Ce trebuie să facă mirii la 8 zile de la cununia religioasă. Tradiția, explicată de un preot: ” Sunt aduse la altar și…”
Un preot a explicat tradiția pe care mirii o fac la 8 zile de la cununia religioasă.
Tradiția spune că la 8 zile după ce și-au unit destinele în fața lui Dumnezeu, tinerii căsătoriți trebuie să ducă șa biserică lumânările de la cununie.
De ce duc mirii lumânările de la cununia religioasă la biserică
Părintele Teodor Zugravu, parohul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Probota, a explicat că la 8 zile de la nuntă, tinerii căsătoriți merg la biserică pentru a li se citi o rugăciune specială. Atunci, mirii duc la parohie lumânările de la cununia religioasă.
Lumânările sunt folosite apoi, pentru o perioadă, în timpul slujbelor bisericești, mai exact când se iese cu Sfintele Daruri sau când se iese cu Sfânta Evanghelie. Ulterior, ce rămâne din lumânări se retunează la Mitropolie, unde sunt topite și se fac alte lumânăridin ceara rămasă.
„Lumânările de la cununie, fiindcă cununia face parte din cadrul celor 7 Sfinte Taine, au un regim aparte de folosință. În sensul că ele se aduc de miri, în a 8-a zi, la biserică, când preotul le citește rugăciunea de mulțumire și de cofirmare a căsătoriei pe care au primit-o cu 8 zile înainte. Lumânările sunt aduse de miri la altar, iar preotul le primește, folosindu-le o perioadă la slujbele bisericești, adică atunci când se iese cu Sfintele Daruri sau Când se iese cu Sfânta Evanghelie. Atunci se folosește lumânarea mirilor. Preotul are nevoie, înainte, de o făclie, iar pălimarul bisericii merge înainte cu cădelnița cu tămâie și lumânarea înainte. Apoi, ce rămâne din lumânarea care s–a ars se returnează la Mitropolie. Mitropolia, prin fabrica de lumânări pe care o deține, topește ceara rămasă, e ca un fel de reciclare, iar din ceara rămasă se fac alte lumânări”, a declarat părintele Teodor Zugravu, parohul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Probota.