Cum sa pui muraturi ca sa nu se mai inmoaie niciodata.

Pe langa savoarea bine-cunoscuta, muraturile sunt o farmacie la borcan. Prin conservare, ele isi pastreaza vitaminele si chiar dobandesc ceva mai multe proprietatile curative, spun unii specialisti. Muraturile exista nu de sute, ci de mii de ani.

Cea mai simplă reţetă de murături, veche de când lumea şi pământul, pregătită de gospodinele din Bărăgan pentru iarnă este un deliciu. Gogonele verzi, care se simt bine în acelaşi recipient alături de alte roade ale toamnei, n-au nevoie pentru a-şi amesteca aromele decât de-o saramură simplă cu apă şi sare.

Gela Dumitrache, o gospodină din comuna Unirea, pasionată de arta culinară, umple cămara cu bunătăţi.

Iată reţeta celor mai gustoase şi sănătoase murături care se pregătesc toamna în Bărăgan şi care se păstrează până primăvara la fel de crocante şi aromate.

Ingrediente: 

gogonele verzi şi pârguite

castraveţi

ardei kapia roşu şi verde

ardei iute şi semi-iute

conopidă

ţelină cu rădăcină şi frunze

morcovi

sfeclă roşie

sare grunjoasă

usturoi,

un bucheţel de cimbru,

mere (dacă aveţi şi gutui, pepenaşi, eu nu am avut decât mere)

Notă: Cantităţile vi le alegeţi în funcţie de preferinţe şi recipient, proporţia dintre legume, aşişderea.

Mod de preparare:

“Se spală şi curăţă ingredientele ce vor fi folosite. Gogonelele se lasă întregi, celelalte se pot lăsa şi ele la fel.

Eu le-am tăiat pe unele, mai precis: morcovii, rădăcina de ţelină, sfecla roşie, conopida am desfăcut-o bucheţele, merele le-am tăiat în sferturi, usturoiul l-am lăsat căţei întregi.

După ce se aşează alternând după poftă şi plac tot ce dorim să murăm în recipient, se pregăteşte o saramură astfel: la un litru de lichid se va dizolva o lingură cu vârf de sare grunjoasă, atenţie, nu folosiţi la murături sare iodată!

Eu fierb apa, o iau de pe foc, pun sarea la dizolvat şi bucheţelul de cimbru, las 10 minute şi apoi torn în recipientul în care am aşezat legumele pentru murare până când zeama le acoperă.

Leg sau pun capacul provizoriu şi abia dupa 24 de ore, după ce s-au înmuiat puţin şi s-au aşezat în borcan, mai completez, dacă e cazul, şi sigilez.

Eu nu vântur niciodată murăturile, dar nu fac floare datorită fierberii apei. Aşa am moştenit din familie şi nu e o mostenire căreia să-i dau cu piciorul, ba e una din valorile culinare preţioase de familie la care ţin şi pe care o împărtăşesc cu drag tuturor celor care întreabă…

După ce astea toate au fost terminate, se pune recipientul la păstrare( noi în pivniţă) şi se desface după cel puţin o lună.

Le şade bine lângă multe mâncăruri de post sau pe bază de carne, dar merg de minune şi la diverse salate. Să aveti spor la murăturit!”,

Preluat: https://bucatarianoastra.online/