Revigorează organismul și cresc imunitatea pe termen lung. Iată ce trebuie sa folosești.
Iarna continuă să ne facă surprise. Prognozele meteorologice variază în funcție de zonele geografice. Pentru a ieşi cu bine din iarnă, pentru a scăpa de viroze, dar mai ales de oboseala intelectuală accentuată, măceşul este planta care revigorează organismul şi îmbunătăţeşte imunitatea pe termen lung, spun specialiştii japonezi.
De la măceş se valorifică fructele, foarte bogate în vitamina C, în pectine, zaharuri, tanin şi în caroten. Ca tonic vitaminizant, măceşele măresc secreţia biliară, fiind indicate în afecţiunile ficatului şi ca diuretic în boli de rinichi, spun specialiștii europeni. În fitoterapie, fructele de măceş se folosesc sub formă de ceai, de sirop, de marmeladă şi de vin tonic pentru a readuce vigoarea şi starea de normalitate, punând pe fugă stresul, frigul şi oboseala.
Fructele acestui arbust popular sunt apreciate de sute de ani, pe tot mapamondul, pentru efectele lor terapeutice remarcabile.
În China, fructele măceşului erau indicate în tratarea afecţiunilor digestive; romanii le foloseau ca remedii pentru 30 de boli, iar în ţările Americii de Sud, măceşele erau un leac sigur pentru afecţiunile musculare, la concurenţă cu ghimbirul. În timp, numărul afecţiunilor tratate cu măceşe a sporit considerabil până la 100.
Măceşele sunt un izvor de vitamina C şi, de aceea, specialiştii le recomandă ca fiind un medicament revigorant, care alungă oboseala intensă.
Totodată, în compoziţia acestor fructe există şi alte substanţe active importante: vitaminele A, D, E, B1 (vitamina bunei dispoziţii), B2 (susţine organismul în acţiunile solicitante), K ( implicată în procesele de coagulare a sângelui), minerale şi acizi graşi, care ajută la regenerarea pielii. De aceea, băuturile preparate din măceşe, pe lângă faptul că sunt gustoase şi răcoritoare, au efecte energizante şi pot înlocui cu succes cafeaua.