sa piardă în greutate. Cum funcționează shake-urile proteice?  Află mai multe despre cum funcționează acestea de la specialiștii din echipa Decathlon.

Ce efecte are consumul de băuturi carbogazoase asupra organismului?

Riscul de obezitate asociat cu consumul de băuturi carbogazoase este mult mai ridicat în rândul copiilor. Aceștia pot avea tendința de a consuma sucuri la fel cum beau apă, fără a realiza care pot fi consecințele acestui obicei.

Pentru bărbați, consumul excesiv de băuturi carbogazoase crește riscul de a fi afectați de boli de inimă. Femeile riscă mai mult afecțiuni legate de fertilitate și boli ale aparatului reproducător. Persoanele în vârstă sunt mai afectate de boli ale oaselor sau afecțiuni ale rinichilor.

Nu există predispoziții legate de vârstă, în schimb, atunci când vine vorba despre afecțiuni ale aparatului respirator cauzate de consumul de băuturi carbogazoase, atât copiii, cât și aduții și vârstnicii riscă să fie afectați de astm sau boli ale plămânilor asociate cu consumul de băuturi carbogazoase.

Tot în asociere cu băuturile carbogazoase apar și afecțiuni ale dinților, fiind distrus smalțul și favorizându-se apariția cariilor, din cauza conținutului foarte ridicat de zahăr.

Magneziul, vitamina D și calciul se absorb mult mai greu în organism din cauza acidului fosforic din băuturi carbogazoase.

Persoanele care beau frecvent sucuri acidulate au tendința de a acumula grăsime în jurul taliei, ceea ce poate duce la o serie de afecțiuni ale organelor situate în zona respectivă. Grăsimea viscerală poate duce și la boli cardiovasculare și la apariția diabetului de tip II. În același timp, în urma consumului regulat de băuturi carbogazoase pot apărea disfuncții metabolice, precum și alergii și afecțiuni ale ficatului.

Ce afecțiuni poate cauza consumul de băuturi carbogazoase?

Consumul excesiv de băuturi carbogazoase poate cauza apariția unor afecțiuni precum diabetul, probleme ale rinichilor, probleme cardiace, probleme legate de fertilitate, deshidratare și chiar unele tipuri de cancer.

Cât de frecvent e recomandat să consumăm băuturi carbogazoase?

Consumul de băuturi carbogazoase trebuie să fie moderat. Există persoane care le aleg atunci când au nevoie de un plus de energie, de exemplu studenții care învață pentru examene și au nevoie să-și mențină atenția alertă.

Alt tip de băuturi, cum ar fi cele izotonice, pot reprezenta însă o variantă mai sănătoasă pentru a crește nivelul de energie. Este important mai întâi să cunoaștem rolul băuturilor izotonive (de ce să le consumăm și cum ne ajută). 

Alte persoane consideră că o băutură carbogazoasă este benefică, deoarece contribuie la grăbirea digestiei, contracarând efectele constipației.

Toate aceste variante pot fi acceptabile în condițiile în care nu se fac excese, caz în care pot apărea efecte adverse și chiar unele afecțiuni periculoase.

Alte recomandări legate de băuturile carbogazoase

Apa plată este cea mai importantă băutură, necesară pentru consum zilnic. Ea asigură hidratarea necesară pentru buna funcționare a organismului. În locul băuturilor carbogazoase se recomandă consumul de apă, dar și ceaiuri sau infuzii de plante și fructe, sucuri de fructe naturale sau lactate.

Atunci când apar simptome, cum ar fi senzația de sufocare sau dureri abdominale și diaree sau senzații de amețeală și dureri de cap asociate consumului frecvent de băuturi carbogazoase, trebuie consultat medicul specialist pentru a afla dacă și în ce mod acestea afectează funcționarea organismului.

Sursă