Anxietatea și depresia – diagnostic și simptome
Simptome fizice ale anxietății – cum le gestionezi
Simptomele fizice ale anxietății pot fi mai surprinzătoare decât te-ai aștepta însă prin anumite strategii de coping, care presupun exerciții sau rutine foarte simple, anumite simptome, precum dureri de cap, tulburări stomacale sau dificultăți de respirație, pot fi ameliorate.
Pe lista simptomelor enumerate mai sus se alătură și altele, prin care starea de greața și, chiar, durerile musculare. Adesea, toate acestea nu au o cauză fizică, ci sunt declanșate de puterea emoțiilor.
Motivul pentru care apar simptomele fizice ale anxietății provine din sistemul nervos autonom. Acesta este unul din sistemele organismului uman care nu poate fi controlat în mod conștient, precum sistemul locomotor, de exemplu. Cu toate acestea, sistemul nervos autonom joacă un rol foarte important în organism, având acțiune de reglare a mai multor funcții, printre care ritmul cardiac, respirația, funcția de urinare și pe cea sexuală. Tot sistemul nervos autonom este cel care activează primul atunci când te afli în fața unui pericol fizic, fiind responsabil pentru stimularea instinctului de autoconservate ( fight or flight response ), care te ajută să te aperi sau să fugi din calea pericolului.
Atunci când te afli sub imperiul stresului sau al anxietății, sistemul nervos autonom intră în acțiune, iar simptomele fizice pot apărea. Printre cele mai comune simptome se numără: durerile de cap, starea de greață, respirația sacadată sau dificultățile de respirație, tremorul mâinilor sau durerile stomacale.
Aceste simptome sunt ușor de recunoscut pentru medici, deoarece adesea se întâmplă că anumiți pacienți să facă atacuri de panică și să resimtă simptome fizice, fără să existe nimic în neregulă din punct de vedere organic.
În ziua de azi, în contextul crizei sanitare globale și a consecințelor acesteia asupra economiei, foarte multe persoane dezvoltă simptome fizice care sunt, de fapt, consecințe ale manifestării anxietății. Potrivit Harvard Medical School, stresul pe care îl retrăim în această perioadă este legat de mai mulți factori puternici, cum ar fi calitatea vieții, în tandem cu pericolul iminent al noului coronavirus SARS-CoV-2. Așadar, pe fondul pandemiei, rata de stres și de anxietate a crescut major.
Pentru anumite persoane, situația actuală este debutul unui cerc vicios. Anxietatea și stresul produc, la rândul lor, simptome fizice, iar reacția individului la aceste simptome le poate înrăutăți. Cu cât te concentrezi mai mult pe ele, cu atât te vei alarma mai mult, ceea ce va intensifica simptomele. De multe ori, situația poate scăpa de sub control și deveni extrem de inconfortabilă pentru persoana afectată, cu repercusiuni de lungă durată pentru nivelul de productivitate al acesteia și starea sa generală de bine.
Identificarea și ameliorarea anxietății
De multe ori, fixați pe efectele fizice ale anxietății poate încețoșa punctul de pornire al acesteia, precum și motivul. Specialiștii recomandă depistarea cauzei anxietății și dacă este, într-adevăr, motivul simptomelor fizice. Ulterior, se poate acționa asupra ameliorarea acestora și întreruperea ciclului anxios.
Primul pas pe care îl poți face este să te oprești și să evaluezi starea în care te afli. În acest punct, este important să observi, cu atenție, ce se întâmplă în organismul tău. Gândește-te la aceea ce simți și încearcă să corelezi aceste simptome cu o supărare pe fond emoțional sau cu o reacție recentă la o veste sau un eveniment alarmant sau stresant. Dacă simptomele resimțite au apărut după o perioadă de timp stresantă, este posibil ca acestea să fie declanșate pe fond emoțional. De asemenea, încearcă să fii mereu atentă la anumite semnale ale corpului, precum tensionarea musculară, care poate fi un indicator de stres.
Următorul pas este să îți cauți distracții. Dacă bănuiești că anxietatea se află în spatele simptomelor fizice resimțite de curând , un mecanism de coping eficient este identificarea unor activități distractive, care să îți producă plăcere și să îți țină mintea ocupată. Este recomandat să îți clădești un repertoriu de activități pe care să te poți baza, pentru atunci când simți stare de îngrijorare sau stres. Poate fi vorba de orice fel de activitate, de la spălatul sau călcatul de rufe, până la construirea unui puzzle sau o baie fierbinte și relaxantă. Chiar și o activitate banală, precum udatul florilor, poate ajuta. Acest tip de activități te poate scoate din ciclul anxios, care nu face altceva decât să sporească intensitatea simptomelor fizice. De multe ori, odată ce intri în ritmul activității alese, iar mintea se concentrează pe altceva față de simptome, acestea se vor ameliora. La început s-ar putea să îți fie puțin dificil să te concentrezi pe altceva, dar în timp, îți vei antrena mușchiul atenției iar simptomele se vor ameliora vizibil. Important este să încerci cât mai multe activități, pentru a descoperi ceea ce îți place.
Etapa următoare a procesului este dedicată relaxării. Așadar, pentru a elimina stresul poți încerca exerciții de respirație sau de la relaxare a corpului. Există numeroase resurse online, precum și aplicații de mobil, care te pot ajuta, prin tehnici de meditație ghidată. Activitatea fizică este, la rândul ei, de real ajutor. Încearcă să faci mișcare, câte puțin, în fiecare zi.
Dacă simptomele fizice pe care le resimți sunt cauzate de anxietate, atunci este important să îți repeți, mereu, că ceea ce simți nu te poate afecta pe plan fizic, deci nu te poate vătăma. Odată ce anxietatea se ameliorează, la fel se va întâmpla și cu aceste simptome.
Simptomele fizice care declanșează anxietatea
Nu în ultimul rând, este important de reținut că există o diferență între anxietatea care declanșează simptome fizice și simptome fizice și simptomele fizice care declanșează anxietatea. De exemplu, persoanele care suferă de afecțiuni respiratorii, precum astm. Dacă suferi de anumite probleme de natură fizică, este important să te consulți cu medicul curant, pentru a putea înțelege în ce măsură acestea îți pot impacta echilibrul emoțional și despre cum îți poți proteja sănătatea emoțională. Este posibil ca medicul să îți recomande un control psihologic sau, chiar, terapia psihologică, pentru un management optim al stărilor de stres și anxietate. De asemenea, acesta îți poate prescrie suplimente anti stres, pe bază de substanțe naturale, care oferă o stare de calm, fără să dea senzația de somnolență.