Cura cu GUTUI
Beneficiile gutuilor pentru sănătate sunt menționate în cele mai vechi tratate medicale ale grecilor și romanilor.
Încă din antichitate se cunoșteau virtuțile terapeutice ale gutuilor asupra stomacului, stărilor de greață și vărsături, fiind recomandate pentru ulcer și alte afecțiuni ale intestinului.
Gutuile – conținut nutrițional
Gutuia (Cydonia oblonga) este un fruct galben auriu, “cu puf galben ca de pui…”, cu un miros puternic de mere și pere, întrucât fac parte din aceeași familie botanică din care merele și perele sunt parte..
Fructul este orginar din sud-vestul Asiei.
Este extrem de bogat în potasiu, fier, fibre și Vitamina A. Gutuile conțin de asemenea fosfor, cupru, seleniu, zinc, magneziu, calciu și acid folic, Vitamina B și C.
Gutuile au o aromă puternică, carnea tare și un gust astringent, de aceea nu sunt de obicei consumate crude.
Tratamente cu gutui
În China, semințele înmuiate și fierte creează un fel de jeleu care aplicat pe ochi, calmează iritațiile oculare, sau inflamarea mucoaselor.
Amestecate cu miere, gutuile fierte pot ajuta în tratamentul diareei, colitei, constipației și infecțiilor intestinale. Siropul de gutuie ajută în tratarea hemoroizilor.
Dureri reumatice și scleroză
Bolnavii de reumatism sau de gută sunt sfătuiți să consume des gutui fierte sau coapte. Hildegard von Bingen recomanda cura cu gutui coapte pentru scleroză cerebrală, artroză deformantă, exces de salivă, sau nivel ridicat de acid uric.
În lunile de toamnă – iarnă, se poate urma o cură cu compot de gutui, fierte în apă sau vin 20 de minute, cu prăjitură cu mere și gutui, pâine cu gutui (chec cu gutui) sau cu gem de gutui.
Efecte antibacteriene
Gutuile au proprietăți antivirale, prin care pot combate gripa și răceala. Consumul de gutui ajută la prevenirea multor boli congestive. Se poate bea ceai o gutui cu măr, lămâie și miere în caz de răceală și dureri în gât.
Gutuile ajută la slăbit
Gutuia este săracă în calorii, grăsimi și sare, dar extrem de bogată în fibre și Vitamina C.
Pentru un tratament medicinal cu o aromă deosebită, gutuile pot fi înăbușite sau fierte în apă, sau consumate cu iaurt pentru un mic-dejun dietetic și energizant.
Tratament pentru ulcer
În medicina chineză străveche, gutuile era considerate benefice pentru persoanele cu ulcer gastric.
Cercetătorii de la Universitatea Shinshu din Japonia au descoperită că gutuile conțin fenoli, compuși chimici care într-un studiu pe șobolani, au suprimat producerea de leziuni gastrice și au arătat efecte de calmare a tractului gastro-intestinal.
Preluat: https://lataifas.ro/