Teiul și puterea lui vindecătoare atât pentru trup dar și pentru suflet
Dacă îți plac infuziile, probabil că vei aprecia gustul, între dulce și floral, al ceaiului de tei. Acest ceai este cunoscut pentru efectele sale sadetive. Specia Tilia, numită și tei cu frunze mici, este considerată cea mai puternică dintre toate în acest sens.
Datorită proprietăților sale, nu este surprinzător faptul că medicina tradițională, folosește ceaiul de tei în acest și în alte scopuri. De exemplu: pentru scăderea tensiunea arterială, pentru a calma indigestia și pentru a calma anxietatea.
Ceaiul de tei: utilizări și beneficii
Medicina tradițională folosește și alte părți ale acestor copaci, cum ar fi frunzele, florile și scoarța. În plus, amestecurile sunt de obicei făcute cu cel puțin două specii diferite de copaci.
1. Ceaiul de tei favorizează relaxarea
De sute de ani, ceaiul de tei a fost un aliat al relaxării. Este folosit chiar și pentru ameliorarea simptomelor de anxitate. Potrivit unui studiu, extractul din specia T. tomentosa sau tei argintiu are puternice proprietăți sedative.
Cercetările au arătat că poate acționa ca acidul gamma-aminobutiric (GABA), o substanță care suprimă excitabilitatea neuronală. Cu toate acestea, sunt încă necesare cercetări suplimentare pentru a explica acest fenomen.
Dintre ceaiurile din plante împotriva anxietății, cel de tei este unul dintre cele mai recunoscute din lume.
2. Este un antiinflamator natural
Daunele oxidative cauzate de radicalii liberi pot duce la inflamați. Din fericire, anumite părți ale arborilor Tilia, cum ar fi florile și mugurii, conțin antioxidanți numiți flavonoide.
Pentru a fi mai specific, aceste părți conțin tilirozida, quercetina ți kaempferol. S-a demonstrat că tilirozidul este capabil să inhibe radicalii liberi. În plus, există dovezi științifice ca kaempferolul poate reduce inflamația și poate ajuta la combaterea mutațiilor celulare. Cu toate acestea sunt încă necesare studii suplimentare în acest sens.
3. Ameliorează durerea ușoară
Antioxidanții din ceaiul de tei pot ameliora durerea. Potrivit unui studiu efectuat la rozătoare cu picioarele umflate, administrarea a 100 de miligrame de tilirozida pe kilogram de greutate corporală a redus umflarea cu 27% și durerea cu 31%.
În mod similar, un studiu la femeile cu artrita reumatoida a constatat ca suplimentarea cu 500 de miligrame de quercetina reduce markerii durerii și inflamației. Cu toate acestea, dacă 80 de miligrame de quercetina pe zi este considerată o doză mare, atunci 500 de miligrame pe zi este o doză extrem de mare, motiv pentru care este nevoie de mai multe cercetări pentru aplicarea clinică.
4. Are proprietăți diuretice
În medicina tradițională, ceaiul de tei este folosit pentru a induce transipația și tusea în timpul problemelor respiratorii minore, cum ar fi răceală. În mod similar, în Germania, se recomandă să luați 1 până la 2 căni de ceai de tei înainte de culcare pentru a stimula transpirația la adulți și la copiii de peste 12 ani.
5. Poate scadea tensiunea arterială
Anumite componente vegetale ale ceaiului de tei, inclusiv tilirozida, rutozida și acidul clorogenic, sunt asociate cu scăderea tensiunii arteriale.
6. Îmbunătățește calitatea somnului
Aceasta este una dintre cele mai cunoscute utilizări populare ale ceaiului de te. Dar ce spune știința? Potrivit unui studiu, compușii vegetali din această infuzie au efecte sedative care favorizează relaxarea.
7. Ameliorează durerile de stomac
În medicina tradițională, ceaiul de tei este un remediu eficient pentru afecțiunile stomacului. Un studiu la copii cu diaree rezistența la antibiotice a constatat că tilirozidul prezent în această plantă are proprietăți antibacteriene, care pot funcționa în gastroenterită bacteriană. Cu toate acestea, sunt încă necesare mai multe dovezi pentru a susține acest beneficiu.