7 cele mai sanatoase si delicioase uleiuri vegetale pentru gatit
Uleiul vegetal este un produs aproape indispensabil in orice bucatarie. Acizii grasi mononesaturati si polinesaturati continuti in uleiul vegetal sunt foarte importanti pentru sanatatea noastra, asa ca gatitul cu ei nu va dauna nici macar celor care tin o dieta stricta.
Iata cateva dintre cele mai sanatoase si gustoase tipuri de uleiuri vegetale, care sunt grozave pentru a gati un numar mare de feluri de mancare.
Ulei de avocado
Avocado este una dintre cele mai bogate surse de acid oleic, un acid gras mononesaturat care ajuta la reglarea tensiunii arteriale si la imbunatatirea functiei creierului. Uleiul din pulpa acestui fruct are aceleasi beneficii pentru sanatate si poate fi folosit la prajit, avand un punct de fum destul de ridicat de 271 de grade (daca temperatura este mai mare, uleiul va incepe sa elibereze substante cancerigene si va deveni inutilizabil).
Ulei de masline
In unele tari, uleiul de masline este considerat aproape un remediu pentru toate bolile. Si desi aceasta este o exagerare clara, uleiul de masline nu poate fi numit un produs inutil. Contine acizi grasi omega-3, vitamina E si vitamina K, care sunt esentiale pentru coagularea sangelui si formarea oaselor. Cel mai util este uleiul de masline extravirgin. Punctul sau de fum este de numai 160 de grade, asa ca acest ulei este cel mai bine sa nu fie folosit pentru prajirea alimentelor, dar poate fi adaugat la sosuri, salate, supe, gustari reci si asa mai departe.
Ulei de migdale
Potrivit unui studiu , uleiul de migdale imbunatateste sanatatea cardiovasculara si protejeaza organismul de stresul oxidativ datorita continutului sau ridicat de vitamina E. Teoretic, acest ulei poate fi folosit la prajit, deoarece punctul lui de fum este de 216 grade , dar este mai bine sa nu risti si sa-l adaugi la preparatele reci.
Unt de arahide
Untul de arahide are un miros si un gust foarte placut, precum si o valoare nutritiva ridicata, deoarece alunele sunt supuse unei procesari minime pentru a face unt. Punctul de fum al acestui ulei este de 227 de grade, deci este potrivit atat pentru prajit cat si pentru sos de salata.
Ulei de in
Uleiul de seminte de in este deosebit de popular printre sportivii care doresc sa creasca cantitatea de grasimi sanatoase din dieta lor. Uleiul de in se poate adauga in salate, aperitive, sosuri si feluri secundare. Nu este recomandat sa se prajeasca cu el, deoarece se transforma intr-un lichid inutil si cu miros neplacut dupa incalzirea la peste 107 grade.
Ulei de rapita
Uleiul de rapita, cunoscut si sub denumirea de ulei de canola, alaturi de uleiul de masline, se numara printre produsele de top recomandate pentru prevenirea bolilor cardiace si vasculare. Ajuta la combaterea inflamatiei si reduce riscul de accident vascular cerebral si atac de cord. Uleiul de canola nerafinat devine cancerigen la 107 grade, in timp ce uleiul de canola rafinat devine cancerigen la 204.
Ulei de susan
Acest ulei este cel mai des folosit in bucataria asiatica. Are un miros neobisnuit si distinct si poate imbunatati foarte mult gustul pestelui, puiului .