Apă plată sau minerală? Dr. Adrian Copcea: „Gazul în sine nu este factorul problemă”

Apa reprezintă o parte importantă a vieții noastre, datorită numeroaselor sale beneficii. În mod normal, oamenii consumă apă plată. Iar apa carbogazoasă este recunoscută datorită efervercenței și varietății sale de arome.

Poate fi dificil să stabilești care tip de apă este mai bun. Dar, dacă analizezi cu atenție beneficiile și efectele adverse ale fiecărui sortiment, poți lua o decizie avantajoasă. Iată care este cea mai bună pentru sănătate.

Potrivit medicului nutriționist Adrian Copcea, răspunsul la această întrebare poate fi surprinzător pentru mulți: gazul în sine nu este factorul problemă. Problema principală vine, de fapt, din conținutul de zahăr aș băuturii carbogazoase.

Când dioxidul de carbon (CO2) se dizolvă în apă, se formează acidul carbonic (H2CO3), care contribuie la aciditatea ușoară a băuturii. Această aciditate este extrem de slabă și, de obicei, nu afectează în mod simțitor sănătatea noastră.

Acidul carbonic din apa minerală nu este suficient de puternic pentru a provoca probleme. Totodată, efectul său asupra pH-ului stomacului este minim comparativ cu aciditatea gastrică naturală.

Potrivit experților, băuturile cu conținut ridicat de acid afectează smalțul dentar. Studiile sugerează că riscul de carii este legat mai mult de zahărul din băuturi decât de aciditatea acestora. Astfel, apa minerală carbogazoasă, fără zahăr, nu prezintă un risc semnificativ pentru smalțul dentar, comparativ cu sucurile acidulate care conțin zahăr.

Totodată, persoanele cu afecțiuni gastrice gastrită sau ulcere, se pot întreba dacă apa minerală le poate agrava simptomele. De obicei, apa minerală nu provoacă probleme legate de aciditatea stomacului. Mai degrabă, efectele neplăcute pot proveni din gazul care poate cauza balonare. Astfel, dacă te știi predispus la balonare sau suferi de o afecțiune care limitează carbonatarea sau aportul de sodiu, apa plată este o opțiune mai sigură. Rămâne cea mai pură formă de hidratare, fără aditivi.

În același timp, se recomandă consumul moderat. Bea apă carbogazoasă în cantități moderate și consumă apă plată pentru a acoperi nevoile esențiale de hidratarea. Apa carbogazoasă reprezintă o alternativă mai bună la băuturile fără alcool.

Sursă