Aveți colesterolul mărit? Mâncați cât mai multă ceapă și usturoi (studii)

Puține persoane știu că se poate obține o reducere considerabilă a colesterolului cu ajutorul unei alimentații sănătoase, bazată pe multe legume, fructe și alimente bogate în fibre.

Această substanță grasă din sânge – „numită colesterol” este periculoasă deoarece poate duce la formarea plăcilor de grăsime (ateroscleroză) și implicit la dezvoltarea bolilor coronariene.

Cercetătorii spun că la o scădere de 1% a colesterolului se constată o scădere de 2% a riscului de infarct miocardic.

Ceapa și usturoiul sunt cele mai eficiente alimente împotriva hipercolesterolemiei și a complicațiilor sau bolilor cardiovasculare asociate.

Morcovul este pe primul loc în topul alimentelor cu efecte anti-colesterol. Pe locul doi se află avocado, urmat de fasole, țelină, ceapă și usturoi.

Botanistul James a Duke acordă usturoiului și cepei un loc important în „Farmacia Verde” de remedii naturale împotriva nivelului crescut de colesterol.

Recomandarea de a crește consumul de ceapă și usturoi este susțină de cercetările științifice. Numeroase studii au arătat că 1 cățel de usturoi pe zi este suficient pentru a obține o reducerea de 10-15% a colesterolului total. Același efect îl are și consumul unei jumătăți de ceapă pe zi.

Alte cercetări au arătat că 1 cățel de usturoi pe zi a dus inclusiv la scăderea tensiunii arteriale la persoanele hipertensive.

Într-un alt studiu, 50% din participanții care au primit ulei de ceapă (3 lingurițe/zi) au avut parte de o scădere de 7% până la 30% a nivelului de colesterol.

Cercetătorii de la Universitatea din Adelaide, Australia, au obținut rezultate clinice foarte bune asupra persoanelor cu colesterolul mare, în urma unei cure de 2 luni cu usturoi. Colesterolul seric total a scăzut cu 8%, un procent asociat cu un risc de 38% mai mic de evenimente coronariene la persoanele cu vârsta de 50 de ani.

Autorii acestui studiu au concluzionat că usturoiul poate constitui o alternativă naturală mai sigură la medicamentele de scădere a colesterolului la pacienții cu colesterol ușor mărit.

După usturoi, botanistul Duke recomandă ghimbirul, feniculul, nucile, șofrănelul și susanul. Foarte important este de asemenea consumul de ovăz, orz și alte cereale integrale, bogate în fibre, care împiedică absorbția colesterolului în sânge și elimină excesul deja prezent.

Sursă