Bauturi care aduc un somn liniștit.

1. Laptele de migdale: o alternativa tentanta pentru cei care vor altceva decat laptele clasic si sunt atrasi de optiunile vegetale usor de gasit in magazine, cu aroma puternica si bun cald sau rece, simplu sau cu miere, putina vanilie, eventual scortisoara daca vreti si un pic de gust exotic, evocand tinuturi indepartate. O cana de lapte de migdale rece sau caldut, simplu sau cu alte ingrediente, este recomandat cu jumatate de ora inainte de culcare daca vreti un somn lung si odihnitor.   

2. Ceaiul de musetel: o reteta banala careia i se poate adauga un plus de aroma cu putina menta, niste miere, un pic de ghimbir daca ne-am plictisi de gustul dulceag. Din plicuri sau folosind direct planta uscata, preparat dintr-o lingurita de ceai la o cana cu apa fierbinte, lasata la infuzat pentru 3-5 minute si filtrata daca este nevoie, ceaiul de musetel linisteste intregul organism, il ajuta sa se relaxeze, iar somnul va fi mai odihnitor. 

3. Ceaiul de menta: ales ca o metoda naturista, traditionala de tratare a usoarelor indispozitii digestive, ceaiul de menta atrage prin gustul proaspat, poate fi preparat cu mai multe sau mai putine frunze (daca nu alegeti plicurile cu ceai de menta) si este la fel de bun simplu sau indulcit, rece sau cald. Nu doar ca va linisti stomacul, usurand si digestia peste noapte, dar da o stare de buna dispozitie si veti dormi mai bine noaptea. 
 
4. Apa de cocos: cu aroma ei dulceaga, este recomandata celor care vor o bautura sanatoasa, naturala, dar si un plus de energie, insa datorita vitaminei B in cantitate mare va reduce nivelul stresului cotidian, iar potasiul si magneziul relaxeaza muschii si ne vor ajuta sa adormim mai usor, mai repede. Poate inlocui cu usurinta un ceai de fructe sau un pahar de lapte cald. 
 

5.Ovazul: este un aliment care previne si amelioreaza insomniile, inducand un somn linistit si profund. Acesta, pe langa faptul ca favorizeaza tranzitul intestinal, contine triptofan, hormonul implicat in stimularea productiei de melatonina si serotonina.

Pont: Ovazul poate fi adaugat in lapte, iaurt sau apa si consumat cu o ora inainte de a merge la culcare.

Ceaiul de floarea pasiunii este recunsocut ca remediu natural împotriva insomniei datorită efectului calmant şi relaxant. Unii specialiştii îl recomandă şi pentru anxietate. Oboseala cronică, lipsa concentrarii, stările de iritare şi depresiile dispar dupa un ceai de floarea pasiunii.

Ceaiul de tei este recomandat persoanelor care au tulburări de somn datorită calităţilor sale relaxante. Este un calmant general pe care poţi să-l foloseşti cu încredere şi atunci când te supără  stomacul pe fond de stres.

Dacă simţi că nu poţi adormi sau dacă suferi de palpitaţii, stări de nervozitate sau nelinişte, ceaiul de valeriană constituie un remediu excelent. Nu îţi  va da  somnolenţă pe timpul zilei, ci doar te va ajuta să te relaxezi.

Preluat: https://sfaturi-idei-si-povesti-despre-viata.ro/