MESTEACĂNUL elimină LICHIDELE din țesuturi (dezumflă picioarele, înlătură pietrele, reduce durerile)
Mesteacănul (Betula pendula) se numără printre cele mai bune diuretice naturale. Specialiștii susțin că acesta ajută la eliminarea excesului de lichide din țesuturi fără să irite sau să lezeze în vreun fel rinichii.
Ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi, la prevenirea edemelor renale, la reducerea umflăturilor picioarelor și la eliminarea substanțelor nocive (acid uric, cloruri, azotați și uree).
Mesteacăn – proprietăți și beneficii
Are proprietăți diuretice și depurative, antiseptice și anti-bacteriene. S-a dovedit eficient inclusiv împotriva bacteriilor puternice precum E. coli și Stafilococul auriu.
Totodată, frunzele de mesteacăn au efecte antireumatice, antiinflamatoare, coleretice, decongestive, sudorifice, expectorante, anti-gutoase și hipotensive ușoare.
Datorită acțiunii sale benefice asupra aparatului urinar, ceaiul de mesteacăn poate fi considerat un adevărat elixir pentru persoanele cu afecțiuni renale și vezicale. A primit de asemenea denumirea de „arborele vieții”.
Toate preparatele din mesteacăn sunt indicate în afecțiunile renale și genitale și multe ale boli:
– cistită, nefrită, uretrită (elimină toxinele și combat bacteriile care produc infecții)
– nisip și calculi renali
– hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, ateroscleroză coronariană
– amețeală, vertij, dureri de cap, zgomote în urechi (asociate cu afecțiunile cardiovasculare)
– dureri reumatice, inflamații articulare
– artroză, artrită, gută
– diabet zaharat (prevenire)
– anorexie (crește pofta de mâncare)
– enterită, enterocolită, colită de fermentație, colită de putrefacție
– ascită (în asociere cu ienupăr)
– dispepsie
– esofagită
– bronșită, laringită, guturai, gripă
– obezitate
– celulită
– edeme renale și cardiace
– picioare umflate
Indicații terapeutice
Pentru dizolvarea sau eliminarea pietrelor la rinichi, cel mai bun mod de administrare a mesteacănului este sub formă de infuzie din frunze (eventual în asocierea cu frunze de merișor și flori de mușețel).
În infecții renale (cistite, pielite, nefrite și pielonefrite), se administrează tinctura de mesteacăn, asociată cu tinctură de ienupăr în părți egale.
Moduri de administrare
Infuzia se prepară din 10 g de frunze tinere uscate și 250 ml de apă clocotită. Se lasă 2 ore la infuzat, iar infuzia rezultată se consumă pe parcursul unei zilei, cu înghițituri mici. Se bea și puțină apă după infuzie.
În edeme renale și cardiace se administrează o infuzie mai concentrată. Se folosesc 20 g de frunze tinere uscate la 200 ml de apă clocotită. În plus, după ce s-a răcorit puțin, se adaugă și un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Se lasă la infuzat 6 ore. Se bea câte 1 cană de ceai de mesteacăn, de 2-3 ori pe zi, la o distanță de 4 ore una de alta.
În majoritatea bolilor se prepară o infuzie din frunze de mesteacăn, coada-calului și boabe de ienupăr în cantități egale. Infuzia se prepară dintr-o lingură și 250 ml de apă clocotită. Se lasă 10 minute la infuzat. Se bea până la 1 litru de ceai pe zi.
Seva de mesteacăn, recoltată primăvara din ramurile sau tulpinile tinere stimulează toate funcțiile organismului și ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi. Se administrează câte 50 ml de sevă dimineața, timp de 15-20 de zile.
Sursa: https://lataifas.ro/