Un pahar de borș pe zi ține la distanță anemia și bolile de ficat
Borșul de tărâțe preparat din grâu, sau secară, are numeroase beneficii pentru organism, fiind știut că tărâțea este unul din cele mai bogate produse ce conțin o cantitate semnificativă de microelemente, precum mangan, magneziu, seleniu, zinc, cupru, fier, calciu, dar și cantități mari de vitaminele grupului B (B1, B2, B3, B6, acid folic, colina, acid pantotenic) și enzime.
Cum poți prepara borșul de casă?
Adăugă într-un borcan 150 g mălai, 300 g tărățe de grâu și 8 g drojdie (opțional). Apoi adaugă puțină apă călduță și amestecă. Se adaugă leuștean și cimbrișor dacă ai, după gust. Se pune peste aproximativ 3 litri de apă caldă, fiartă și răcită, dar nu clocotită. Se acoperă vasul și se lasă la cald. Borșul se acrește în 2-3 zile, uneori chiar și după 24 de ore. Se strecoară, când este suficient de acru și se pune în frigider în sticle de depozitare.
Iată câte beneficii are un pahar de borș pe zi:
Reduce tensiunea arterială
Consumul de borș poate ajuta persoanele care au hipertensiune arterială. Un studiu a constatat că persoanele cu tensiune arterială crescută au prezentat o scădere a tensiunii arteriale de 10 mm Hg după ce au consumat un pahat de bors pe zi, timp de o lună.
Menține funcția ficatului, a inimii și vaselor de sânge
S-a demonstrat că borșul este un remediu excelent pentru bolnavii cardiaci ce sufera de infarct miocardic, hipertensiune arteriala si alte boli de inimă. De asemenea ar putea proteja ficatul și stomacul. Borșul crește nivelurile de acid gastric, ajutând persoanele cu o producție deficitară de acid gastric, cum ar fi gastrita atrofică.
Leac impotriva mahmurelii
Borșul se formează în urma fermentației tărâțelor de grâu. Acest produs conține microelemente, are acțiune diuretică și detoxifiată, de aceea este bun în stările de mahmureală.
Tratează bolile respiratorii cronice
O cană de borș pe zi vindecă boli precum bronșita, astmul, sinuzita.
Mare atenție, pentru că borșul are și contraindicații și unele persoane cu probleme de sănătate, precum boli de stomav, ulcer, gastrită erozivă, ar putea să nu-l tolereze.
Notă: informațiile prezentate în acest articol nu pot substitui recomandările medicului în caz de boală.